Cea mai veche casă scoasă la vânzare în România costă 235.000 de euro

Credit foto: Artmark Historical Estate

Share This:

Istoria se scrie în fiecare zi, iar azi mai consemnăm un lucru care va rămâne și generațiilor viitoare. Deși tot ce e vechi e valoros în sine și costă mai mult, axioma nu e valabilă și în cazul locuințelor. Ca o excepție de la regulă, cea mai veche casă din România care a fost scoasă la vânzare, veche de 700 de ani, are un preț de pornire similar unei vile de lux: 235.000 de euro. Casa negustorească de pe strada Turnului nr. 7 din Sibiu se vinde la licitație, în cadrul unui eveniment organizat de Artmark Historical Estate.

Credit foto: Artmark Historical Estate

Pentru stabilirea vechimii sale, specialiștii au avut nevoie de puțin noroc: resturile unui pinion gotic descoperit în podul locuinței a relevat că imobilul datează de la începutul anilor 1300. Spre deosebire de ea, cea mai veche casă din București aflată încă în picioare – Casa Melik (Muzeul Theodor Pallady) – are o vechime de doar 250 de ani.

Casa negustorească din zona veche a Sibiului e situată într-una dintre cele mai pitorești piațete ale burgului. Alături de casa Bobel, imobilul face parte din cercul restrâns al reședințelor urbane a căror construcție a început în perioada anilor 1300-1400. „Monument istoric de o valoare excepțională, casa sibiană de pe strada Turnului este și astăzi o prezență notabilă în peisajul urban al primei capitale culturale europene din România. Masivitatea acoperișului, forma aparte a construcției, precum și o serie de elemente arhitecturale care se mai regăsesc doar într-o mică proporție la alte imobile din centrul vechi al fostului burg săsesc, sunt câteva dintre elementele care o individualizează”, spun reprezentanții Artmark Historical Estate.

Credit foto: Artmark Historical Estate

Pictura murală de secol XVI, urmele unui cuptor din cupru, un pinten de cavaler, o monedă din anul 1572 sunt alte câteva din descoperirile făcute de arheologi și care vorbesc despre trecutul îndepărtat al casei. Mult mai amplu documentată este istoria sa recentă. Imobilul a aparținut la începutul secolului al XX-lea Asociației Măcelarilor, iar la parterul clădirii funcționau mai multe spații comerciale. Ulterior casa a fost reședința pianistei Maria Klein Hintz și proprietatea negustorului român Ilie Floașiu până la naționalizarea dispusă de regimul comunist

Locuința situată pe un teren de 196 mp, dintre care 189 mp sunt ocupați de amprenta imobilului, a făcut parte dintr-un proces de restaurare. Lucrările, începute încă din anul 2007, sunt momentan sistate. Conform casei de licitații, pentru salvarea sa de la dispariție au fost realizate subzidiri și au fost montați tiranți metalici de legare a pereților. S-a coborât nivelul de călcare, a fost turnată o centură de beton și a fost înlocuită șarpanta astfel încât clădirea să ajungă la forma și gabaritul inițial.

Credit foto: Artmark Historical Estate

Jgheaburile de cupru, înlocuirea țiglei și olanelor, refacerea lucarnelor, branșamentele noi pentru utilități, toate au fost realizate cu o grijă deosebită acordată conservării elementelor autentice. De asemenea, au fost salvate zugrăvelile decorative de secol XVI de pe fațada casei, în vreme ce inscripțiile și decorațiunile murale interioare, inclusiv o frescă, au fost evidențiate și conservate.

Adeseori, actualul proprietar a pus-o la dispoziția tinerilor artiști aflați în căutarea de spații neconvenționale, iar între zidurile ei au avut loc spectacole de teatru sau expoziții de artă. „Poziționarea sa în chiar inima centrului istoric spune multe despre viitorul proprietății. Potențialul turistic și comercial este dat de proximitatea principalelor puncte de atracție ale Sibiului. Piața Mare, Piața Mică și Pasajul Scărilor sunt la numai câteva sute de metri distanță. Și vecinătatea imediată a imobilului este una plină de povești care promit succesul oricărei campanii de marketing”, spun reprezentanții casei de licitații.

Deși se vinde cu prețul de pornire de 235.000 de euro, casa de pe strada Turnului nr. 7 are o valoare estimată cuprinsă între 300.000 și 350.000 de euro.Pe aceeași stradă, la numărul 5, a funcționat primul magazin românesc de articole din piele. Deschisă imediat după Marea Unire, în 1919, afacerea negustorului Gheorghe Limpede avea să marcheze începutul unui proces rapid de expansiune a capitalului românesc în vechile centre urbane săsești.

Totodată, imobilul numărul 6 a aparținut unui baron al Imperiului Habsburgic. Monograma de pe frontispiciul clădirii, datată 1704, consemnează anul în care negustorul Martin Wenkel primește, odată cu titlul nobiliar, și proprietatea respectivă chiar de la împăratul Carol al VI-lea. O mânăstire, o închisoare, prima fabrică de bere de actualul teritoriu al României și prima spălătorie chimică din Sibiu completează lista imobilelor istorice de pe strada Turnului, o arteră unde s-a scris o pagină importantă din istoria negoțului transilvănean.
Be the first to comment on "Cea mai veche casă scoasă la vânzare în România costă 235.000 de euro"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.