Ce ți se poate întâmpla când joci la pariuri. De ce e periculoasă dependența de jocurile de noroc și cum poți scăpa de acest „viciu”

Credit foto: Sever Gheorghe

Share This:

De parcă n-am fi trecut prin suficiente seisme, societatea românească e nevoită să facă față încă unuia, de mari proporții. Nu azi, nu mâine, dar nu mai târziu de un an, când vom avea, cu voia „distinselor” autorități române (mai nou defăimarea e sancționată drastic cu amendă, așa că mă cenzurez), rezultatele unui audit realizat în bucătăria uneia dintre cele mai prolifice industrii de la noi, cea a jocurilor de noroc. Prima undă de șoc s-a simțit déjà, după schimbul de replici dintre reprezentanții caselor de pariuri sportive și ANAF. Autoritățile fiscale au impus noi praguri de impozitare a câștigurilor înregistrate de operatori, măsură care i-a scos din pepeni pe cei care vând iluzii în sălile de jocuri celor străni de termenii „administrarea veniturilor”. ANAF a demarat controale în rândul operatorilor de pariuri sportive tradiționale, în urma cărora le-a impus să-și recalculeze impozitul pe profit pe ultimii cinci ani.

Instituțiile statului, respectiv ANAF și ONJN, au ajuns la un pas să falimenteze un întreg sector de activitate economică. Noi am calculat că, în momentul în care ANAF o să termine cu operatorii de pariuri, forțând firmele respective să intre în insolvență, “gaura” pentru statul român, respectiv prejudiciul creat de ANAF prin acțiunile de control întreprinse, va fi de aproximativ 300 de milioane de euro, din care 120 de milioane doar din contribuția pe care firmele din domeniu o au anual la bugetul de stat. Diferența de 180 de milioane de euro va veni din acțiunile în justiție inițiate, și câștigate sigur, de operatorii din domeniu împotriva statului” a declarat zilele trecute Doru Gheorghiu, directorul executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers.

Oamenii din industrie sunt nemulțumiți, ba nu, furioși, că se schimbă regulile jocului pe care l-au practicat atâția ani fără să-și pună problema problemelor sociale pe care le creează. Sunt revoltați că banii care le intră în buzunare vor fi tot mai puțini, deși jucătorii „împătimiți” nu s-au ales cu nimic din această activitate de „petrecere a timpului liber”. Cred că înainte de a-și pune problema prosperității unui sector economic, statul trebuie să afle care sunt beneficiile și problemele sociale pe care acesta le generează. Și, de ce să joci la pariuri? În industria jocurilor de noroc și al pariurilor sportive legale știm câți operatori sunt pe piață, știm câți bani rulează fiecare jucător, mai știm și care e contribuția acestui sector la bugetul de stat, dar ne lipsește un lucru fundamental, care va constitui un subiect de discuție în viitorul apropiat, acel cutremur de care pomeneam la începutul acestui articol: câți români sunt dependenți de jocuri de noroc și de pariuri, câți își vând tot ce au în casă pentru un capriciu, câte familii se destramă din cauza acestui flagel. Aș vrea să vă pot da un răspuns azi, însă nici cei care au responsabilitatea rezolvării acestei enigme n-au nici cel mai mic habar despre acest lucru. Tot ce știu, din surse neoficiale, dar credibile, este că în jur de 1,5 milioane de români își mizează câștigurile la una din multele forme de jocuri de noroc. Unii pentru a se îmbogăți, alții pentru a se distra, alții că n-au ce face cu banii pe care déjà îi dețin. Ceea ce neagă cu vehemență cu toții este că sunt sau déjà că doar pe punctul de a deveni cândva dependenți de patima înmulțirii banilor. Vă spune un om care a trecut prin așa ceva și s-a vindecat la timp de plăcerea de a câștiga bani ușor. Easy money don’t come so easy!




De ce joci la pariuri? Vestea bună este că în România funcționează o platformă de comunicare destinată celor care simt sau cred că jocurile de noroc le-au furat mințile. Joc Responsabil a fost iniţiat şi este derulat de ROMSLOT – Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România şi Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România. Programul își propune să identifice problemele de adicție de jocuri de noroc și să ofere consiliere psihologică celor care vor să scape de acest flagel. Echipa e formată din psihologi și psihoterapeuți cu notorietate, printre care se numără și Bogdan Colceriu, un tânăr psiholog din Cluj-Napoca, pe care l-am rugat să ne facă un portret-robot al jucătorului român de pariuri și jocuri de noroc. De asemenea, psihologul ne spune cum îți poți da seama că tu sau cineva din anturajul tău este dependent de jocuri și ce ai de făcut dacă vrei să ieși la liman.

Credit foto: romedic.ro

Credit foto: romedic.ro

De ce să joci la pariuri? Ce modificări se petrec, din punct de vedere psihologic, la nivelul fiecărui individ care face din jocul la „păcănele” o religie? 

Din punct de vedere psihologic, există o serie de modificări care apar în comportamentul, emoțiile și cogniția persoanei care dezvoltă probleme legate de jocurile de noroc, însă, ca și majoritatea aspectelor ce țin de natura umană, aceste modificări apar în diverse forme de intensitate și în moduri variate la diverse persoane. Ținând cont de acest aspect fundamental, putem spune că, în general, la nivel comportamental putem vorbi de o îngustare treptată a paletei comportamentale în sensul că acțiunile persoanei încep să fie dominate de preocuparea cu acest comportament: persoana petrece mai mult timp în sala de jocuri, investește tot mai multe resurse, frecvența cu care joacă se mărește, iar riscurile pe care și le asumă devin mai mari. De asemenea, apar acțiuni care îi afectează relațiile sociale și familiale: ascunde acest aspect de familie și de cei apropiați, începe să-și neglijeze activitățile cotidiene (de exemplu, responsabilitățile familiale și/sau care țin de serviciu), apar certuri frecvente cu partenerul/partenera etc. La nivel mental, apar mai multe erori în modul în care persoana gândește despre jocul de noroc, erori care provin, de cele mai multe ori, din vulnerabilitățile psihologice generale ale individului și nu sunt neapărat relaționate cu jocul în sine, dar se răsfrâng asupra acestui aspect al vieții persoanei. Cu alte cuvinte, persoana dezvoltă o viziune distorsionată despre jocul de noroc și crede, frecvent, de exemplu, că poate “prezice” și/sau controla câștigul. De asemenea, unii indivizi pot începe să vadă în jocul de noroc o modalitate de a câștiga mulți bani, într-un mod facil.

Ce însemnă dependența de jocuri de noroc și ce alte efecte asociate are ea?

Este mult spus dependență, vorbim despre un fenomen adictiv care are la origine, de cele mai multe ori, alte probleme și vulnerabilități ale individului. La nivel internațional, s-a agreat faptul că adicția de jocuri de noroc nu este similară dependenței de alcool sau substanțelor halucinogene. Simplu spus, jocul problematic de noroc apare atunci când persoana pierde controlul asupra acestui mijloc de entertainment și apar probleme la mai multe niveluri de funcționare a vieții individului. Pentru a ne face o idée despre aceste interferențe, le putem sumariza astfel:

  1. acest comportament interferează cu responsabilitățile și munca sa, cu responsabilitățile și activitățile relaționate cu școala și/sau cu celelalte aspecte ale vieții sale cotidiene;
  2. este asociat cu stări emoționale negative și/sau cu alte probleme de sănătate;
  3. îi cauzează importante pierderi financiare;
  4. îi afectează relațiile cu membrii familiei și cu ceilalți.

Cine este mai predispus să ajungă dependent de jocuri și cum poate scăpa de acest viciu?

Problemele de joc de noroc se dezvoltă, mai frecvent, în situațiile în care există o problemă psiho-socială și/sau emoțională pre-existentă neabordată și vulnerabilități psihologice mai generale, nespecifice jocului de noroc în sine. De exemplu, cele mai frecvente probleme preexistente la persoanele care dezvoltă probleme în legătură cu jocurile de noroc sunt anumite disfuncții emoționale din sfera anxietății și depresiei, tulburărilor de personalitate, probleme în relația de cuplu și altele, cu grade diferite de severitate. De aceea este extrem de important să descoperim aceste probleme principale și să le tratăm în mod adecvat, iar acest lucru poate fi efectuat cu ajutor specializat, cum este consilierea psihologică și psihoterapia oferite în cadrul proiectului Joc Responsabil, de exemplu. De asemenea, acest proiect pune la dispoziția oricărei persoane care simte că poate avea o problemă legată de jocul de noroc, una dintre cele mai facile modalități de a accesa acest ajutor: o linie telefonică gratuită de tip TEL-VERDE: 0800.800.099, pe care o poate apela oricine și la care poate obține consiliere telefonică gratuită, efectuată de psihologi specializați sau trimiterea spre unul dintre cabinetele de psihoterapie angrenate în acest proiect. Mai mult, aceștia beneficiază și de posibilitatea auto-testării online, prin intermediul site-ului dedicat: jocresponsabil.ro. Aceste facilități pot fi accesate atât de jucători, cât și de familiile acestora. Psihoterapia și consilierea psihologică sunt unele dintre cele mai utile modalități de a depăși aceste probleme și de a corecta raportarea greșită la acest mijloc de entertainment. Jocul de noroc în sine nu este o cauză a problemelor de joc! El este, în esență, o modalitate recreativă, de a petrece un timp plăcut, însă în mod responsabil, și rebuie tratat ca atare! Problemele apar, în general, ca urmare a vulnerabilităților individuale, iar acestea pot fi corectate cu succes cu ajutorul consilierii psihologice și psihoterapiei.

Jucători care au avut „noroc” în sălile de jocuri

Jucători care au avut „noroc” în sălile de jocuri

Iată o poveste tragică, dar cu final fericit, care poate deveni un imbold și pentru alții să pună mâna pe telefon, să-și ia inima în dinți și să spună: „Am o problemă”. Așa a făcut George, un tânăr bucureștean prins în mrejele jocurilor de noroc, care era să-l coste viitorul familiei.

Pot să spun că am trăit cele mai frumoase, dar și cele mai urâte momente din viața mea aici în sala de joc”. Așa își începe George povestea. O poveste cu o adolescență plină de constrângeri, interdicții și lipsuri. Timpul a trecut, iar George s-a angajat și a început să-și câștige proprii bani. S-a îndrăgostit și a cerut-o de nevastă pe femeia iubită. A început să strângă bani pentru nunta pe care o visa și, într-o după-amiază, privirea i-a căzut pe o sală de jocuri de noroc. “Am fost curios și am intrat, era o posibilitate de câștig, aș fi putut să îmi îndeplinesc tot ce visam”, continua acesta. A fost începutul declinului. “Din acea zi am început să merg în sala de joc de parcă făcea parte din viața mea. Am cheltuit toți banii pe care îi pusesem deoparte pentru nuntă. Norocul meu a fost că m-au ajutat părinții să achit tot, iar eu i-am mințit și nu le-am spus de dependența mea. După un an a venit pe lume fetița mea, iar primii ani de căsnicie au fost frumoși, jocul de noroc rămăsese undeva în spate. Apoi am început să joc iar, din ce în ce mai mult, să pierd sume din ce în ce mai mari… m-am împrumutat pentru prima dată. Cheltuiam toți banii, acasă eram absent, iar soția a cerut divorțul. Au urmat certuri, datorii, dar la joc nu puteam renunța. Mi-am dat seama că am o problemă și am încercat să găsesc o soluție”. Salvarea lui a venit după ce a găsit pe Internet informații despre programul Joc Responsabil. “Vocea de la capătul firului era atât de caldă, am stat de vorbă 40 de minute și m-am programat pentru o primă ședință. Am descoperit că resursele care m-au ajutat să merg mai departe existau în mine, dar nu știam că există. După 4 luni de terapie am simțit că începe noua mea viață”, a declarat bărbatul, conform click.ro.

Despre JOC RESPONSABIL

De ce joci la pariuri? Joc Responsabil este singurul program dedicat persoanelor ce se confruntă cu probleme de joc și care oferă un ajutor real acestora. Acesta are ca scop prevenirea, identificarea și asistarea jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc și propune un program de intervenție eficient, nu doar pentru persoanele care se confruntă cu acest fenomen, ci și pentru familiile acestora.

CE OFERĂ PROGRAMUL JOC RESPONSABIL?

  • O linie telefonică gratuită de tip TEL-VERDE – 0800.800.099, prin intermediul căreia jucătorii au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog și de a primi consiliere telefonică gratuită.
  • Ședințe gratuite de evaluare și consiliere la unul dintre cabinetele programului. În urma discuțiilor telefonice, persoanele interesate pot cere să fie redirecționate către psihologii cei mai apropiați din București, Iași sau Cluj.
  • Auto-testare online prin intermediul site-ului dedicat – jocresponabil.ro.
  • Materiale de informare în sălile de joc.
  • Cursuri de instruire cu angajații din sălile de joc susținute de psihologii implicați în program.

Joc Responsabil are în spate o echipă formată din cei mai buni psihologi din România în tratarea acestor probleme. Programul este coordonat de dr. psiholog şi psihoterapeut Leliana Valentina Pârvulescu şi de dr. psiholog conferenţiar universitar Steliana Rizeanu. Din echipă mai fac parte psihologul și psihoterapeutul Bogdan Gabriel Colceriu din Cluj și psihologul clinician și psihoterapeutul Cristian Petrescu din Iași. Alături de echipa de specialişti a programului Joc Responsabil se regăseşte, în calitate de consultant, şi reputatul dr. psiholog şi psihiatru Cristian Andrei.




Be the first to comment on "Ce ți se poate întâmpla când joci la pariuri. De ce e periculoasă dependența de jocurile de noroc și cum poți scăpa de acest „viciu”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.