Ce face un șofer român la volan? Orice, în afară de a conduce mașina în siguranță

Share This:

În ultima vreme mă obosesc tot mai tare remarcele răutăcioase sau chiar denigratoare la adresa poporului din care fac parte. E greu să fii român în aceste condiții, când toată lumea te vede responsabil de nenorocirile planetei, de destabilizarea economiei britanice, de concurență neloială mafiei italiene sau de suprapopularea Franței. Totuși, uneori trebuie să recunoaștem că nu le dăm prea multe motive vecinilor europeni să ne accepte așa cum suntem, niște oameni între oameni, cu idealuri similare lor. De exemplu, șoferul român are o serie de „păcate” care îl plaseză pe un loc fruntaș în Europa la capitolul conducere iresponsabilă.

Șoferul român e responsabil de cele mai multe accidente rutiere soldate cu victime din Uniunea Europeană și toate aceste nenorociri se datorează modului în care el percepe această activitate. Un studiu recent, realizat de LeasePlan România, arată că 88% din șoferii intervievați au cu totul și cu totul alte preocupări atunci când conduc. Unele dintre ele, cum e flirtul la volan, sunt al naibii de periculoase. Ai putea oricând să-ți găsești jumătatea în trafic, însă aia nepotrivită. Haideți să vedem ce mai face un șofer român la volan în afară de a-și conduce mașina în mod responabil.

Păi, așa cum era de așteptat, cei mai mulți vorbesc la telefon. Conform studiului LeasePlan Mobility Monitor, 71% din cei chestionați au această îndeletnicire la volan. Deși procentul pare mare, nu e departe de media globală, care e undeva pe la 69%. Alții (25%) au recunoscut senin că mănâncă în timp ce conduc, fiindcă de multe ori orele de masă îi prind în trafic. Și ce poți face? Să rabzi și să înghiți în sec în timp ce treci pe lângă reclamele uriașe la mâncarea de la Mac sau KFC? Alte activități care le distrag atenția de la condus sunt transmiterea de mesaje SMS sau pe Facebook (19%), consumul de băuturi, bănuiesc fără alcool (18%), și fumatul (14%). Procentul femeilor care au recunoscut că se machiază la volan (4%) este dublu față de media europeană.
Flirtul, noua îndeletnicire a unui șofer român

Studiul LeasePlan Mobility Monitor arată că aproape o cincime din șoferii din România (18%) flirtează tot timpul sau câteodată atunci când sunt blocați în trafic. La nivel global, studiul LeasePlan Mobility Monitor arată că procentul conducătorilor auto care flirtează este de 12%. Femeile șofer din România, cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, au afirmat în proporție de 100% că nu au flirtat cu alți șoferi. Doamnele și domnișoarele născute între 1982 și 1999 au afirmat în proporție de 34% că au flirtat cel puțin o dată în timp ce au fost blocate în trafic. Un procent similar, de 35%, se regăsește în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Cifrele Comisiei Europene referitoare la evoluția siguranței rutiere, valabile pentru anul 2014, arată că România este pe locul doi în Europa la numărul de accidente cu morți (91 de decese în 2014). Țara noastră este depășită doar de Lituania (106 decese). Cele mai sigure drumuri sunt în Marea Britanie (31 de decese în 2014), Danemarca (32 de decese) și Irlanda (42 de decese). Explicația este simplă și constă în derularea de aceste țări a unor campanii șocante de informare a populației în legătură cu riscurile șofatului iresponsabil. Iată mai jos câteva campanii de siguranță rutieră derulate în Irlanda de Nord. Vi se va zburli părul în cap, dar aflați că ele au dus la salvarea a zeci de mii de vieți în această țară, unde șoferii și-au schimbat radical modul de a conduce. Transmite aceste clipuri unui șofer român!

Dacă vreți să aflați care sunt toate păcatele șoferilor români, vă invit să aruncați un ochi peste clipul băieților de la TVCenzurat. Glumele lor nesărate spun cam totul despre cum sunt priviți românii, de semenii lor, atunci când se află la volan.

epiesa.ro

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.