Florin și Ștefan, doi cititori ai acestui site, mi-au atras atenția că precedentul meu articol despre abonamentul E-Light de la Enel nu a fost explicit. Scriam atunci că noua ofertă a furnizorului de curent e mai avantajoasă cu 6%, în comparație cu abonamentul pe care îl au mai toți abonații lor casnici, adică monom cu rezervare. Așa că mi-au cerut să fiu mai explicit, să arăt cu cifre cu cât este mai ieftin și ce avantaje are abonamentul E-Light. Le mulțumesc pentru promptitudine, căci dacă nu erau ei vă privam de informații prețioase. Așadar, să purcedem!
Trec direct în calcule, urmând ca la final să vă prezint și celelalte beneficii. Am realizat o simulare, în paralel, pentru noul abonament E-Light și pentru unul monom cu rezervare. Am luat exemplul unui apartament din Capitală care are un consum lunar de 125 kWh (kilowați oră). Factura de curent are mai multe componente, pe care le veți găsi în simularea de mai jos. Pe lângă energia electrică efectiv consumată, mai plătim transportul și distribuția; certificatele verzi; contribuția la dezvoltarea centralelor electrotermice în cogenerare; acciza pentru energie; TVA și un tarif nou aplicat de furnizori consumatorilor finali.
Acesta este componenta de piață concurențială. Ea se regăsește în factura noastră pentru energia electrică cumpărată de operatori de pe piața liberă și furnizată nouă. Acest tarif îl va înlocuit definitiv pe cel reglementat (adică impus de ANRE) până la 31 decembrie 2017. (A, era să uit. Prin factura de curent mai plătim și taxa radio/TV. La persoanele fizice e vreo 4,5 lei, însă la persoanele juridice vreo 25 de lei. Bun așa!). După această dată, fiecare consumator își va negocia contractul cu operatorul care îi oferă cel mai bun preț. Însă, chiar și azi puteți renunța la contractul pe care îl aveți în derulare și să alegeți alt operator. Detalii AICI.
Intervenția statului asupra tarifului va fi nulă, căci din 2018 vorbim de liberalizarea completă a tarifelor la energia electrică. În acest moment, tariful la energia electrică este reglementat (stabilit de stat) în proporție de 30%. Restul de 70% reprezintă componenta de tarif liber.
Vorba lungă, sărăcia omului. Iată mai jos situația în oglindă pentru abonamentul E-Light și abonamentul monom cu rezervare (click pe tabel). Consumul este unul de 125 kWh.
Atenție! Calculele de mai sus au luat în vedere faptul că de la 1 iulie prețul energiei electrice a scăzut cu 2%. Tot de la 1 iulie au fost reduse tarifele pentru transportul energiei cu circa 10,8%. La fel și contribuția pentru cogenerare, cu 12,7% față de primul semestru.
De ce să optezi pentru abonamentul E-Light
Nu fac lobby pentru acest abonament, mă rezum doar la a-i scoate în evidență avantajele. Dacă ești obișnuit cu munca la calculator, dacă nu ți-e teamă să faci conturi și plăți online, dacă ești mai mereu pe fugă și nu ajungi niciodată la timp să-ți plătești facturile (ca mine), atunci poate că acest abonament e ceea ce-ți trebuie.
Furnizorul propune un preț fix și garantat al energiei electrice pe o perioadă de 24 de luni. Structura produsului este una simplă şi transparentă. Ea include un abonament în cuantum de 0,05 lei/zi/ loc de consum şi un preţ al energiei electrice de 0,147 lei/kWh. La acest pachet, se adaugă componentele reglementate de ANRE sau aprobate prin acte normative specifice. Energia electrică pe care o consumi va fi facturată după încheierea fiecărei luni contractuale, nu în avans.
Pentru a aplica pentru acest tip de abonament trebuie să-ți activezi contul MyEnel și opțiunea „Factură electronică”. Factura de hârtie nu va mai veni prin poștă. De asemenea, pentru plata facturii ai nevoie de un cont bancar curent, la care să activezi opțiunea „Debit direct”. Prin această opțiune autorizezi, de fapt, banca să-ți plătească facturile la data scadentă, folosind banii pe care îi ai deja în cont. Fiindcă nu știi întotdeauna care va fi valoarea facturii tale la sfârșit de lună, poți seta o limită maximă a sumei pe care banca să o extragă.
Dacă suma de pe factură este 150 de lei, iar tu ai setat ca sumă maximă 135 de lei, banca te contactează și îți cere permisiunea pentru a efectua plata integrală. Acest serviciu te costă 1,5-2 lei de fiecare dată când plătești o factură (comisionul băncii). Însă unele instituții bancare îl oferă gratuit la pachet cu alte servicii (card de debit, Internet banking, Mobile banking etc.). Acesta este abonamentul E-Light!
Mulțumit de articol? Dă un Like paginii mele de Facebook ca să fii la curent și cu alte articole de interes! Să fii sănătos!
Citește și:
E.ON lansează E.ON Flash, un serviciu online pentru abonamentele de electricitate și gaze
Leave a comment