Când am devenit abonat Enel, toată lumea mi-a recomandat abonamentul „monom cu rezervare”, căci era cel mai avantajos pentru un consumator casnic. La rândul meu, l-am recomandat și altora, căci în cazul meu s-a dovedit a fi cea mai bună soluție pentru consumul înregistrat lunar. Acum, Enel a lansat un nou tip de abonament, care, zice-se, e cu circa 6% mai ieftin decât cel de mai sus. Abonamentul E-Light e noua formă de taxare a serviciului de energie electrică, destinată clienților obișnuiți să facă totul online, care au cont bancar și profil MyEnel. Compania de electricitate are o ofertă pentru acest abonament până la 31 mai, ofertă despre care voi scrie mai jos.
Furnizorul propune un preț fix și garantat al energiei electrice pe o perioadă de 24 de luni. Energia electrică pe care o consumi va fi facturată după încheierea fiecărei luni contractuale, nu în avans. Pentru a aplica pentru acest tip de abonament trebuie să-ți activezi contul MyEnel și opțiunea „Factură electronică” (factura de hârtie nu va mai veni prin poștă). De asemenea, pentru plata facturii ai nevoie de un cont bancar curent, la care să activezi opțiunea „Debit direct”. Prin această opțiune autorizezi, de fapt, banca să-ți plătească facturile la data scadentă, folosind banii pe care îi ai deja în cont. Fiindcă nu știi întotdeauna care va fi valoarea facturii tale la sfârșit de lună, poți seta o limită maximă a sumei pe care banca să o extragă pentru plata facturii. Dacă suma de pe factură este 150 de lei, iar tu ai setat ca sumă maximă 135 de lei, banca te contactează și îți cere permisiunea pentru a efectua plata integrală. Acest serviciu te costă 1,5-2 lei de fiecare dată când plătești o factură (comisionul băncii), însă unele instituții bancare îl oferă gratuit la pachet cu alte servicii bancare (card de debit, Internet banking, Mobile banking etc.).
Acum că am aflat cu ce se mănâncă abonamentul E-Light, hai să vedem cât plătești într-o lună pentru energia electrică pe care o consumi. Reprezentanții Enel spun că noul tip de abonament are o structură simplă și transparentă, unde toate tarifele, accizele și costurile de transport și distribuție sunt la vedere. Astfel, factura ta Enel, cu abonamentul E-Light va fi compusă dintr-un tarif de 0,1 lei/zi/loc de consum, indiferent de volumul de energie consumată, la care se adaugă un preț al energiei electrice de 0,162 lei/kWh. Acest preț va fi același vreme de 24 de luni de la semnarea contractului, după această dată putând suferi modificări.
Acest tarif (CPC – Componenta de piață concurențială) este, de fapt, ceea ce negociezi cu furnizorul de energie și reprezintă 60% din energia electrică efectiv consumată. Restul de 40% din energia pe care o consumi este taxat cu tarife reglementate de ANRE. Toate celelalte tarife, accize și taxe, sunt doar colectate de furnizor și distribuite mai departe altor organisme și instituții ale statului. La 1 ianuarie 2018, când piața de energie electrică va fi liberalizată 100%, vor dispărea tarifele reglementate de ANRE. Practic, fiecare consumator va negocia direct cu furnizorul tipul de abonament și tariful pentru energia electrică livrată, fără nici un fel de intervenție din partea statului. Teoretic, acest lucru se poate încă de pe acum, însă românii nu se înghesuie fiindcă furnizorii nu sunt dispuși să ofere pachete avantajoase. Citiți aici mai multe detalii.
Factura totală mai e completată de tarifele reglementate de ANRE pentru serviciile de transport, sistem și distribuție, cogenerare, certificate verzi, accize și TVA. Despre toate aceste componente vom vorbi în cele ce urmează și vom încerca să estimăm valoarea unei facturi pentru un consum de 100 kWh (valoare rotundă).
Tarifele reglementate de ANRE, în afara celor de transport și de servicii sistem, diferă în funcție de zona geografică. De exemplu, consumatorii din Moldova plătesc cel mai mare tarif de distribuție pe joasă tensiune (0,128 lei/kWh), în timp ce consumatorii din partea de nord a Transilvaniei plătesc cel mai mic tarif (0,103 lei/kWh). Să le luăm pe rând, cu mențiunea că am înmulțit toate valorile cu 100 kWh, consumul lunar pe care l-am luat ca etalon în articolul de față.
Tariful de transport (valabil în toate regiunile în care Enel e prezentă): 2,57 lei/MWh (0,257 lei/100 kWh)
Tariful pentru servicii sistem (valabil în toate regiunile în care Enel e prezentă): 13,75 lei/MWh (1,375 lei/100 kWh)
Tariful de distribuție joasă tensiune
Banat: 113,53 lei/MWh (11,353 lei/100 kWh)
Muntenia Sud: 113,78 MWh (11,378 lei/100 kWh)
Dobrogea: 126,79 lei/MWh (12,679 lei/100 kWh)
Moldova: 128,11 lei MWh (12,811 lei/100 kWh)
Muntenia Nord: 118,78 lei (11,878 lei/100 kWh)
Oltenia: 118,58 lei/MWh (11,858 lei/100 kWh)
Transilvania Sud: 108,44 lei/MWh (10,844 lei/kWh)
Transilvania Nord: 103,54 lei/MWh (10,354 lei/kWh)
Tariful de cogenerare (valabil pentru toate regiunile): 1,582 lei/100 kWh
Valoarea certificatelor verzi
De la 1 ianuarie 2016, valoarea unitară calculată pentru certificatele verzi, care se va aplica pentru cantitatea de energie electrică consumată, este de 0,041554 lei/kWh. La un consum de 100 kWh pe lună, componenta certificatelor verzi ne va costa 4,1554 lei.
Acciza la energia electrică (valabilă în 2016): 4,74 lei/MWh (0,474 lei/100 kWh)
Taxa pe valoare adăugată: 20%
Astfel, dacă ești din București, vei avea de plătit 19,2 lei (tariful energiei electrice consumate), la care se adaugă 0,257 lei (tariful de transport), 1,375 lei (tariful pentru servicii sistem), 11,378 lei (tariful de distribuție joasă tensiune Muntenia Sud), 1,582 lei (componenta de cogenerare), 4,1554 lei (certificatele verzi), 0,474 lei (acciza la energia electrică). Total, fără TVA: 38,42 lei. Cu TVA 20%: 46,105 lei. La această sumă se adaugă, încă, taxa radio (2,5 lei) și taxa TV (4 lei), care nu sunt purtătoare de TVA. Așadar, factura totală pentru un consum de 100 kWh, cu abonamentul E-Light, este de 52,60 lei.
OK dar nu ne-ai zis care e concluzia si care e diferenta fata de abonamentele actuale? merita sau nu?
Cred că am fost destul de explicit când am arătat care e diferența de preț între acesta și cel monom cu rezervare, pe care mai toți abonații casnici îl au. În plus, diferența constă în faptul că totul se face online (plată, înregistrarea indexului). Bineînțeles, banii nu sunt totul, iar până nu ajung să-l testez nu pot să-ți spun: Da, ia-l pe ăsta! Așa pare. Oricum, voi urmări subiectul pentru lămuriri. Dacă ai și alte întrebări, voi fi bucuros să caut răspunsuri. Numai bine.
Nu ai fost explicit….trebuia sa spui cat costa acum(cu abonamentul mono.) aceiasi cantitate sau o aproximare de cantitate de energie. Corect?!
Si ar fi fost ok daca faceai si comparatie cu ofertele concurentei gen XYZEnergie, sunt destui!
@Florin. Da, revin cu o comparație între abonamentul monon cu rezervare și cel E-Light. Mulțam pentru corecție.
@dan.brumar Dan, ne ajuti cu comparatia ?…acum e si mai tentanta oferta E-Light: „ferta vine acum cu un preţ al energiei cu 20% mai mic.
Calculul a avut la bază comparaţia dintre preţul actual al energiei electrice pe piaţa reglementată (fără a include tarifele
reglementate de distributie, transportși sistem)şi cel al produsului E-Light.
Structura produsului este una simplă şi transparentă, incluzând un abonament în cuantumde 0,05 lei / zi / loc de consum şi un preţ al energiei electrice de 0,147 lei / kWh. La acest pachet, se adaugă componentelereglementate de către ANRE sau aprobate prin acte normative specifice –tarifele pentru servicii de transport, sistem și distribuție,
taxa de cogenerare, certificate verzi, accizași TVA.”. Multumesc.
Da, am calculul. Azi voi scrie articolul și îl voi urca pe site. Rămâneți aproape 🙂 (ca la Antena 1)
ok,la ce pret ajunge kwh la beneficiar cu tot cu TVA?cat sant tarifele pentru servicii de transport, sistem și distribuție,
taxa de cogenerare, certificate verzi.
Multumesc.
FYI
1 Valoare factura fara TVA (conform „Detalii factura”) lei 50,94
2 Total baza de impozitare TVA lei 44,44
3 TVA 20%(3=2*20%) lei 8,90
4 TOTAL DE PLATA FACTURA CURENTA (4=1+3) (conform „Detalii factura”) lei 59,84
5 Sold la data emiterii facturii (facturi restante sau credite) lei 0,00
6 Total de plata (6=4+5) lei 59,84
7 CONSUM ENERGIE ACTIVA kWh 100,00
Si-a schimbat cineva abonamentul in E-Light? Eu am facut toate comparatiile intre ce ofera acum Enel (inclusiv abonamentul diferentiat pe zone orare) si cel mai ieftin rezulta a fi noua ab. E-Light…
Am primit deja ok-ul din partea lor. Se va activa in curand contractul. Din cate stiu daca nu-ti convine dupa un timp, daca-i anunti cu cel putin 30 de zile inainte de data la care vrei sa reziliezi contractul, ii notifici in scris (probabil email trimis). Asta daca nu iti convine situatia cu ENEL E-LIGHT (apare si sub forma de ENEL FIX ONLINE. Mie imi iese 1 kWh = 0,35 lei (cu toate taxele si tva-ul) iar in prezent platesc 0,55 lei.
Tacfhe
Daca intro luna depasesc numarul de kw prevazuti in contract la ce pret voi plati diferenta de kilowati ?
(Va informez ca am facut un contract tip enel fix anual)
La prețul pe care l-ați negociat sau care e deja prevăzut în contract. Nu plătiți alt tarif dacă depășiți consumul. Dar, pentru a fi complet liniștit și sigur, o să pun această întrebare celor de la Enel. Și vă răspund aici.
Am primit răspunsul pe care îl așteptați de la reprezentanții Enel. Este așa cum v-am spus în comentariul anterior. „Pretul pe kWh ramane cel stabilit in contract, pe toata durata contractuala, indiferent de nivelul de consum”. Sănătate!
Odata cu liberalizarea pietei la energie electrica Enel-ul alearga disperati dupa clienti pentru a ii prinde cu contractele si dupa aceea o sa apara si alte firme cu oferte mai bune ca ale Enel-ului asa ca TEAPA,ASTA PENTRU CA TRAIM IN ROMANIA.
am o casa la tara ,si nu vreau abonament,cat ma costa kw
In cazul in care titularul de contract este decedat abonamentul este nul,intreb.
Nu, nu e nul. Dar cine preia locul de consum poate face schimbarea de titular. Detalii aici: https://danbrumar.ro/cum-preiei-contractul-de-electricitate-daca-nu-ai-facut-succesiunea/