Cel mai controversat mall din București se deschide la 1 septembrie

Share This:

După doi ani și jumătate de lucrări în coasta Parcului IOR, din sectorul 3, uriașul complex comercial ParkLake Plaza își deschide porțile. Inaugurarea celui mai controversat mall din București va avea loc la 1 septembrie. O zi mai devreme, acesta va fi deschis presei pentru vizitare. Construirea sa, pe terenul fostei baze sportive Spartac, a suscitat proteste vehemente în rândul locuitorilor sectorului 3. Aceștia au acuzat dezvoltatorii și autoritățile locale de distrugerea spațiului verde pentru satisfacerea unor interese strict financiare.

În 2008, prefectul municipiului București, Ion Țincu, a contestat în instanță certificatul de urbanism emis de Primăria sectorului 3. Motivul nu ține de etică sau de legalitatea construcției. Prefectul a contestat PUZ-ul pentru că expirase la momentul când au fost eliberate Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) şi Certificatul de Urbanism aferent terenului.În replică, reprezentanții companiilor care au dezvoltat proiectul, au afirmat că terenul pe care s-a ridicat mall-ul nu a fost niciodată parc, nici domeniu public. Cei care au cumpărat suprafața de 8,2 hectare de teren pentru ridicarea acestui „templu” al cumpărăturilor sunt irlandezii de la Caelum Development. Ei spun că din 2007 încoace proiectul a lor a fost supus unei campanii agresive de denigrare. Dezvoltatorii au plătit 53 de milioane de euro pentru achiziția acestui teren. Cel care s-a ales cu banii, Eduard Ioan Dan Romalo, e un octogenar care a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului.

Dezvoltatorii Caelum Development şi Sonae Sierra au mai cheltuit apoi 250 de milioane de euro pentru ridicarea celui mai mare complex comercial din Capitală. Mall-ul va deține peste 400 de magazine şi o parcare subterană, cu o capacitate de 3.000 de locuri. Aici va funcționa un supermarket Carrefour, pe o suprafață de 12.000 de metri. Proiectul prevede şi construcţia a două blocuri cu 20 de etaje, denumite ParkLake Towers, care vor cuprinde 500 de apartamente.

ParkLake Plaza rămâne cel mai controversat mall din București. Autoritățile locale de sector și Primăria Capitalei nu au reușit să-i convingă pe bucureșteni că acesta s-a construit cu respectarea legislației în domeniul construcțiilor. Mai mult, oamenii se plâng că li s-a încălcat dreptul la aer curat odată cu ridicarea acestei construcții. Mall-ul va ocupa 79.000 de metri pătrați și va fi cel mai impunător din Capitală.
Zonia.ro

2 Comments on "Cel mai controversat mall din București se deschide la 1 septembrie"

  1. Mazilu Ruxandra Adriana | 16 august 2016 at 16:15 | Răspunde

    Bucurestenii fara creier pot spune ca mizeriile , excrementele , depozitele de gunoaie ,mirosul din timpul verii emanat de un damb de pamant lasat de isbeliste intre lac si blocuri , le-au fost spatiu verde timp de aproape 50 de ani !
    Incercarea de a utiliza o portiune din acest teren ca si teren sportiv , a fost un esec …cred ca de 5-6 ori in cativa ani am vazut un asa zis antrenament !!!!!!!Oricum spatiul arata jalnic ca si teren sportiv !
    Daca insa acesti „bucuresteni „sunt cei veniti din satele si comunele uitate de ceausescu si de altii , intr-adevar , acestor „bucuresteni ” le lipseste praful , haitele de caini , si depozitarea resturilor menajere , promiscuitatea de pe timpul noptii si mirosul de excremente – daca le e atat de dor se pot intoarce linistiti in locul de bastina – m-am saturat sa imi dicteze un neavenit in propriul meu oras !

  2. în replică: boicotați-l! iar cei care, totuși, mor de curiozitate: observați-i punctele negre și faceți-le publice. să falimentewze, ca cel de la Bellu…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.