Cât durează schimbarea titularului de contract la abonamentele de energie electrică - Așa și pe dincólo

Cât durează schimbarea titularului de contract la abonamentele de energie electrică

Foto: Facebook/Enel România

Share This:

Pentru că mulți dintre voi mi-ați scris și m-ați întrebat „cât durează, domne’, schimbarea titularului de contract la energia electrică?”, am revenit cu acest articol, care are scopul de a vă lumina. În nenumăratele mesaje pe care mi le-ați trimis pe blog, unele postate în cadrul acestui articol, altele direct pe e-mail, mi-ați sesizat faptul că furnizorii de curent se mișcă încet atunci când vine vorba de procesarea dosarelor depuse.

Și eu am trecut printr-un proces de schimbare a titularului de contract și totul s-a făcut în trei zile. Din acest motiv trebuie să știți că schimbarea titularului de contract este o floare la ureche doar în situația în care nu e însoțită de lucrări suplimentare la rețeaua de distribuție sau când nu sunt litigii pe locul de consum ori probleme de susccesiune.

Din păcate, legislația în vigoare privitoare la activitatea de furnizare a energiei electrice (Ordinul ANRE nr. 64/2014) conține formulări ambigue în ceea ce privește termenele pe care trebuie să le respecte furnizorii de electricitate. Articolul 18 din Regulament spune așa:

La cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să comunice, în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, o ofertă privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială, care conţine: preţul de furnizare, condiţiile şi termenele de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare. Dacă clientul final solicită și are dreptul la serviciul universal, FUI (furnizorul de ultimă instanță) remite acestuia o ofertă pentru încheierea unui contract de furnizare în aceste condiții.

Exprimarea lasă loc de interpretare, fiindcă Regulamentul nu stabilește care e data-limită pentru încheierea contractului de furnizare, ci spune doar că furnizorul trebuie să-ți trimită o ofertă în cel mult 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii.

Pentru lămuriri suplimentare m-am adresat companiilor de electricitate care activează în România. Iată care au fost răspunsurile lor la întrebarea Cât durează schimbarea titularului de contract?

Schimbarea contractului la ENEL (pagina următoare)

2 Comments on "Cât durează schimbarea titularului de contract la abonamentele de energie electrică"

 1. salutare
  mie mi-a luat aproximativ 2 luni sa fac asta, ( cu reconectare cu tot )
  iar ultima reglare a documentelor fiscale s-a intins pe inca 2 luni,
  pe scurt am inceput in Mai si am terminat in Septembrie
  deoarece asa merge treaba la ENEL

  in schimb la gaze….. alta viata , am trimis documentele online astazi si a doua zi la ora 13 aveam un tehnician la apartament care a dat drumul la gaz.

  • Sunt cazuri și cazuri. Vă dau și eu un exemplu. O româncă stabilită în Italia m-a contactat acum câteva luni să mă întrebe cât ar dura procedura de încheiere a unui contract. Femeia urma să vină în țară să cumpere o casă și nu putea sta în România decât cinci zile. Mă întreba dacă va reuși oare să rezolve totul în acele cinci zile. I-am sunat pe cei de la compania de curent, nu contează care, le-am explicat situația și s-a rezolvat. M-a contactat femeia să-mi spună că totul a durat două zile. Și-a făcut cruci, fiindcă nu credea că e posibil așa ceva în țara asta. Bravo lor!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.