Catedrala Mântuirii Neamului prinde contur. Lucrările la cel mai impunător lăcaș de cult de la noi se desfășoară într-un ritm alert, iar preoții spun că prima slujbă va fi ținută în anul 2017.
Azi, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au deschis porțile șantierului pentru jurnaliști, care au surprins imagini senzaționale din timpul lucrărilor. Iată câteva capturi video după un fișier video postat de agenția Mediafax.
Dar să revenim la cutremure. Nu sunt cârcotaș, dar nu pot să nu remarc o afirmație care m-a pus pe gânduri. În cadrul intervenției sale de pe șantier, preotul Nicolae Crîngașu, desemnat de Patriarhie să urmărească desfășurarea lucrărilor și să comunice cu presa, a declarat că edificiul din Dealul Arsenalului a fost proiectat astfel încât să dureze cel puțin 500 de ani și să facă față unor seisme cu magnitudini de peste 8,5 grade pe Richter.
Preoții estimează că în cei 500 de ani (durată minimă de viață) Catedrala Mântuirii Neamului va fi lovită de 8-9 cutremure de peste 7 grade pe Richter. Oamenii Bisericii spus că au ajuns la acest număr de cutremure luând în calcul ritmicitatea cu care seismele violente au lovit România în trecut.
Catedrala Neamului, mult beton armat
La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton (cât pentru zece blocuri cu zece etaje), 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje. Eficienţa energetică este asigurată de zidurile masive de rezistență şi de cărămida plină folosită pe interiorul și exteriorul acestora.
Părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, a declarat că valoarea totală a edificării catedralei „la roșu” este sub 100 de milioane de euro, şi nu de 400-500 de milioane, aşa cum s-a vehiculat în presă.
„Cheltuielile au fost până acum de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roşu». Sperăm ca în 2017 starea ei să fie consacrată cultului, să fie închisă, acoperită cu ferestere şi uşi, să aibă catapeteasmă pictată, iar starea construcţiei să permită să se facă slujbe”, spune părintele Nicolae Crîngaşu, citat de Mediafax.
Leave a comment