Ce trebuie să faci în caz de cutremur – curs gratuit de pregătire

Credit foto: Sunyu Kim/UNSPLASH

Share This:

Nimeni nu știe când va lovi, dar un cutremur devastator în zona Vrancea este o certitudine pentru experți. Chiar dacă nu respectă o periodicitate, cutremurele au un pattern care e studiat intens de specialiștii în fizica pământului. Până la o catastrofă asemănătoare cu cea din 1977, tot ce putem face este să ne pregătim intens pentru a-i face față. Dacă încă nu știi ce ai de făcut când ești lovit de un cutremur, acest curs gratuit ar putea face diferența între viață și moarte.

Reprezentanții Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) și Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise) vor susține pe 29 februarie 2020 un curs gratuit de pregătire în caz de seism, la Sun Plaza.

Cursul, oferit gratuit de Sun Plaza, cuprinde sfaturi concrete despre cum să te pregătești pentru un cutremur major și cum să-ți pui la punct propriul plan de urgență. În cadrul cursului vei învăța ce să faci în timpul seismului, care sunt primii pași post-cutremur, dar și ce trebuie să conțină kit-ul tău de supraviețuire.

În plus, vei afla cum poți beneficia gratuit de expertiza tehnică a imobilului în care locuiești și în ce condiții pot fi consolidate clădirile cu risc seismic prin programele finanțate de stat.

Cursul de pregătire în caz de cutremur va avea loc  la etajul 1 al centrului comercial, zona centrală. Evenimentul cuprinde trei serii, a câte două ore fiecare: 10.00-12.00, 13.00-15.00, 16.00-18.00. Pentru fiecare serie sunt disponibile câte 65 de locuri.

Fiecare curs va avea o parte teroretică și una practică, iar la final cursanții vor primi câte o diplomă de participare.

Intrarea este gratuită, dar participarea se face prin completarea unui formular, care e disponibil AICI.

Citește și: Sistemul care prezice un cutremur cu până la 8 ore înainte de producerea lui, lansat în România

Organizatorii recomandă celor înscriși să ajungă cu 10-15 minute înainte de ora începerii, pentru a putea fi înregistrați.

Riscurile unui nou mare cutremur

În repetate rânduri, oficialii au spus că România nu este pregătită pentru un cutremur asemănător celui din 4 martie 1977, care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, mai ales din cauza numărului mare de clădiri cu risc seismic.

Doar în București sunt peste 2.200 de imobile vulnerabile la cutremur, potrivit calculelor Re:Rise privind rezistența clădirilor. De aceea, acum ai ocazia să înveți de la specialiști cum să reacționezi în cazul unui cutremur.

Credit foto: Sunyu Kim/UNSPLASH

Te-ar mai putea interesa și:

Be the first to comment on "Ce trebuie să faci în caz de cutremur – curs gratuit de pregătire"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.