Cea mai tânără primăriță din România, mesaj pentru investitori: „Totul e gratuit”

Irina Onescu a câștigat alegerile cu 207 voturi, cu trei mai multe decât contracandidatul ei

Share This:

Cea mai tânără primăriță din România, Irina Onescu, edil al comunei Petriș (Arad), a adoptat o strategie inedită de a atrage investitori în localitatea pe care o conduce. Irina Onescu (32 de ani), care a câștigat fotoliul de primar în 2016 din postura de candidat independent, a postat pe Facebook un mesaj adresat oamenilor de afaceri din județ, pe care îi invită să investească în crearea de locuri de muncă.

 

Primărița a anunțat că pune la dispoziția celor care sunt interesați să pornească o afacere în comună, cu titlu gratuit, un „spațiu construit sau teren, pentru realizarea unei investiții care să creeze oportunitatea a peste 50 de locuri de muncă pentru localnici”. Irina Onescu le promite acestora cooperare și sprijin din partea autorității locale și o bază de date cu CV-urile a peste 70 de persoane care își caută în prezent un loc de muncă. În paralel, primăria poate crea oportunități de accesare de fonduri europene pentru dezvoltarea de activități economice în mediul rural, atât prin programe naționale, cât și prin adeziunea la Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sargeția, din care face parte și comuna Petriș.

Conform Ioanei Onescu, 26% din forța de muncă disponibilă în comună e formată din bărbați, în timp ce femeile sunt în proporție de 74%. „Comuna Petriș dispune de o forță de muncă garantată de aproximativ 100 de persoane, majoritar femei. Această disponibilitate locală poate fi dublată de forța de muncă disponibilă în comunele învecinate (Zam, Săvârșin), în perspectiva unei oferte concrete de locuri de muncă. Peste 60% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au absolvit maxim 8 clase, iar un procent de aproximativ 35% au urmat cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale. Deși foarte puține persoane sunt calificate/atestate într-o meserie, domeniile în care se înregistrează anumite grade de experiență profesională sunt confecțiile, prelucrarea lemnului și comerț”, scrie Irina Onescu pe Facebook.

Distribuția forței de muncă în comuna Petriș, Arad

Irina Onescu a devenit cea mai tânără primăriță din România după ce în 2016 a câștigat alegerile locale, în fața candidatului PMP Petru Gherman. A obținut 207 voturi, cu trei mai multe decât contracandidatul ei. Ioana nu e de loc din Arad, ci e  bucureșteancă. S-a stabilit în 2011 în Petriș și, după spusele ei, a decis să candideze la primărie după tragedia din clubul bucureștean Colectiv. Anterior a înființat o firmă de producție audio-video și a lucrat în cadrul MTV, unde a produs emisiunea MTV Passport. Înainte să candideze la primărie s-a ocupat cu organizarea mai multor festivaluri muzicale.
Be the first to comment on "Cea mai tânără primăriță din România, mesaj pentru investitori: „Totul e gratuit”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.