Câte luni trebuie să fie valabil pașaportul tău ca să poți intra în alte țări

Credit foto: Dorin Constanda/Adevărul Holding

Share This:

Nu cunosc oameni cărora să nu le placă să călătorească, însă știu o groază care își dau seama cu două zile înainte de a pleca din țară că au pașaportul expirat. Din fericire, autoritățile române au creat posibilitatea comandării unui pașaport în regim de urgență, cu valabilitatea de un an.

Grație mărinimiei PSD, de la 1 februarie 2017 nu vom mai achita acea taxă „de urgență” pentru întocmirea pașaportului temporar, care se ridica la 100 de lei. Însă, multe state din afara Comunității Europene nu recunosc acest tip de document de identitate, deci tot pașaportul simplu sau pașaportul simplu electronic sunt de bază.

Pașaportul temporar e refuzat de multe state din afara UE

Recent, o colegă a fost întoarsă din drum pe aeroport, deoarece pașaportul ei urma să expire peste trei-patru luni. N-a mai putut pleca în Dubai, fiindcă autoritățile de acolo aveau pretenția ca pașaportul ei să fie valabil încă cel puțin șase luni de la data intrării în Emirate.

Înainte de a pleca într-o țară străină, mai ales din afara UE, verificați pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe în ce condiții puteți intra în acele state. Sau citiți mai jos câte luni de valabilitate trebuie să aibă pașapoartele voastre ca să fiți acceptați la graniță.

Statele Unite ale Americii

După cum bine știi, în SUA se poate intra doar cu viză, care se obține extrem de greu. Criteriile de selecție pentru eliberarea unei vize de călătorie în scop turistic sau de afaceri sunt disponibile pe site-ul Ambasadei SUA la București. Pașaportul și viza trebuie să fie valabile atât la intrarea în țară, cât și pe întreaga durată de ședere. Vizitele în scop de afaceri sau turistice, condiționate de obținerea vizei, nu pot depăși șase luni într-un an.

Crezi că nu vezi bine? Programează o consultație gratuită ca să afli cum stai cu sănătatea ochilor!

Japonia

În această țară se poate intra cu pașaport simplu sau cu pașaport simplu electronic, valabil pe toată durata șederii. În scop turistic sau de afaceri se poate sta în Japonia și fără viză, însă nu mai mult de 90 de zile într-un interval de șase luni.

Dacă stai 90 de zile în țara soarelui răsare, atunci și pașaportul tău trebuie să fie valabil cel puțin 90 de zile. Prin excepție de la regulă, românii care au viză de ședere pe termen lung sau permis de reședință trebuie să dețină un pașaport valabil măcar la intrarea în această țară.

Emiratele Arabe Unite

În Emirate poți intra cu pașaport simplu sau electronic. Fără viză poți sta aici, însă nu mai mult de 90 de zile într-un interval de șase luni. Pașaportul cu care intri în Emirate (inclusiv în Dubai) trebuie să fie valabil încă șase luni de la data intrării în această țară. Atenție! Pașapoartele temporare, cu valabilitate de un an, nu sunt acceptate în Emirate, chiar dacă în prealabil ai solicitat și obținut viză de intrare.

Turcia

Această țară are condiții excepționale la granițele sale, motiv pentru care călătoria în Turcia poate fi oricând refuzată de autorități. Conform Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanțele diplomatice sau consulare ale României nu pot interveni pentru tine dacă nu îndeplinești condițiile impuse de statul turc. Mai mult ca sigur totul se trage de la evenimentele dramatice de anul trecut – tentativa de puci asupra președintelui Erdogan.

Acum, în Turcia se poate intra cu toate tipurile de pașaport existente, inclusiv cu cel temporar, însă ele trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 150 de zile la momentul intrării în această țară. În plus, pașaportul trebuie să aibă cel puțin o filă goală.

Ca și excepție de la regulă: în cazul călătoriilor internaţionale efectuate cu avionul, poți folosi şi cartea de identitate românească (valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia), însă numai pentru tranzit aeroportuar (fără părăsirea zonei de tranzit/a aeroportului).

Israel

În Israel se poate intra cu orice fel de pașaport, însă acest document trebuie să nu expire mai devreme de șase luni de la intrarea în țară. Fără viză, șederea e permisă cel mult 90 de zile, într-un interval de șase luni.

Islanda

Nu ai nevoie de viză pentru a călători în Islanda, ci doar de pașaport sau carte de identitate valabile. Atenție! Actele de identitate trebuie să fie valabile încă cel puțin trei luni după ieșirea din această țară.

Jamaica

Intrarea în această țară nu se face decât cu viză obținută de la ambasadele sau consulatele statului Jamaica din străinătate. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin șase luni de la data intrării pe teritoriu străin. Viza se emite pentru cel mult 30 de zile, însă cu posibilitatea prelungirii cu încă 30 de zile, în condiții excepționale.

Iordania

Pașaportul simplu sau pașaportul electronic trebuie să fie valabile încă șase luni de la intrarea în Iordania, însă fără viză nu ești primit. Documentele de intrare (vizele) se obțin atât de la ambasade (avem reprezentanță la București) și consulate, cât și la frontiere și la Aeroportul Internațional Queen Alia din Amman (capitala Iordaniei).

Atenție! Posesorii de pașapoarte simple temporare trebuie să contacteze în prealabil autoritățile iordaniene (ambasada de la București) pentru a primi aprobare. Viza de intrare are o valabilitate de 30 de zile.

Statele membre UE

În țările membre ale Uniunii Europene se poate călători fără viză, cu un pașaport de orice fel sau carte de identitate, valabile la momentul intrării în respectivele state.

Citește și:

Se schimbă valabilitatea pașapoartelor. Ce trebuie să știi

15 lucruri care fac din Borsec cel mai puternic brand românescLeave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.