Are 21 de ani și în ultimii 4 a trăit pe bune visul american, în San Francisco și Los Angeles. A plecat din România la 17 ani pentru a-și pune în practică ideile inovative și a ajuns pe culmi în foarte scurt timp. Revista Forbes l-a numit cel mai tânăr milionar din Silicon Valley realizat prin forțe proprii, dar ai putea să-l cunoști și sub numele de „copilul digital”, „adolescentul de un milion de dolari” sau după numele dat de părinți – Sebastian Dobrincu.
L-am cunoscut vineri, la un eveniment în care puștiul minune al tehnologiei s-a lansat în muzică, un domeniu complet diferit de cel în care a activat până acum. A luat ceva lecții de canto, de pian și de chitară în copilărie, dar a ales să facă performanță în IT.
„Nu știu încotro mă îndrept cu muzica, dar nici nu vreau să știu”, îmi spune din capul locului, dar e fericit de colaborarea cu Marius Moga, compozitorul care l-a convins că are ceva de spus și în industria muzicală. Ascultă AICI prima lor piesă realizată împreună!
Sebastian Dobrincu e un tânăr atipic în tot ceea ce face, iar unul dintre lucrurile extrem de curajoase pe care le-a făcut a fost să renunțe la facultate. A intrat la Stanford University din New York, dar a lăsat-o baltă după doar un semestru pentru că nu simțea că evolueză. Mai mult, avea afaceri de condus, iar studiile i-ar fi răpit timp prețios pentru dezvoltarea lor.
„Nu simțeam că extrag valoare din facultatea aia, nu simțeam că mă întorc acasă, la finalul zilei, mai înțelept, mai echipat”, îmi spune Sebastian Dobrincu, cel mai tânăr milionar din Silicon Valley.
Sebastian Dobrincu: 12 întrebări pentru „copilul digital”
Cum se fac banii în Los Angeles? Mai greu sau mai ușor decât la București?
„E foarte diferită scena acolo. În primul rând, eu am petrecut mult timp în Silicon Valley, în San Francisco, care din nou e foarte diferit de Los Angeles. LA e mai focusat pe entertainment, pe direcția asta mai artistică, mai creativă. Evident, și competiția este mai mare decât în România. Dacă vii cu o idee inovativă ai mai multe șanse să reușești acolo, dar trebuie să fii constant în legătură cu trendurile, cu tot ce se schimbă, ca să poți veni cu ceva nou pe piață.”
Ce ai făcut cu primii bani pe care i-ai câștigat din munca ta?
„Mi-am cumpărat un smartphone, pentru că mă pasionau aplicațile de mobil și voiam neapărat să învăț să-mi creez propriile aplicații. A fost primul meu job – dezvoltator de aplicații de telefon, deci mi-am investit primii bănuți câștigați, pentru ca după aceea să-mi construiesc o carieră în acest domeniu. Cred că asta e soluția dacă vrei să crești exponențial, să reinvestești ce ai.”
Ai avea curaj să faci afaceri în România în contextul socio-economic de azi?
„Clar. Păi eu am început afacerile în România. Am plecat în SUA la 17 ani, ca să accelerez creșterea business-ului. Sigur că aș investi în România, nu pot să spun că nu am încredere în mediul din această țară. Depinde în ce domeniu, evident. Dar am investit deja în start-up-uri din România și, categoric, aș mai face-o.”
Te-ai mutat definitiv din România sau petreci timp generos în țară?
„Sunt în țară la fiecare 3-4 săptămâni. Am aici prietenii, toată familia mea e aici, nu am plecat definitiv. Sunt extraordinar de tânăr și habar n-am unde o să mă plimbe viața. Am 21 de ani și mă las purtat de experiențe de tot felul.”
Ce i-ai zice lui Ceaușescu dacă te-ai întâlni cu el față în față?
„Sunt român și am auzit de Ceaușescu. Eu sunt născut în 1998 și mi-e greu să știu exact cum era să trăiești, ca român, în țară în perioada aia. Dar pot să văd rezultatele de după 1990. Chiar am făcut progrese în multe domenii. Dacă aș da nas în nas cu el azi i-aș zice că-l înțeleg, că n-a avut o meserie ușoară.” (râde)
Dacă ar fi să construiești tu viitorul României, ce altceva ți-ar mai trebui în afară de capul de pe umeri?
„Privind România de afară, cred că cea mai mare problemă pe care o avem este corupția. Cum o rezolvăm… asta e întrebarea care ne-ar salva, care ne-ar schimba traiectoria ca țară. Nu știu dacă e o singură soluție care să ne scape de asta, avem multă corupție la noi în țară. Și America are corupție, dar parcă nu atât de evident ca în România.”
Votezi? De ce o faci?
„N-am apucat să votez niciodată și nu pentru că n-aș fi avut vârsta legală. La fiecare scrutin de algeri eram în State, am fost mereu pe drumuri și n-am prins niciodată alegerile de aici. Știu că poți să votezi din afară, multe lume mi-a zis, dar am fost mereu prins cu munca. Dar, sigur, vreau să-mi exercit dreptul de vot.”
Părinții tăi ce zic de parcursul tău în viață? Bănuiesc că sunt mândri
„Eu așa sper. Mă străduiesc să le dau cât mai multe motive. Le sunt extrem de recunoscător pentru cum m-au crescut, pentru că m-au susținut mereu în ceea ce am făcut și îmi închipui că n-a fost ușor. N-am avut o traiectorie atât de comună și clar nu le-a fost nici lor ușor să accepte chestia asta. Să mă las de facultate a fost un subiect foarte dezbătut la noi în casă. Dar sper că le-am câștigat încrederea și le mulțumesc că m-au crescut așa cum sunt și mi-au dat încrederea să fac ceea ce fac.”
Care crezi că sunt cele mai mari handicapuri ale tinerilor din ziua de azi?
„Cred că mulți așteaptă să fie împinși de la spate, să aibă confirmarea altora ca s-o ia într-o anumită direcție. Mulți tineri îmi trimit mesaje și mă văd drept un exemplu că se poate. Practic, le dau încredere în ei.”
Sistemul de învățământ din România este fix cum l-ai lăsat când ai plecat din țară. Care sunt lipsurile pe care le-ai sesizat tu, ca elev?
„Cred că ne limităm ca gândire. Ne folosim de niște metodologii care au funcționat la momentul lor și care ne-au rămas implantate atât în creier, cât și în legislație. O chestie cu care nu sunt deloc de acord este cum forțăm elevii să performeze la toate materiile, în loc să le dăm mai multă libertate să-și aleagă propria direcție. De exemplu, eu am vrut să mă canalizez pe Informatică, însă am fost forțat din toate direcțiile să învăț și Biologie și Geografie la același nivel. Chiar și atunci când făceam performanță la Informatică, ceilalți profesori nu mă înțelegeau. Dimpotrivă, chiar eram judecat din cauza asta. Mai multă libertate elevilor, să-și aleagă drumul, este soluția.”
Când erai mic făceai tot ce-ți spuneau părinții sau doar ce-ți trecea ție prin cap?
„Nu prea aveam de ales, făceam cam ce-mi spuneau ei, dar în timp am dezvoltat o strategie: atunci când nu-mi convenea ceva, tăceam și încercam să fac tot ca mine. Adică nu mai încercam să-i conving că eu am dreptate.”
A un frate mai mic. El la ce visează?
„Are 8 ani și el e, de fapt, starul familiei. E cântăreț și model, deci pot să zic că eu am luat-o pe urmele lui.”
Cine este Sebastian Dobrincu
Sebastian Dobrincu este un tânăr născut în Botoșani, dar care s-a mutat cu familia la București când avea 2 ani. De la vârste fragede a dezvoltat o pasiune pentru tehnologie, computere și telefoane mobile. La 11 ani a obținut primul job, în urma unui interviu pe Twitter: a creat un site nou pentru o companie producătoare de iahturi din SUA.
Visul lui cel mare era să dezvolte aplicații de mobil, așa că cu primii bani câștigați și-a cumpărat un smartphone și a început să lucreze la împlinirea lui. La 17 ani a creat prima lui afacere – Storyheap – o aplicație care sincronizează o serie de platforme social media pentru a oferi celor interesați informații și statistici cu scopul de a-și îmbunătăți prezența în online.
Până acum, Sebastian Dobrincu a lucrat cu nume precum Selena Gomez, Justin Timberlake, Kevin Hart, Tumblr, Universal Studios, Forbes și McDonald’s. Mai mult, românul a creat aplicațiile Brandmates și Owlmetrics, destinate brandurilor care vor să-și sporească notorietatea în social media.
Te-ar mai putea interesa:
Be the first to comment on "Cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, realizat „pe barba lui”: „Le mulțumesc părinților că m-au crescut așa cum sunt”"