Catalogul digital, scump în draci. Robert Negoiță plătește peste 100.000 de euro lunar ca să trimită SMS-uri acasă părinților

Școala nr. 195, prima care a adoptat catalogul digital

Share This:

Aplicația care îi descurajează pe elevi să chiulească, instalată în toate cele 70 de unități școlare din sectorul 3 al Bucureștiului, costă primăria lui Robert Negoiță o căruță de bani. Conform reprezentanților autorității locale, care au răspuns unei solicitări venite din partea noastră, fiecare școală trebuie să achite suma de 7,01 lei/elev pe lună. Costurile nu sunt suportate de instituțiile de învățământ, ci sunt asigurate de la bugetul local al primăriei. Interesantă este modalitatea prin care autoritățile locale au atribuit acest contract societății Inteli Management Systems. Aceasta a cedat primăriei toate drepturile patrimoniale asupra aplicației, fără taxe, banii pe care primăria îi plătește în fiecare lună reprezentând „servicii de mentenanță”. Fiind vorba de un proiect-pilot pentru un serviciu pe care nu-l mai oferă nicio altă societate, primăria nu a fost nevoită să organizeze licitație.

Nicio unitate de învăţământ nu a semnat contract de furnizare de servicii cu Inteli Management Systems. Inteli Management Systems a cedat drepturile patrimoniale şi drepturile morale asupra aplicaţiei eCatalogS3 care au trecut în proprietatea exclusivă a cesionarului (Primăria Sectorului 3) fără limitări la cod sursă, livrabilele rezultante, proceduri şi metodologii. Fiecare şcoală în parte achită lunar suma de 7,01 lei/elev pentru servicii de mentenanţă catalog online. Banii provin din bugetul alocat de Consiliul Local al Sectorului 3”, ne-au răspuns reprezentanții primăriei.

smartcare.ro

Costurile totale nu au fost făcute publice, însă le-am putut estima pe baza numărului mediu de elevi înscriși într-o unitate de învățământ din sectorul 3. În prezent, în această zonă a Capitalei sunt școli și licee care au 400-500 de elevi, dar și unități care depășesc 2.000 de copii înscriși (cum este Școala 195 din strada Lunca Bradului nr. 2). Luând în calcul o medie de 1.000 de elevi/școală, reiese că primăria plătește lunar pentru catalogul digital circa 490.000 de lei (circa 108.000 euro).

Catalogul digital permite, pe lângă transmiterea de mesaje pe telefonul mobil al părinților cu privire la situația școlară a copiilor lor, și trecerea notelor primite la orele de curs. Școlile din sectorul 3 sunt singurele din țară în care catalogul clasic a fost înlocuit cu cel digital. Acest lucru a fost posibil prin dotarea tuturor unităților de învățământ cu Internet wireless. În plus, toți profesorii au primit calculatoare portabile pentru a putea trece note, observații sau absențe chiar în timpul orelor de curs. Prezent la inaugurarea acestui sistem, la începutul lunii septembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că dacă acesta își va demonstra utilitatea va întreprinde demersurile care țin de minister pentru extinderea lui la nivel național. Costurile de implemetare vor fi însă imense, căci acest lucru ar presupune ca toate școlile din țară, inclusiv cele din mediul rural, să fie dotate cu Internet și laptopuri.

Credit foto: Ciprian Manea

Credit foto: Ciprian Manea

Catalogul clasic a fost înlocuit cu catalogul digital de la începutul acestui an școlar. Credit foto: Ciprian Manea

Catalogul clasic a fost înlocuit cu catalogul digital de la începutul acestui an școlar. Credit foto: Ciprian Manea

În funcţie de rezultatele generate de implementarea în şcolile din Sectorul 3 a proiectului-pilot la care faceţi referire, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice poate evalua impactul şi oportunitatea aplicării acestuia la nivel naţional, caz în care măsurile privind organizarea şi desfăşurarea/funcţionarea sa vor face obiectul unui ordin de ministru. De altfel, declaraţia domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu exact acest lucru viza: crearea condiţiilor logistice şi tehnice de aplicare la nivel naţional a acestui program, dar asta evident, după evaluarea rezultatelor acestuia. În plus, orice modificare introdusă în sistemul naţional de învăţământ trebuie să parcurgă o serie deetape procedurale, printre care şi dezbaterea publică, respectiv discuţii cu toţi partenerii sociali implicaţi: sindicate, asociaţi de elevi, asociaţii de părinţi”, ne-au spus reprezentanții ministerului.

Citește și:

Cum funcționează aplicația care taie cheful de chiul al elevilor. Totul despre catalogul digital




Be the first to comment on "Catalogul digital, scump în draci. Robert Negoiță plătește peste 100.000 de euro lunar ca să trimită SMS-uri acasă părinților"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.