Clotilde Armand: la câți bani renunță „franțuzoaica” pentru a deveni primar la Sectorul 1

În piața Bazilescu, împreună cu Nicușor Dan

Share This:

Nu-mi amintesc să fi fost vreodată atât de multe femei în cursa pentru funcția de primar în București. La Sectorul 1 sunt chiar două. Una dintre ele este fosta jurnalistă Laura Chiriac, fost consilier de stat pe probleme sociale în Guvernul Ponta. Cea de-a doua, care ne-a acordat un interviu, e o apariție și mai insolită în peisajul politico-administrativ românesc. Să aflăm cine e Clotilde Armand.

Franțuzoaica Clotilde Armand (43 de ani), devenită cetățean român acum cinci luni, a apărut parcă de nicăieri, deși a fost puternic ancorată în realitatea românească în ultimii 20 de ani. Reprezintă Uniunea „Salvați Bucureștiul”, e căsătorită cu un român, și-a făcut studiile în SUA și în Franța și conduce destinele unei mari companii de consultanță care ar fi făcut mult bine României.

Și-a lansat candidatura la Primăria Sectorului 1, deși câștigă mai mult decât își poate imagina un primar cinstit. A avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, din care am vrut să aflăm ce o mână în luptă, ce șanse crede că are și cum o sprijină familia.

De ce s-a înscris o franțuzoaică (cetățean român din 2015) în cursa pentru o primărie de sector din România?

Clotilde Armand: Mă indignează proasta administrare și hoția din primăriile bucureștene. Bucureștenii și Bucureștiul merită mult mai mult! Îl cunosc pe Nicușor Dan de 20 de ani, are nevoie de oameni capabili în echipa lui și acum am răspuns prezent la apelul lui. Soțul meu, prieten și coleg cu Nicușor Dan, m-a încurajat în această direcție.

Cum vede Bucureștiul o femeie care s-a născut în Franța, a muncit în SUA și s-a căsătorit cu un român?

Un oraș care poate fi superb, cu arhitectură și caracter, cu oameni sufletiști, muncitori, inteligenți, activi, și în același timp lăsat în paragină, foarte prost administrat. Găsim încă străzi fără apă și canalizare, dar se cumpără panseluțele cu 300 de lei firul sau ceasuri stradale cu 1 milion de euro bucata!

Care sunt cele mai grave trei probleme ale sectorului 1 în acest moment?

Cele mai grave trei probleme, în viziunea mea, sunt:

  1. Siguranța noastră: nu ne simțim în siguranță pe trotuarele pline de mașini sau în clădirile prost verificate pe partea de incendiu sau de cutremur
  2. Sănătatea noastră: spitalele noastre nu sunt la standard european, orașul este poluat, parcurile noastre sunt amenințate la fel ca piețele agroalimentare
  3. Urbanismul: clădirile care se construiesc nu respectă legea, mai ales pe partea de parcări subterane. Turnurile noi, în general, nu au decât 1/5 din parcările prevăzute de lege. Se construiesc blocuri în cartiere de case, etc.
Și-a lansat candidatura pe malul lacului Străulești
Și-a lansat candidatura pe malul lacului Străulești

Care vor fi primele trei măsuri pe care le veți lua în folosul locuitorilor Sectorului 1 dacă veți ajunge primar?

Transparența totală a bugetului, contractelor, cheltuielilor. Restructurarea personalului din primărie, pe criteriul competenței și al eticii. Aplicarea legilor – pentru nerespectarea legilor în ceea ce privește numărul de parcări construite se poate aplica retroactiv 2 sau chiar 3 ani. Extinderea rețelelor edilitare la toate străzile sectorului. Identificarea tuturor clădirilor din domeniul public pentru a deschide creșe și grădinițe.

Ați luat pulsul Sectorului 1. Cum vă percepe electoratul? O femeie, din Franța, pe tocuri… Vă văd ca pe o salvare?

Nu port decât rareori tocuri, nu sunt percepută ca o femeie fragilă. Daca m-ați cunoaște, ați întelege imediat că nu port tocuri. Am 1,84 m! Pe lângă a conduce o întreprindere, sunt și o baschetbalistă! Am jucat baschet în campusurile universitare de la Paris și Boston, fiind un jucător bun datorită înălțimii mele. Și acum mă ajută înălțimea, mai ales când negociez contracte dificile cu oameni de afaceri.

Nu sunt ușor impresionabilă. Oamenii mă opresc pe stradă sa-mi spună că vor vota cu mine. Bucureștenii sunt foarte deschiși și simpatici. Cred că sunt văzută ca opusul politicienilor care s-au succedat în administrația Bucureștiului în ultimii 25 de ani.

Clotilde Armand: „Nu sunt ușor impresionabilă”

Într-un interviu spuneați că puteți trece ușor de la un venit mare pe care îl aveați în domeniul privat la un salariu de primar și că sunteți suficient de bogată. Cât de bogată sunteți, Clotilde Armand?

Veți afla asta din declarația mea de avere. Sunt confortabilă financiar ca să nu fie o problemă diminuarea salariului. Trebuie să spun apăsat că, dacă voi trece la un salariu de primar de la salariul de director general al Egis România, venitul meu se va diviza cu un factor de 5. Am observat că pe mulți îi miră lucrul ăsta: de ce și-ar sacrifica cineva veniturile. 

Cred că lumea s-a obișnuit cu primari hoți, de două feluri: cei care fură și nu fac nimic și cei care fură, dar fac și ceva pentru cetățeni. Dar există și oameni pentru care banii nu sunt totul în viață, mai ales când au posibilitatea de a face foarte mult pentru ceilalți, cum poate să facă un primar. Ar fi o mare onoare să fiu aleasă primar și aș fi extrem de mândră de acest lucru. Încrederea cetățenilor în mine valorează foarte mult. Mai ales că, repet, deja veniturile noastre sunt peste medie.

(Salariul unui primar de sector se ridică la cel mult 6.000 de lei lunar. Conform celor declarate de Clotilde Armand, venitul ei actual în domeniul privat este de 5 ori mai mare, adică 30.000 de lei pe lună).

Ați lucrat jumătate din viață în consultanță (Distrigas, KPMG, Egis). Care erau sarcinile dvs. la Egis?

Sunt actualmente director general la grupul de firme Egis din România, Bulgaria și Moldova. Trebuie să gestionez firma cu mare atenție pentru că domeniul infrastructurilor nu merge foarte bine, chiar dacă ar trebui să fie bani europeni care să dezvolte acest segment. Trebuie să protejez interesele clienților, angajaților, acționarilor.

Cunoașteți termenul „asasin economic”? (vezi John Perkins – Confesiunile unui asasin economic) Dați-mi trei motive pentru care munca dvs. la Egis sau KPMG nu corespunde acestei descrieri!

Nu cunosc acest termen. Eu vreau ca munca mea să fie utilă societății, să producă valoare. La Egis supervizăm construirea infrastructurii, indispensabilă dezvoltării României. La KPMG am ajutat firme străine să se stabilească în România, să angajeze mulți români într-o perioadă de șomaj și sărăcie generalizată.

La Distrigaz Sud, ca director informatic, am implementat SAP pentru eficientizarea activităților, iar apoi, în calitate de director al sucursalei Distribuție București, am stopat furturile, am introdus măsuri pentru diminuarea accidentelor, am reorganizat în întregime activitatea perturbată de proasta administrare de după 1990.

Ce veți face dacă nu veți câștiga alegerile? Aveți postul asigurat la Egis?

Sunt angajată cu contract permanent la Egis.

Ce spune familia dvs. din Franța (părinți, bunici) despre candidatura la o primărie din „micul Paris”?

Bunicii mei nu mai trăiesc. Părinților și fraților li se pare că ar fi un lucru bun numai dacă voi avea suficient timp și pentru copiii noștri. În rest, lor li se pare destul de natural să mă implic dacă lucrurile nu merg bine. Suntem o familie care preferă sa se implice decât să ne plângem și atât.

Mai poate fi numit acum Bucureștiul micul Paris? Dacă nu, ce-i lipsește?

Cred că Bucureștiul are potențialul de a ajunge la o calitate a vieții chiar superioară Parisului. Dar asta presupune să ne implicăm cu toții și dacă reușim să-i educăm pe toți tinerii noștri ca generația următoare să știe să fie respectuoasă față de concetățeni.

Aveți două fete. Învață la o școală românească, dar cu predare în limba franceză?

Am trei fetițe: Brigitte, Cleopatra si Lucreția, care învață la o școală publică obișnuită, cu predare în limba română. Fiul meu, Theodor, a participat în 2015 la olimpiada națională la fizică și informatică, clasându-se între primii 20. Era la „Vianu” în gimnaziu, dar nu a reușit să intre în clasa a IX-a acolo, deși a avut media 9,52. Sistemul de admitere nu favorizează suficient copiii buni la științele exacte. Acum el este într-o clasă de olimpici la un liceu privat, primind bursă pentru olimpici.

Clotilde, împreună cu una dintre fetele sale
Clotilde, împreună cu una dintre fetele sale

Copiii s-au născut în Franța? Ce reprezintă Franța pentru ei? Dar România?

Una dintre fiicele mele e născută în Franța, celelalte în România. Copiii mei sunt bi-naționali, Franța și România vor ocupa mereu un loc special în inima lor. În Franța au doi bunici și multi verișori. De fapt, toți verii lor sunt în Franța, căci fratele soțului meu s-a stabilit la Paris. Mă întristează lucrul acesta și sper că se vor întoarce într-o zi.

Cum vă petreceți în timpul liber?

De o lună nu mai am timp liber! Dar fiecare oră disponibilă o petrec cu copiii, îi învăț fizică sau engleză, gătim împreună, citim și avem activitățile noastre de cercetași ai munților.

Numiți trei locuri din București în care vă simțiți cel mai bine? De ce?

Parcul Herăstrău, Parcul Bazilescu și Parcul Khalil Gibran (este un părculet între grădiniță și casă). Dar îmi place foarte mult și piața Obor, la care ne ducem în fiecare weekend. Este prost amenajată, dar găsim legume, fructe, carne, brânzeturi, pâine (îmi place pâinea care vine din Covasna) și chiar flori! Îmi place și bulevardul Kiseleff vara, când putem să ne jucăm baschet cu cei pe care îi găsim acolo. Alteori, mă duc cu soțul și cu copiii la terenurile din Parcul Izvor, și mereu găsim oameni simpatici cu care să ne jucăm.

Unde ați petrecut vacanțe frumoase în România?

În Delta Dunării, la Sfântul Gheorghe, la măicuțele de la Tismana, în satul Măgura din Piatra Craiului, poate unul din cele mai frumoase locuri din lume.

Clotilde Armand e de profesie inginer. Și-a făcut studiile la Massachussetts Institute of Technology (MIT) și Ecole Centrale din Paris. S-a născut în Franţa, iar familia sa locuieşte la Vichy, în regiunea istorică Bourbonnais. „La Vichy, staţiune balneară burgheză, au fost trei generaţii de doctori Armand-Giraudoux. Bunica mea paternă era verişoară primară a scriitorului Jean Giraudoux, iar bunica maternă era fiica contelui de Champs de Saint-Leger”, scrie Clotilde pe site-ul ei de prezentare.

Citește și:

Cioloș către Dragnea: „Promisiunile populiste, pe spatele celor care muncesc și plătesc taxe”



Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.