Cele 7 reguli de siguranță când călătorești la ocazie

Share This:

Americanii și vest-europenii au un cult pentru autostop sau călătoria la ocazie, pe care îl consideră cel mai ieftin mijloc de a te deplasa pe distanțe lungi. În online găsești tot soiul de ponturi despre cum să „agăți” o mașină la ocazie, cât de aproape de șosea trebuie să stai, inclusiv care e poziția corectă a degetului mare. Niște nebuni.

Cel mai ieftin mod de a călători nu e și cel mai sigur, după cum o țară întreagă a putut învăța din oribilele crime comise și recunoscute de Gheorghe Dincă. „Monstrul” din Caracal își racola victimele la autostop. Cu stupoare am aflat cu toții că omul ăsta făcea regulat transport ilegal de persoane cu mașina lui, pentru care percepea câțiva lei.

Gheorghe Dincă făcea curse regulate cu mașina personală

Șocantă a fost mărturia unei femei din Caracal, instructor la Școala de Arte și Meserii din comuna Dobrosloveni, care a recunoscut că a mers de mai multe ori cu mașina criminalului, după ce a făcut autostopul.

„Eu la Dobrosloveni făceam activitatea cu copiii. Făceam naveta de la Caracal, că nu este distanță mare, iar când pierdeam microbuzul mergeam cu ocazia. Este un punct în Caracal de unde se ia ocazia, de lângă un sediu bancar situat pe șoseaua către Slatina. Și preferam să merg cu acest om pentru că era așa apropiat de vârsta mea. Ziceam că are peste 60 de ani, e om trecut prin viață. 

Nu avea o mașină de taxi, ci o mașină personală. O mașină gri deschis. Când venea să ia la ocazie, întreba: Unde mergeți? Spuneam: la Dobrosloveni și răspundea doar: Haideți! Aceasta era singura comunicare. Eu aveam și un traseu scurt, de 5-6 kilometri. Și am mers cu el de maximum trei ori”, a dezvăluit Olga Filip.

Citește și: Când știi că ai nevoie de ochelari? Programează o consultație gratuită ca să afli!

Ne plângem că nu avem legi care să preîntâmpine astfel de nenorociri, însă în tot acest timp am avut Legea 129/2015 pentru modificarea și completarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. O lege care scoate în afara legii autostopul sau, mai bine zis, orice activitate de transport neautorizată pentru care se percepe o plată.

Alexandra Măceșanu avea doar 15 ani. Credit foto: Facebook/Alexandra Macesanu

Păcat că doamna instructor nu știa asta, dar, mai ales păcat că nu știau acest lucru părinții celor două fete ucise de Gheorge Dincă.

Cele 7 reguli de siguranță când călătorești la ocazie

Regula 1

Dacă ești încă minor, nu ai nici un motiv să faci autostopul, ba e chiar indicat să nu ieși la ocazie. Dacă, totuși, nu ai altă variantă, fiindcă tocmai ai rămas fără autobuz școlar, mai ia pe cineva cu tine.

Regula 2

Ai grijă în mașina cui te urci! Dacă persoana respectivă nu-ți prezintă încredere, refuză să pleci la drum cu ea și caută altă ocazie! E valabil și dacă ești adult.

Regula 3

Nu pleca la drum de unul singur! De exemplu, dacă ți-ai propus să mergi la mare făcând autostopul fiindcă ai auzit că e cool sau n-ai bani de tren, atunci găsește un tovarăș de drum!

Regula 4

După ce te-ai urcat în mașină, transmite datele de înregistrare ale mașinii (numărul de înmatriculare, tipul mașinii, marca, culoarea) unei persoane din familie sau persoanei care te așteaptă la destinație. Menționează, de asemenea, locul de unde ai fost preluat și ora la care ai pornit la drum.

Regula 5

Așază-te pe scaunul din dreapta față, dacă acest lucru e posibil! De cele mai multe ori ușile din spate ale mașinilor au încuietori speciale pentru a-i împiedica pe copii să le deschidă accidental în timpul deplasării. În unele cazuri, ușile nu se pot deschide din interior.

Regula 6

Persoanele care iau adesea pasageri la ocazie sunt șoferii de cursă lungă (de camioane), care adoră conversațiile lungi și detaliate. Nu o fac cu rea intenție, ci pentru a nu adormi la volan. Însă, pentru binele tău, nu oferi prea multe detalii personale unui necunoscut (nume, adresă, număr de telefon), chiar dacă a promis că te duce la mare pe gratis.

Regula 7

Poartă mereu cu tine un obiect care îți oferă siguranță! Da, poate fi o armă neletală (spray cu piper, pistol taser cu electroșocuri, armă airsoft) sau o armă letală, dacă ai permis pentru ea. Folosește-o atunci când ești în pericol!

Vezi și:

Be the first to comment on "Cele 7 reguli de siguranță când călătorești la ocazie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.