Cele 3 lucruri care îți dau speranță în lupta cu cancerul

Share This:

Nu am experiență prea mare cu cancerul. Din fericire. Bunicul meu s-a dus repede. Plămâni. Și fuma ca un turc. Dar și înțelegea ca un turc. Că țigările îl vor ucide la un moment dat. Privind în urmă, îmi dau seama că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva suferind de cancer sau pe cineva care știe pe cineva care a fost învins de cancer. Cumva, boala asta ne pândește pe toți. Și are vreo 300 de forme. Lupta cu cancerul e grea.

De aia m-am lăsat de fumat. Să mai tai de pe lista infinitelor cauze care îmi pot lua viața una care îmi e la îndemână.

Lupta cu cancerul e anevoioasă. Dar există cel puțin 3 lucruri care îți dau speranță dacă ajungi acolo. Sper să nu fie nevoie, dar dacă te prinde în mreje, iată ce trebuie să știi!

Avem terapii noi

Identificarea celor mai bune leacuri pentru această maladie este o muncă titanică la nivel mondial. Din fericire, progrese se fac în fiecare zi, chiar dacă pașii sunt mici. Unul dintre acești pași mici a fost făcut și la noi, prin introducerea în spitalele oncologice din România a unor tratamente de imunoterapie. Este cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariția terapiilor țintite în urmă cu 20 de ani.

Dacă nu știi nimic depre imunoterapie, poți citi acest articol care te va lămuri. Pe scurt, imunoterapia se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului și poate „trezi” sistemul imunitar pentru a putea lupta cu boala.

Începând cu acest an, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, cu beneficii remarcabile pentru bolnavi. Însă, în România avem tratamente de acest fel, decontate de CNAS, încă de acum doi ani. Medicii care au lucrat cu imunoterapia i-au găsit imediat avantajele.

Citește și: „Eu am învins cancerul”, povestea de viață a unor tineri de nici 30 de ani

„Imunoterapia nu e glonțul de argint, dar…”

Imunoterapia a schimbat cumva paradigma de tratament în oncologie. Nu este un concept nou, aveam noțiuni de imunoterapie de câteva decade. Imunoterapia este diferită de chimioterapie sau de terapiile-țintă, nu în sensul că le înlocuiește pe cele deja existente în arsenalul oncologic. Din contră. Când avem la dispoziție imunotearpie trebuie să ne gândim că mai avem o armă terapeutică. Când ai mai multe arme terapeutice, marea artă e de fapt să ajungi să le folosești pe toate la un moment dat.

Imunoterapia nu e glonțul de argint pentru boala oncologică metastatică, dar este cel mai bun glonț pe care-l avem”, spune conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța.

Conf. univ. dr. Laura Mazilu

În acest moment, statul român decontează tratamente cu imunoterapie pentru melanom, cancer pulmonar și cancer renal.

Cum se administrează acest tratament?

Imunoterapia constă în administrarea unei perfuzii în venă, acțiune care durează între 30 și 60 de minute. Pentru unele indicații medicamentul se admnistrează la două săptămâni, pentru alte indicații la 3 săptămâni, în timp ce pentru alte tipuri de cancer o dată la 4 săptămâni.

Avantajele imunoterapiei

Toleranța este mult mai bună, pacientul nu mai are alopecie (căderea temporară a părului), nu mai poartă perucă, nu-i mai este greață, nu mai varsă. Administrarea a ajuns să fie la 4 săptămâni, în loc de două săptămâni, deci medicul vede pacientul mult mai rar. „E un lucru bun pentru pacient, fiindcă vrea să aibă o viață normală”, mai spune medicul.

Cât durează tratamentul cu imonoterapie?

„E o întrebare la care nici experții n-au ajuns să răspundă. Dar sunt pacienți care au răspuns doi ani de tratament și la care se pune problema, conform datelor internaționale, că ai putea să oprești imunoterapia, fiincă ei sunt considerați oarecum vindecați.”

Ce rezultate aveți până acum cu imunoterapia?

Nu pot să spun că am deja o rată de vindecare. Pot să spun că am pacienți care sunt în tratament de doi ani. Marea dilemă este ce facem cu ei după acești doi ani. Dacă n-au răspuns la tratament complet, adică dacă boala n-a dispărut, poți să continui până la toxicitate inacceptabilă sau până la progresia bolii. Nu pot să afirm deocamdată că am vreun pacient vindecat, dar faptul că am pacienți cu cancer renal în stadiul 4 care supraviețuiesc deja de doi ani, este un rezultat extraordinar”, a spus dr. Laura Mazilu în cadrul unui eveniment organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociația Pacientul 2.0 și Spitalul „Sf. Andrei” Constanța.

Grupurile de suport

Primul sprijin pe care-l poți avea în lupta cu cancerul este cel din familie. Însă, de cele mai multe ori, membrii familiei nu știu cum să te motiveze suficient de puternic să te ții de tratament și să speri că te vei face bine. De aceea e bine să apelezi la grupurile de suport constituite de oameni care au trecut prin exepriențe similare sau de asociații ale bolnavilor de cancer.

Ei au know-how, înțeleg cel mai bine ce ți se întâmplă, sunt la zi cu modificările legislative și cu noile terapii existente, dar și cu toate procedurile pe care trebuie să le urmezi până să începi un tratament. Nu de puține ori, medicii sunt plăcut impresionați de cât de pregătiți vin la control pacienții.

Problemele pe care pacienții din toată țara le au vin nu numai din subfinanțarea sistemului, dar și dintr-o lipsă de educație. Încercăm să compensăm acest lucru și să convingem Ministerul Educației să introducă în programa școlară educația pentru sănătate”, este de părere Adrian Lupașcu, fondatorul Asociației „Parteneri în Progres”.

Adrian Lupașcu, fondatorul Asociației Parteneri în Progres

A reușit să învingă boala

Ceea ce este remarcabil la un om ca Adrian Lupașcu este că el, fără nici o pregătire medicală și fără a avea vreun beneficiu financiar, a creat mai multe grupuri de sprijin pentru bolnavii de cancer care nu știau încotro s-o apuce la aflarea diagnosticului. Însă, lupta cu cancerul a început cu un episod neplăcut trăit de soția sa, diagnosticată cu cancer de sân în 2006.

La vremea aceea nu a știut nimic despre tratamentele disponibile în România. A căutat sprijin la niște prieteni în SUA, care l-au pus la curent cu tot ce e nou în domeniu, apoi a dat mai departe tot ce a învățat despre lupta cu cancerul. A înființat un grup de sprijin pentru femeile care sufereau de aceeași maladie, cărora le-a oferit îndrumare către consiliere psihologică, informații proaspete despre cele mai noi terapii, gimnastică terapeutică etc.

Mai mult, Adrian Lupașcu le scria femeilor bolnave de cancer scrisori de încurajare, pentru a găsi puterea de a lupta în continuare. „Uneori, mai pierdeam câte o femeie din grup, iar eu trebuia să fac anunțul”, spune Adrian Lupașcu.

Însă soția sa, Luminița Lupașcu, a reușit să învingă boala. După această experiență, supraviețuitoarea a scris o carte despre experiența și lupta cu cancerul. Ghid pentru supraviețuitoare, un volum dedicat femeilor care caută răspunsuri și soluții în cea mai dură perioadă a vieții lor, a fost tipărită de trei ori.

Medicii

Sunt convins că ești convins că România nu are cei mai buni medici din lume, iar la avântul cu care continuă să fugă din țară înclin să cred că vom rămâne repede și fără speranță. Totuși, cei care s-au tratat și s-au vindecat de cancer în România spun că viața lor și-a reluat cursul normal datorită medicilor pe care i-au avut.

Lupta cu cancerul este grea și are întotdeauna nevoie de mai multe arme, dacă se poate întreg arsenalul. Iar una dintre resurse este cea a psihoterapeuților, care știu să repună pe drumul cel bun un pacient căzut.

Psihoterapia nu te vindecă de cancer, dar te ajută să duci tratamentul până la capăt. Multe dintre persoanele tinere care află că au un diagnostic oncologic se închid foarte mult în ele și nu mai vor să lupte. Noi nu tratăm doar boala, ci și pacientul. Fiecare caz este discutat într-o comisie oncologică, unde se ține cont și de anumite aspecte psiho-sociale. Dacă vine sau nu familia cu el la tratament, se ține cont de asta. Dacă indici pacientului 39 de ședințe de tratament și-ți dai seama că el n-o să aibă cu ce să vină, trebuie să ții cont și de asta”, spune dr. Cristina Beșelea, medic specialist Radioterapie în cadrul centrului MedEuropa.

Credif foto: James Pond/UNSPLASH

2 Comments on "Cele 3 lucruri care îți dau speranță în lupta cu cancerul"

  1. Foarte bun articolul. Multumesc pentru sfaturi.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.