Platforma eJobs.ro a făcut la început de an un top al celor cai căutate locuri de muncă din 2019. La ei în ogradă, firește. Pe primul loc a fost jobul de șofer, cu aproape 4 milioane de căutări online. Românii au mai fost interesați pentru posturi de contabili și economiști (aproape 3 milioane de căutări), dar și de ingineri (peste 1,2 milioane de căutări).
Și joburile part-time au înregistrat o creștere semnificativă (peste 1,6 milioane de căutări), ceea ce arată că românii vor să muncească, domnule! Însă, studiul nu spune câți oameni și-au și găsit locul de muncă visat, câți s-au și angajat efectiv în 2019.
Aceste cifre vin, însă, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), instituție care anual întocmește un program național de ocupare a forței de muncă și aplică o serie de măsuri de stimulare a angajărilor.
În 2019, potrivit instituției, și-au găsit locuri de muncă 275.830 de persoane, la nivel național. Acești oameni se aflau în evidențele ANOFM sau ale agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.
Conform legii, ei au dreptul la sprijin pentru accederea pe piața muncii – informare, consiliere și orientare profesională, mediere, evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, cursuri gratuite de formare profesională, prime de inserţie, prime de activare, prime de mobilitate.
Decembrie 2019 – Numărul total de șomeri în România: 257.865 persoane
ANOFM
Subvenții pentru locuri de muncă nou create
Pentru creșterea șanselor de angajare, ANOFM vine cu o schemă de sprijin pentru angajatori: subvenții pentru încadrarea în muncă a persoanelor care aparțin unor categorii dezavantajate sau cu acces dificil pe piața muncii.
Și aici vorbim de șomeri cu vârsta peste 45 de ani, persoane cu handicap sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale. Pentru a beneficia de subvenții, angajatorii trebuie să-i țină în muncă cel puțin 18 luni.
„Subvențiile se acordă la solicitarea angajatorilor care încadrează persoane din categoriile mai sus menționate, pe o perioadă de 12 luni, respectiv 18 luni pentru angajarea absolvenților de învățământ cu handicap, care se acordă pe o perioadă de 18 luni”, ne spun reprezentanții ANOFM.
Cine mai poate beneficia de subvenții
„De subvenții beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială. Subvenția se acordă lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.”
Te-ar mai putea interesa:
Credit foto: Josue Isai Ramos Figueroa/UNSPLASH
Be the first to comment on "Câți români s-au angajat în 2019 – Total locuri de muncă ocupate"