Ce faci când un copac îți cade pe mașină. Cinci pași pentru a fi despăgubit dacă nu ai CASCO

Share This:

Deși n-avem ghinionul să ne lovească vreo Katrină sau vreun El Nino, furtunile de vară produc stricăciuni și la noi. Vremea rea face ravagii în marile orașe, fiindcă aici sunt afectate rețelele de electricitate, autoturismele parcate în fața blocurilor, transportul în comun și tot ce ține de buna funcționare a unei localități suprapopulate.

Fiindcă riscurile de avarii și distrugeri sunt ridicate, și polițele de asigurare sunt costisitoare. De aceea, sub 15% dintre șoferii români își fac asigurare CASCO pentru a se pune la adăpost în caz de accidente ori distrugeri cauzate de vreme.

Vestea proastă este că atunci când devii victimă a capriciilor vremii vei fi nevoit să plătești costurile reparațiilor din propriul buzunar. Află mai jos ce ai de făcut pentru a fi despăgubit atunci când un copac îți distruge autoturismul, dacă nu ai asigurare CASCO.

  • Sună la 112 și anunță evenimentul. Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ori al Administraţiei Domeniului Public (ADP) va ajunge la locul solicitat pentru îndepărtarea crengilor și scoaterea mașinii. Până să vină echipajul e bine să faci câteva fotografii cu mașina avariată. Deși nu e o imagine prea plăcută, aceste poze te vor ajuta mai târziu.
  • Întreabă vecinii sau reprezentanții asociaţiei dacă a depus cineva în trecut vreo cerere de toaletare a arborelui care a căzut pe mașina ta. Dacă nu te poate ajuta nimeni cu un răspuns, trimite o solicitare la serviciul ADP pentru a afla dacă arborele cu pricina a fost luat în evidenţă ca fiind şubred. Aceste detalii te vor ajuta în instanţă.
  • Mergi la biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere, din localitatea/sectorul de domiciliu pentru a cere autorizaţia de reparaţie. Vei da o declaraţie, în baza căreia ţi se va întocmi un document absolut necesar atunci când mergi cu maşina la service-ul auto.
  • Cere un deviz pentru lucrările de reparaţii de la cel puţin trei puncte service. Cu acest deviz du-te la ADP (în unele cazuri ADP a externalizat serviciul de toaletare a arborilor, așa că trebuie să mergi la firma care a primit prin contract să se ocupe de toaletări/defrișări).
  • Dacă ai ajuns în acest punct trebuie să știi că te poți înțelege amiabil cu firma/serviciul ADP pentru plata daunelor. Însă, din experiența multor păgubiți părțile enumerate mai sus nu vor să cadă la pace, motiv pentru care trebuie să deschizi acțiune în instanță, la judecătoria din aria de domiciliu. Din păcate, procesul e unul de durată (3 – 6 luni), motiv pentru care va trebui ca, în primă fază, să-ți plătești singur reparațiile (dacă vrei să mai poți folosi mașina). Păstrează factura, pentru a-ți putea recupera banii mai târziu.
  • Deschide proces la judecătorie pe numele serviciului ADP pentru recuperarea banilor cheltuiţi pentru repararea maşinii. Instanţa va decide cine e responsabil că nu a intervenit pentru îndepărtarea pericolului.

Dacă ești din București trebuie să ții cont de „circuitul documentelor în natură”. Chiar dacă primăria de sector (serviciul ADP) a înregistrat o cerere pentru toaletarea/defrișarea unui arbore periculos, autoritatea locală nu poate interveni pentru protejarea bunurilor tale fără un aviz din partea Direcției de Mediu din Primăria Municipiului București.

Așa-i la noi, ne place să ne scărpinăm de-a-ndoaselea. Deși un astfel de aviz ar trebui să fie eliberat de urgență, legea spune că „în cel puțin 30 de zile”.

Însă, pe surse am aflat că funcționarilor le ia și șase luni să semneze o decizie de toaletare/defrișare. Dacă ai pățit nenorocirea în timp ce documentul se plimba printre instituții, atunci ai putea chema în judecată, în solidar, Primăria București (Direcția de Mediu).

Unde suni dacă vezi un copac uscat

Autorităţile locale desfăşoară acţiuni de toaletare a arborilor. Dacă observi că un copac e în pericol să cadă ori necesită cosmetizări trebuie să urmezi următorii paşi:

  • Sună la serviciul ADP pentru a semnala problema. Reprezentanţii societăţii se adresează Direcţiei de Mediu din cadrul primăriei, autoritatea responsabilă cu eliberarea autorizaţiei de defrişare/toaletare.
  • După obţinerea avizului, angajaţii ADP îndepărtează crengile care au crescut necontrolat. În multe cazuri, ADP preferă să angajeze firme private pentru astfel de lucrări.
  • Nici un copac nu se toaletează sau taie fără aviz de la Direcţia de Mediu.
  • ADP are obligaţia să planteze, în compensare, trei arbori pentru fiecare copac uscat defrişat.

Citește și: Ghid de supraviețuit în România lui Dragnea și Dăncilă

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.