Nu suntem la Termopile, dar lupta pe care o duc zilnic pacienții în spitale seamănă cu o tregedie greacă. Iată de ce vă chem acum să repetați gestul nobil de anul trecut! Mii de oameni au nevoie în fiecare zi de sânge pentru a supraviețui, iar ajutorul nostru îi poate salva de la moarte.
Asociația React și Centrul de Trasnfuzie Sanguină din București organizează o nouă campanie de colectare de sânge uman, de la donatori vechi sau noi. În perioada 19-21 mai, bucureștenii sunt așteptați la intrarea principală a centrului comercial Sun Plaza (Piața Sudului), între orele 9.00 și 13.00. Un centru mobil de colectat sânge și două cabinete medicale, special amenajate în policlinica Regina Maria din Sun Plaza, sunt gata să-i primească pe cei 300 de eroi.
Anul trecut, 167 de binevoitori au donat sânge (450 ml fiecare), care a ajuns la 300 de pacienți. „Campania «Dăruiește timp, donează sânge!» a crescut cu fiecare ediție și ne așteptăm ca anul acesta numărul persoanelor care se vor prezenta la donare să fie mai mare. În ultimii zece ani, acțiunile constante ale Asociației React de promovare a importanței donării de sânge au dus la o creștere semnificativă a numărului de donatori de sânge și la fidelizarea lor”, spune Anca Ștefan, președintele Asociaței React.
Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești niște condiții care țin de protejarea propriei sănătăți sau a pacienților primitori: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutatea corporală cuprinsă între 50 și 100 kg (pentru femei) și 60 și 110 kg (pentru bărbați); să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele trei luni; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruație;
Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte de donare; să nu fi suferit de hepatită (de orice tip); TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie (peste minus 6 dioptrii), HIV/SIDA.
Înainte de a dona sânge trebuie să mănânci bine (inclusiv alimente cu aport de glocoză) și să bei cel puțin 500 ml de apă.
Cum se desfășoară actul donării
Mai întâi completezi un formular, după care ești consultat de un medic (anamneză, tensiune, greutate).
Ți se va recolta o picătură de sânge din deget pentru determinarea grupei sanguine, a nivelului de glucoză și fier din sânge, dar și pentru infirmarea existenței unor afecțiuni incompatibile cu donarea de sânge.
Donezi 450 de mililitri de sânge, după care te odihnești circa zece minute. La final îți poți relua activitățile obișnuite.
Actul de donare este unul 100% benevol, prin urmare nu va fi recompensat nici cu tichete valorice, nici cu zile libere la serviciu.
De ce bine să donezi sânge
În primul rând poți salva pe cineva care se află pe un pat de spital. Binele pe care ți-l faci ție nu e mai puțin important. Imunitatea organismului tău crește după donarea de sânge, iar riscul de accident vascular și paralizie scade cu 30%. Apoi, poți intra gratuit în posesia rezultatelor unor analize medicale de sânge: RH, grupa sanguină, test hepatita B și hepatita C, HIV/SIDA, HTLV (leucemie), VDRL (sifilis), ALT (teste hepatice).
Be the first to comment on "Căutăm 300 de eroi care să doneze sânge pentru bolnavii din spitale"