Când a apărut HIV/SIDA, i s-a spus „boala secolului”. Fiindcă poți, cumva, să eviți contractarea ei, unii experți au zis Nu, cancerul e boala secolului! Nu s-au prea pus ei de acord, fiindcă și-au dat seama că, de fapt, stresul merită această titulatură. Stresul e parșiv, se instalează pe nesimțite și e generator de nenumărate alte afecțiuni și traume.
Deloc străini de cuvinte mari, oamenii moderni cred că singurătatea e, totuși, boala secolului. Naiba mai știe, dar e chiar trist să fii singur. Cristina Țopescu e doar un exemplu celebru.
„Singurătate” nu prea figura în vocabularul occidentalilor, fiindcă oamenii ăștia nu aveam motive să se simtă singuri, abandonați. Japonezii angajează de vreo două decenii oameni cu care să-și petreacă timpul, din cauza însingurării. În Occident, singurătatea a afectat omul modern odată cu creșterea popularității rețelelor sociale.
Oameni singuri cu mii de „prieteni” pe Facebook
Am 800 și ceva de prieteni pe Facebook, dar mărturisesc că puteam să am mai puțini. Pe vreo 300 dintre ei nu-i cunosc direct și recunosc că viața mea ar fi la fel dacă n-ar face parte din ea. Însă, mă împac cu ideea că poate a lor e mai bună dacă figurez în lista lor.
Știu oameni care au atins pragul maxim de „prieteni” în social media și pot să bag mâna în foc că sunt și ei în situația descrisă mai sus.
Citește și: Sinucideri la metrou. Cum a rezolvat Tokyo Metro problema: „Nu mai avem călători călcați de trenuri”
Celor care vor să devină jurnaliști li se spune la școală să păstreze legătura cu sursele lor de informații. Adică să-i mai sune din când în când pe acei oameni, să bea o cafea împreună, să-i țină aproape de ei. Uite, ăsta e un bun exercițiu bun împotriva singurătății și depresiei! Să-i sunăm mai des cei care contează pentru noi.
Sau, poate ai putea să iei legătura cu toți cei 5.000 de prieteni ai tăi de pe Facebook și să-i întrebi cum merge treaba.
De ce ne simțim singuri
Poți să fii singur lângă partenerul de viață sau în mijlocul unui grup vioi ori gălăgios. Însă, de cele mai multe ori, oamenii ajung să se simtă așa când fac schimbări radicale în viață (mutarea într-o altă localitate sau schimbarea meseriei), când încheie o relație, când ajungă să locuiască singuri pentru prima dată, când muncesc de acasă etc.
Lipsa interacțiunilor cu cei din jur te poate înstrăina și însingura și, în final, să te arunce în brațele depresiei. În același timp, dacă petreci mult timp într-un grup de prieteni care sunt căsătoriți, tu, ca persoană singură te-ai putea simți foarte prost. În final, vei simți nevoia de a te detașa de grup și, astfel, de a te izola de oameni, în general.
Ce simte un om suferind de singurătate
Un om singur, care este în pragul depresiei, e trist mereu și gol pe interior. De cele mai multe ori, aceste sentimente vin însoțite de următoarele simptome:
- Lipsa energiei, care îl împiedică să acționeze;
- Incapacitatea de a se concentra;
- Insomnii sau alte dereglări de somn;
- Poftă de mâncare scăzută;
- Sentiment de îndoială, lipsă de încredere în propria persoană, sentiment de nesiguranță;
- Stări de anxietate și imposibilitatea de a-și găsi odihna;
- Consum ridicat de medicamente;
- Dorință ridicată de a urmări programe televizate ori seriale.
Dacă ai experimentat astfel de stări și ești o persoană care trăiește singură este recomandat să apelezi la serviciile unui psiholog/psihoterapeut.
Studii de specialitate realizate de-a lungul anilor au scos la lumină faptul că singurătatea poate fi asimilată sau în strânsă corelație cu afecțiuni cronice, stres emoțional, diabet, depresie și nivel crescut de colesterol.
Citește și: Când știi că ai nevoie de ochelari? Programează o consultație gratuită ca să afli!
Ponturi pentru a evita însingurarea
Dacă te simți dat la o parte, discriminat în orice fel sau ai senzația că ești cel mai nefericit om de pe planetă ai putea apela la câteva trucuri care te pot ajuta să eviți însingurarea.
- Fă mai multe activități în aer liber. Ai putea începe cu alergatul în parc, iar cel mai bun mod în care îl poți face este cu un partener de alergare. Nu trebuie să cunoști persoana cu care alergi (asta e ideea – să cunoști oameni noi). Sunt destule persoane care caută parteneri de jogging, pentru a găsi în ei acea motivare în cazul în care sunt tentați să renunțe la activitatea sportivă.
- Încearcă un hobby nou. Trebuie să fie ceva ce n-ai făcut niciodată, dar care te-a atras cândva. Cum ar fi să colecționezi ceva, să dansezi sau să joci tenis.
- Adoptă un animal de companie. Un câine sau o pisică vor întotdeauna un companion uman, așa că a venit timpul să devii mai responsabil. Având grijă de o altă ființă, te poate ajuta să reduci sentimentul acela de singurătate.
- Rămâi în contact cu cei dragi. Pot fi membri ai familiei, prieteni sau colegi, nu contează. Nu uita ce am zis mai devreme despre jurnaliștii și sursele lor!
- Fă muncă voluntară. Dacă nu te crezi în stare să crești un câine, ai putea să te oferi voluntar să muncești în folosul lor. Sau poți „adopta” un copil abandonat/bolnav ori un pensionar, pe care să-l vizitezi săptămânal și să petreci timp cu el.
Credit foto: Kristopher Roller/UNSPLASH
Be the first to comment on "Cât de singur ești, de fapt, cu toate miile tale de „prieteni” din social media"