Câți bani scot recuperatorii de creanțe de la datornici, cu frumosul

Share This:

 Vorba dulce, mult aduce. Companiile specializate în recuperarea datoriilor rău-platnicilor se mulțumesc să colecteze bani mai puțini, în rate care se întind pe mai mulți ani, de dragul unui câștig redus, dar sigur. În ultimii ani, recuperatorii au dezvoltat strategii de comunicare mai friendly decât băncile, pentru a da de înțeles debitorilor că dracul nu-i chiar așa de negru, chiar dacă îți bate la ușă să-ți ceară bani.

Valoarea creanțelor colectate în 2014 a cunoscut o creștere spectaculoasă (+24% față de 2013), în special datorită acestei strategii de „fraternizare” cu debitorii. Un alt motiv este volumul crescut de credite preluate de la bănci (cu 39% mai multe decât în 2013). Datele au fost prezentate miercuri în cadrul unei conferințe de presă a Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC), un organism de monitorizare a activității companilor de recuperare a datoriilor. AMCC reprezintă în prezent 15 firme de profil (80% din numărul total al companiilor de acest gen din România), care ocupă 90% din piața de servicii de colectare de la noi. Adică astea 15 sunt cele mai tari în domeniu.
Să ne întoarcem la bani. 475,13 milioane de euro au colectat de la datornici recuperatorii de creanțe, în 2014, ceea ce reprezintă sub 30% din valoarea tuturor creanțelor preluate de la bănci (1,252 miliarde de euro). Cele mai mari sume au fost recuperate de la persoanele fizice, care înregistrează, de altfel, și cele mai mari restanțe. Îngrijorător este că ponderea persoanelor cu venituri mici, chiar sărace, care au încăput pe mâna recuperatorilor este din ce în ce mai mare. Datele prezentate miercuri de AMCC, citând studii ale Ministerului de Finanțe, ale BNR și previziunile Comisiei Europene, arată că datornicii cu venituri lunare sub 700 de lei au în prezent restanțe de 58,48 de milioane de euro, iar cei care câștigă între 700 și 1.500 de lei pe lună au de înapoiat 34,98 de milioane de euro. Românii cu venituri mari (peste 7.000 de lei pe lună) au de returnat creanțe de 18,52 de milioane de euro.

Și, totuși, cum te fac recuperatorii să le dai banii? Primul lor răspuns e: „Cu frumosul”, dar dacă această variantă nu ține, tot la executare silită ajungi. Ilie Moromete știe de ce.

Primul pas în stingerea unei datorii, spun reprezentanții firmelor de recuperat creanțe, este conștientizarea faptului că trebuie să dai înapoi banii pe care i-ai luat cu împrumut. Apoi, urmează semnarea unui angajament de plată, care înseamnă consfințirea faptului că ești de acord cu o eșalonare a datoriei. Acum se stabilesc ratele și calendarul de returnare, stabilite în funcție de venituri. Întrebarea fundamentală care e formulată de recuperatori este „câți bani poți plăti pe lună?”. Atenție! Recuperatorul nu va accepta orice sumă de la tine, căci și el vrea să câștige mai mult decât a plătit pentru preluarea creditului tău de la bancă. Odată ce ai stabilit suma pe care o poți returna lunar nu mai rămâne decât să te ții de calendarul convenit până la stingerea datoriei. Recuperatorii se mulțumesc să încaseze sume mai mici, cu dobânzi mai mici decât cele practicate de bănci, într-un interval mai mare de timp. Scopul lor declarat este acela de a elimina impasul financiar al clienților, însă aici e vorba de un proces win-win, fiindcă profitul firmelor vine din cantitatea creanțelor gestionate, nu neapărat din cuantumul sumelor datorate.

Companiile reunite în cadrul AMCC susțin că cele mai eficiente metode de convins datornicii să accepte planul de eșalonare a datoriilor sunt corespondența scrisă și angajamentele negociate prin telefon. Doar Kruk International, prezentă pe piața din România din 2007, trimite zilnic zeci de mii de scrisori către datornici din întreaga țară, preluați în portofoliul lor de la instituțiile bancare. Iată aici un reportaj reușit despre cum interacționează grupul cu datornicii săi. Pe locul trei în topul metodelor de interacționare cu debitorii se află comunicarea prin SMS, urmată de skip tracing, vânătoarea de informații despre clienții care nu-și plătesc datoriile. Altfel spus „spionajul prin vecini”, care dă roade, datorită bunăvoinței locatarilor de la bloc. Pe ultimul loc se află colectarea în teren sau, mai bine zis, încercarea de convingere din ușă în ușă.

Știai că…

…datoriile bancare se prescriu în trei ani de la data la care se naște dreptul de a cere executarea silită, conform Codului de Procedură Civilă? Executarea silită se poate pune în mișcare începând cu data scadenței obligației de plată a ratei/creditului. Acest lucru înseamnă că, dacă banca/recuperatorul de creanțe nu uzează de dreptul său de a cere executarea silită în termen de trei ani de la ultima rată achitată, atunci datoriile se șterg de drept.

Articolul este incomplet? Spune-ți părerea într-un comentariu ca să dezbatem problemele semnalate de tine!
Be the first to comment on "Câți bani scot recuperatorii de creanțe de la datornici, cu frumosul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.