Ce mă motivează pe mine să fac economie de energie

Credit foto: Yung Chang/UNSPLASH

Share This:

Se vorbește atât de mult în spațiul public despre economie de energie și despre cât de important e să „strângi cureaua”. Și, totuși, atât de puțin despre motivele pentru care ar trebui să faci asta. De aceea, înainte de a decide să-ți schimbi nițel modul de viață trebuie să stabilești ce te-ar motiva să faci economie de energie și la alte resurse care se consumă fără noimă pe planeta Pământ.

Nu știu după ce principii vă ghidați voi, dar eu am fost dintotdeauna as la „economie”. Mi-am drămuit întotdeauna resursele, mai puțin ciocolata în copilărie, care era din belșug grație mărinimiei surorii mele mai mici.

De aceea, sentimentul că pot contribui, chiar și cu puțin, la amânarea tragicului sfârșit al Terreri mă motivează să reduc risipa de resurse, de energie electrică, de căldură, de apă.

Fac economie de energie electrică și de alte resurse, dar nu mă motivează reducerea facturii. Mai degrabă certitudinea că planeta asta se duce de râpă, la un moment dat, cu ajutorul nostru, al tuturor. Uită de civilizațiile extraterestre, uită de monștri, ei nu vor avea nici o implicare în extincția planetei noastre! Însă, noi da.

E.ON Energie România tocmai a lansat o campanie deșteaptă, în care îi încurajează pe români să reducă consumul de resurse. EconomiiLaPuterea100 este sloganul sub care compania de electricitate și gaze oferă sfaturi prețioase celor care fie vor să aibă facturi mai mici la utilități, fie vor să contribuie la diminuarea risipei de resurse, fie vor să ajute planeta să se facă bine.

Aruncă un ochi , ponturile sunt demne de luat în seamă!

Citește și: E.ON „vinde” energie electrică pe eMAG. Cum îți faci contract de electricitate online

Operatorul de electricitate și gaze a lansat și o ofertă inedită pentru consumatorii casnici care semnează un contract de furnizare a energiei electrice. Abonamentul de curent vine la pachet cu o invitație dublă la festivalul de muzică Electric Castle. Detalii AICI.

Cum fac eu economie de energie

Diminuarea risipei de resurse mi se pare provocarea acestui secol pentru oamenii din lumea întreagă. Colectez deșeuri selectiv, prefer să fac duș în loc de baie și nu arunc niciodată mâncare. Pe lângă toate astea, apelez la câteva trucuri pentru a-mi reduce substanțial consumul de energie electrică, gaze și căldură, pe care le poți prelua și tu.

Becuri LED

Sunt cele mai bune becuri din câte există în comerț, având cea mai mare durată de viață și cel mai mic consum înregistrat, verificat. Detalii exacte despre performanțele becurilor LED, în comparație cu cele „economice”, vă poate oferi un producător de astfel de echipamente.

Ceea ce am reținut eu, și sunt de-a dreptul cucerit, este că becurile LED consumă cu 40%-50% mai puțin decât cele economice (Compact Fluorescent Lamp – CFL), au o durată de viață de până la patru ori mai mare (am un bec LED care „arde” în casă de peste doi ani) și nu emană substanțe cancerigene când bulbul se sparge.

Credit foto: Sharon Pittaway/UNSPLASH

Nu am „paraziți energetici”

În ceva mai mult cuvinte, paraziții energetici sunt aparatele electronice și electrocasnice care consumă curent electric și atunci când nu sunt pornite. De exemplu, un televizor lăsat în priză va consuma, chiar dacă e oprit, până la 50 KWh de curent pe an. Un boiler consumă și mai mult, până la 150 kWh pe an. Știu, vei spune că nu e mult, dar încearcă să aduni toți paraziții energetici din casa ta și vezi atunci dacă ți se mai pare puțin!

Ține minte două cuvinte: cap-scară!

Sau unul, după cum ți-e vrerea. Dacă e prima dată când auzi de așa ceva, află că e vorba de întrerupătoarele cap-scară, pe care le ador. „Tehnologia” cap-scară presupune montarea unor întrerupătoare care îți permit să deschizi și să închizi lumina din alt punct al casei decât cel în care luminează becul. De exemplu, când intri în casă aprinzi lumina în hol. Mergi mai departe, ajungi în sufragerie și, în loc să te întorci în hol să închizi lumina, o faci de la întrerupătorul din sufragerie.

Marele avantaj al întrerupătoarelor cap-scară e acela că îți ușurează mult viața și te încurajează să adopți un comportament responsabil. Am așa ceva în casă, însă și mai multă economie de energie poți face dacă instalezi în locuința ta corpuri de iluminat cu senzori. Becurile se sting în momentul în care ai ieșit din raza lor de acțiune și se aprind pe măsură ce intri în raza lor de acțiune. Cool, nu?

Spăl rufe la temperaturi scăzute

Da, spăl rufe, asta-i senzațional! Dar, cu adevărat interesant e că spăl rufe la temperaturi scăzute. Dacă folosești opțiunea de spălare la 30 de grade a mașinii de spălat poți economisi până la 100 de lei pe an. Și când nu spăl la 30 de grade apelez la alt truc: nu las niciodată mașina să efectueze tot ciclul de spălare. Așa că, în loc să las rufele să se scalde ca nebunele 60 sau 90 de minute… le trimit la uscat după cel mult 30 de minute.

Citește și: Cât durează schimbarea titularului de contract la abonamentele de energie electrică

Atenție unde pui frigiderul!

Nu e doar un truc pentru reducerea consumului de energie electrică, ci un sfat valabil pentru prelungirea duratei de viață a acestuia. Nu așeza frigiderul sau congelatorul în apropierea boilerului sau lângă altă sursă de căldură! Altfel, aparatele de răcit vor consuma mai mult decât e normal. De asemenea, când pui în funcțiune un frigider nou lasă cel puțin 10 cm de spațiu gol între aparat și perete!

Și dacă vrei și mai multă economie la energie, notează și asta: praful care se depune pe bobinele frigiderului poate fi responsabil de un consum cu 30% mai mare. Așa că șterge mai des praful de pe frigider!  Motivul pentru care am scris toate astea e pentru că te-aș putea convinge și pe tine să faci economie de energie. Iar faptul că citești acest articol demonstrează că te-ai gândit măcar o dată cum ar fi dacă ai pune capăt risipei.

Mai photo credit: Yung Chang/UNSPLASH

1 Comment on "Ce mă motivează pe mine să fac economie de energie"

  1. Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.