Vaccinarea anti-Covid la români. Rezultatele celui mai recent studiu

Credit foto: Ovidiu Creanga/UNSPLASH

Share This:

În societatea românească, dar mai mult ca sigur că nu doar aici, totul se împarte la doi. Unii vor fi mereu pentru ceva, în timp ce alții mereu împotrivă – iată unul dintre remarcabilele privilegii de a fi diferiți! INSCOP Research și Verifield au realizat un sondaj pentru a afla care este percepția românilor despre vaccinarea anti-Covid, dar și intenția de vaccinare. Ce a ieșit vedeți mai jos.

55,2% dintre români declară că intenționează să se vaccineze, în cursul acestui an, pentru a împiedica o infecție cu coronavirus. În același timp, 39,4% dintre cei chestionați au recunoscut că refuză vaccinarea. Dintre ei, jumătate susțin că și-ar putea schimba opinia în viitor, iar cealaltă jumătate afirmă că este o decizie definitivă. Este doar una dintre concluziile principale ale sondajului de opinie intitulat Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti-COVID19.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research și Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Cercetarea s-a făcut la comanda și în cadrul unui proiect independent, inițiat și coordonat de think-tankului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică.

20% dintre români, fermi împotriva vaccinării

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021 și reprezintă o evaluare independentă sintetică a opiniilor românilor cu privire la vaccinarea anti-Covid.

Analizând datele în ansamblu, constatăm că aproximativ 20% din populația României are opinii foarte ferme împotriva vaccinării. un alt grup de 20% fiind relativ sceptic, dar dispus să își schimbe opinia în viitor funcție de mai mulți factori. Printre cei mai importanți fiind un număr foarte mic de cazuri în care administrarea vaccinului să fi provocat efecte adverse, respectiv o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical.

Convingerea acestui public încă neîncrezător, dar deschis la argumente raționale ar putea duce rata de acceptare a vaccinării în România la aproximativ 75%”, spune Remus Ștefureac, director Strategic Thinking Group/Asociația Grupul de Gândire Strategică.

Vaccinarea anti-Covid: bărbații, campioni la intenția de vaccinare

Conform studiului, românii care declară că intenționează să se vaccineze împotriva Covid-19 în cursul acestui an sunt mai ales bărbați. Totodată, persoanele peste 45 de ani și vârstnicii de peste 60 de ani, cu educație mai ridicată, „inactivi pasivi” sau „gulere albe”, s-au arătat dispuși să accepte un vaccin anti-Covid. La o analiză amănunțită s-a constatat că locuitorii din București și din alte mari orașe, persoane cu un venit lunar de peste 2.000 lei, sunt cei mai dornici să se vaccineze anti-Covid.

Cei care declară că NU intenționează să se vaccineze împotriva Covid-19 în cursul acestui an sunt persoane sub 45 de ani, cu un nivel de educație scăzut. Peroanele inactive, potențial active sau „gulere albastre”, locuitorii din orașe mai mici sau din mediul rural, fără venit sau cu un venit redus, sunt și ei aici.

Ce cred românii despre vaccinuri

Credit foto: Hakan Nural/UNSPLASH

76,6% dintre respondenți consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli. 21,4% își exprimă dezacordul, iar 1,9% dintre intervievați au răspuns „nu știu” sau au refuzat să răspundă.

Totodată, persoanele de peste 45 de ani, cu educație mai ridicată, inactivi pasivi sau „gulere albe”, locuitorii din București și din alte mari orașe, au fost de acord cu afirmația: „Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli”. 62,4% dintre cei chestionați au declarat că au încredere în informațiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri. În același timp, 33,9% afirmă contrariul.

70,4% dintre cei intervievați apreciază că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% își exprimă dezacordul, iar 8,1% nu știu sau nu răspund.

Este îmbucurătoare dorința de vaccinare înaltă în rândul vârstnicilor, categoria socio-demografică cea mai vulnerabilă la COVID-19. Lipsa de încredere în procesul de vaccinare sau în necesitatea acestuia sunt semnificative în mediul rural și în rândul celor mai săraci dintre români (două categorii care în bună măsură se suprapun) de oriunde de pe teritoriul țării. Viitoare inițiative de comunicare și mobilizare trebuie să se concentreze pe aceste grupuri”, declară Barbu Mateescu, sociolog, membru în Consiliul Consultativ al Strategic Thinking Group.

Ce cred românii despre pandemie (pagina următoare)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.