Casa Experimentelor reușite sau cum poate deveni fizica materia preferată a copiilor

Foto: danbrumar.ro

Share This:

În weekend am fost într-un loc frumos. Așteptam de vreo șase luni deschiderea lui și tocmai era să ratez inaugurarea. De fapt, inaugurarea oficială nici acum n-a avut loc, ci va fi abia pe 25 ianuarie. Întâmplarea a făcut să aflu că și-a deschis porțile la început de an, de probă, astfel că am ce să vă povestesc. Planetele s-au aliniat cum trebuie, ninsoarea s-a oprit, gheața s-a topit și am putut ajunge cu bine la Casa Experimentelor. Un adevărat muzeu al tehnicii realizat de Asociația pentru Formare, cu sprijinul Technorama Science Center din Elveția.

Înainte să aflu de acest loc vizitasem Muzeul Tehnic din Barcelona. Atunci mi-am zis că dacă ar deschide cineva așa ceva la București, sau în alt oraș din țară, locul ăla n-ar duce lipsă de mușterii și de copii dornici să deprindă în joacă cele mai mari descoperiri ale omenirii.

Casa Experimentelor a luat ființă cu scopul de a stârni interesul elevilor români pentru știință. De altfel, un domeniu aflat într-un continuu declin în școlile din țara noastră. Și pentru că totul se învață mult mai repede prin joacă, centrul științific deschis în București mizează pe tehnici informale de familiarizare cu cele mai mari descoperiri științifice din istoria omenirii.

Dacă nu știai cum se formează și se propagă valurile, atunci sigur vei afla dacă mergi să vizitezi acest centru de experimente. Locul e plin de demonstrații științifice la scară mică, bune pentru a-ți stimula inteligența și a-ți pune la încercare răbdarea.

Ce vezi la Casa Experimentelor

De exemplu, Generatorul Van de Graaff, creat de fizicianul american Robert J. Van de Graaff în 1929, îi va amuza copios pe copii. De de? Fiindcă îi introduce în tainele unui fenomen extrem de familiar lor. Cum să-ți faci părul măciucă, fără să-ți bagi degetele în priză. Cei mici au experimentat acest fenomen de fiecare dată când s-au dat pe tobogan ori când au electrizat o riglă din plastic, prin frecare, și și-au trecut-o deasupra capului.

Rezultatul e mereu același: părul se ridică, sfindând orice legi ale fizicii cunoscute de noi, oamenii de rând. Mai multe despre generatorul Van de Graaff puteți citi aici.

O altă atracție a Casei Experimentelor este bobina Tesla, inventată de inginerul american de origine sârbă Nikola Tesla. Cu ocazia asta am aflat că Tesla are origini românești. Dar nu vă umflați în pene, căci la nivel mondial e cunoscut ca „american”.

Să revenim la bobină, un ansamblu de transformatoare alimentate de la rețeaua de curent electric care ridică tensiunea până la milioane de volți, dând naștere așa-numitului curent de înaltă frecvență. Acest instrument este extrem de zgomotos, căci imită o descărcare electrică similară unui fulger în miniatură. Așa că nu vă recomand să vă apropiați de el cu copii mai mici de cinci ani. Fiul meu s-a speriat teribil și n-am scos-o la capăt cu el decât după ce am părăsit încăperea.

Bile și pendule

Din muzeul tehnic nu lipsesc pendulele, jocurile de inteligență și strategie, sferele de plasmă și magneții. Fiecare are o lecție unică de dat celor mici. Un exponat s-a bucurat de atenție sporită din partea familiei noastre, și anume un sistem de planuri înclinate pe care puteai rostogoli câte o bilă metalică.

Forma și înclinarea lor era diferită: unul sub forma unui semicerc, convex, altul convex o treime din lungimea sa, iar al treilea – perfect drept, înclinat la circa 35 de grade. Întrebarea era: care dintre cele trei bile va ajunge prima jos în urma eliberării lor simultane? Iată un desen mai jos, căci am uitat să fac fotografie.

bile

Toți trei am votat și mare ne-a fost uimirea când ne-am dat seama că fiul nostru de doar doi ani și șase luni a ghicit răspunsul corect. Norocul începătorului. Nu vă divulg soluția, pentru a nu vă strica distracția.

Intrarea la Casa Experimentelor este gratuită până în luna iulie a acestui an, însă accesul se face doar în urma unei rezervări pe site. Pentru a vedea ce ore mai sunt disponibile săptămâna aceasta, trebuie să introduceți mai întâi numărul de persoane (aveți o căsuță specială).

Deși accesul e gratuit, administratorii acestui loc fabulos acceptă donații bănești din partea vizitatorilor. În momentul de față proiectul nu are finanțare suficientă pentru a continua pe termen lung. Activitatea e întreținută prin munca voluntarilor, iar acest proiect nu se dorește a fi unul profitabil.

Casa Experimentelor, un proiect în dezvoltare continuă

Toți banii încasați din taxa de intrare vor fi investiți pentru dezvoltarea acestui centru și pentru întreținerea și înmulțirea exponatelor. Vă recomand să nu vă lăsați copiii mici nesupravegheați în incintă, căci se pot răni sau pot distruge exponatele, care nu sunt chiar niște jucării.

O să fiți surprinși câte lucruri noi veți învăța și voi adulții, fenomene și terorii care vi s-au predat la școală, dar care nu s-au legat de voi fiindcă n-au fost prezentate „pe limba voastră”. Casa Experimentelor e situată pe Splaiul Unirii (adresa poștală e pe Calea Vitan 242), la intersecția cu Șos. Vitan-Bârzești (târgul auto Vitan), pe malul stâng al Dâmboviței.

Iată câteva fotografii din interior!

6

2 Comments on "Casa Experimentelor reușite sau cum poate deveni fizica materia preferată a copiilor"

  1. Felicitari! Este deschis si adultilor curiosi sau doar copii?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.