Cât te costă să închei o asigurare pentru câinii de luptă și periculoși

American Staffordshire Terrier. Sursa foto: Wikipedia

Share This:

Posesorii de câini considerați periculoși sunt obligați de lege să încheie polițe de asigurare, care acoperă eventualele prejudicii aduse unor terțe persoane sau unui alt animal (răniri, daune materiale, moarte).

Acest lucru e valabil pentru cei care dețin câini din categoria I (câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog și metișii lor) sau din categoria a II-a (câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor).

Mi-e greu să cred că acest lucru nu le este cunoscut celor care au astfel de tovarăși de companie, însă aici mi-am propus să le spun cât costă încheierea unei asigurări de răspundere civilă și ce evimente nu sunt acoperite de polița de asigurare.

UPDATE: Asigurarea e obligatorie doar în cazul câinilor din categoria I. Pentru cei din categoria a II-a, asigurarea este opțională. Mulțumesc celor care au comentat pe site și mi-au atras atenția. Iată mai jos textul ordonanței.

oug 55

Încă de la început trebuie să știi că doar trei societăți de asigurare din România (Omniasig, Allianz Țiriac și Astra) încheie astfel de asigurări. O asigurare pentru câini periculoși sau de luptă variază mult de la un asigurător la celălalt. Obiectul asigurării îl constituie acoperirea daunelor cauzate unor alte persoane sau animale, în timpul perioadei de asigurare, de patrupedul aflat în proprietatea sau deținerea unui asigurat și pentru care acesta răspunde civil.

Înainte de semnarea unui acord cu firma de asigurări vei fi nevoiți să completezi o cerere-chestionar în care se cer date despre deținător, despre câine, despre istoricul animalului (dacă a mai avut incidente), perioada pentru care se încheie asigurarea (de regulă pe un an, după care se înnoiește).

Tarifele percepute de cele trei companii se încadrează între 48 și 500 de euro anual, în funcție de suma asigurată și de categoria din care face parte câinele. Suma maximă asigurată variază între 5.000 și 10.000 de euro. Pentru o estimare exactă a costurilor ne-am adresat unui broker de asigurări, care ne-a pus la dispoziție oferta tuturor celor trei firme. Aveți mai jos tabelul.

Tabel tarife prime de asigurare (pe an)
Tabel tarife prime de asigurare (pe an)

Trebuie să știi că pentru a beneficia de suma asigurată trebuie să respecți angajamentele pe care ți le-ai asumat prin contract. De aceea te sfătuiesc să citești cu atenție toate paragrafele și să ceri lămuriri când sunt lucruri pe care nu le înțelegi. Firma de asigurare nu va plăti nici un cent în cazul în care nu ai respectat contractul sau când dauna (incidentul) s-a produs în perioada de suspendare a efectelor juridice ale contractului.

În același timp, firma de asigurare își rezervă dreptul de a refuza plata sumei asigurate dacă: se constată reaua credință a asiguratului în legătură cu producerea sau apariția oricărui eveniment asigurat; în declarațiile asiguratului, care au stat la baza încheierii contractului, se constată neadevăruri, falsuri, aspecte frauduloase, omisiuni sau exagerări care conduc la inducerea în eroare a firmei de asigurare.

Asiguratul nu a respectat recomandările firmei de asigurare, iar din constatările făcute ulterior producerii oricărui eveniment asigurat rezultă că, din acest motiv, dauna nu a putut fi evitată sau a fost favorizată; asiguratul, sau, după caz, beneficiarul poliței, nu prezintă dovezi suficiente pentru justificarea dreptului său la plata despăgubirii; în urma producerii oricărui eveniment asigurat, beneficiarul poliței este urmărit penal. În acest caz, plata despăgubirilor se suspendă până la finalizarea procesului penal.

Asigurare pentru câini: Cum procedezi dacă animalul tău rănește pe cineva

În cazul în care inevitabilul se produce, ești obligat să anunți firma de asigurare în cel mult 48 de ore de la producerea evenimentului. Când contactezi agentul care ți-a încheiat polița trebuie să-i comunici seria, numărul și data emiterii poliței, precum și locul unde se află persoanele vătămate/bunurile distruse. Asta nu e totul, căci mai ai de parcurs o serie de pași esențiali:

1. Trimiți în scris firmei de asigurare pretențiile de despăgubire ale persoanei vătămate, în termen de 10 zile de la momentul producerii evenimentului asigurat.

2. Permiți firmei de asigurare să intre în posesia tuturor actelor eliberate de autoritățile abilitate (poliție, primărie, etc.), precum și orice alte probe pe care le ai referitoare la cauza și cuantumul daunelor suferite, care au relevanță pentru stabilirea dreptului la despăgubire și a despăgubirii cuvenite.

3. Anunți firma de asigurări care sunt pretențiile formulate de cei păgubiți și depui la aceasta orice document primit în legătură cu aceste pretenții.

4. Nu-ți asuma vina, nu face nici o promisiune sau ofertă de plată celor păgubiți fără acordul scris al asigurătorului.

5. Vei fi nevoit să permiți asigurătorului să facă investigații referitoare la cauza și întinderea daunelor;

6. Anunți imediat firma de asigurare dacă ai fost dat în judecată pentru daunele/rănile provocate terților de animalul tău.

Cam multe cerințe în contractele de asigurare pentru acest tip de animale de companie, însă acestea sunt absolut necesare pentru acordarea despăgubirilor.

Polița de asigurare nu este obligatorie doar pentru repararea unui prejudiciu adus unei terțe persoane/animal, ci și când mergi să-ți înregistrezi câinele la Asociația Chinologică Română (AChR). Toți proprietarii de câini din categoriile și rasele amintite mai sus sunt obligați să-i înregistreze la acest organism și să depună, la sediul poliției în raza căruia sunt deținute animalele, o copie a adeverinței eliberate de această autoritate.

Din acest document trebuie să reiasă încadrarea câinelui în categoriile I sau II. Proprietarii mai trebuie să depună și o declarație pe proprie raspundere care să includă:

  • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip.
  • declarația efectuării vaccinării antirabice și a rapelurilor.
  • efectuarea sterilizării câinilor (în cazul celor de luptă și de atac).
  • dovada că au asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse (în cazul celor de luptă și de atac).

Asigurare pentru câini: Amenzi

Dacă nu înregistrezi câinele la AChR și nu depui documente la poliție amenda e între 500 și 1500 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și în situația în care îți schimbi adresa la care ții câinii periculoși și nu depui, în cel mult 48 de ore, copia adeverinței și declarația pe proprie răspundere la poliție.

Lipsa asigurării de răspundere civilă se penalizează cu 1.500 de lei. Pierderea sau moartea unui câine periculos trebuie declarată la poliție în cel mult 48 de ore, în caz contrar, proprietarul riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

A fost acest articol util? Dă-l mai departe, să afle și alții!

2 Comments on "Cât te costă să închei o asigurare pentru câinii de luptă și periculoși"

  1. Articolul este foarte util si informativ ( multumim pentru informatiile privind costurile ) , insa prezinta unele erori legislative . Pentru stapanii ce detin caini din categoria 2 este OPTIONALA asigurarea , nu este obligatorie .

    Art. 1
    In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
    a) categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;

    Art. 4
    (1) Proprietarii de caini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul in care este detinut cainele o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzand urmatoarele date:
    ………….
    c) efectuarea sterilizarii cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);
    d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii prevazuti la art. 1 lit. a). sursa http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_55_2002_regimul_detinere_caini_periculosi_agresivi_republicata.php

    • Așa este, aveți dreptate. Voi face un update pentru ca lumea să nu fie indusă în eroare. Mulțumesc pentru atenția cu care m-ați citit.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.