Cele mai înșelătoare iluzii optice explicate de oamenii de știință. Ce se întâmplă când creierul îți joacă feste

Share This:

Ochii sunt niște organe uimitoare. Aș fi vrut să pot împărtăși acest dar și cu oamenii care acum sunt privați de vedere. Ochii noștri lucrează la unison cu creierul, motiv pentru care vedem lumea așa cum o vedem. Însă, uneori, organele care ne asigură vederea sunt capabile să păcălească subtil creierul. Astfel, el „vede” lucruri care nu sunt reale. Acestea sunt așa-numitele iluzii optice.

Este foarte important să înțelegem că nu vedem realitatea”, spune neurologul Patrick Cavanagh, profesor de cercetare la Dartmouth College și membru senior la Glendon College din Canada.

Vedem o poveste care este creată pentru noi. De cele mai multe ori, povestea pe care creierul nostru o generează se potrivește cu lumea reală, fizică, dar nu întotdeauna. De asemenea, creierul nostru îndoaie inconștient percepția noastră asupra realității pentru a ne îndeplini dorințele sau așteptările”.

Iluziile optice pot părea doar o înșelătorie vizuală. Dar ele sunt, de fapt, un rezultat al creierului nostru care încearcă să prezică viitorul. Revenim imediat la asta, ca să facem o scurtă clasificare a iluziilor optice.

De câte tipuri sunt iluziile optice

Specialiștii susțin că există trei tipuri principale de iluzii optice:

  • iluzii optice literale
  • iluzii optice fiziologice
  • iluzii optice cognitive.

Toate cele trei tipuri de iluzii au un element comun. Percepția imaginii date creierului nu poate fi aproximată. De aceea, iluziile optice sunt denumite „trucuri” ale ochiului.

O iluzie literală este atunci când imaginea pe care o vezi este diferită de imaginile care o compun. De exemplu, două imagini desenate strategic pentru a arăta ca o imagine fluidă, formează o iluzie literală. Cum e cea de jos. Ce vezi?

Iluziile fiziologice sunt mai complexe, deoarece răspund la suprastimularea simțurilor creierului. Ochiul „vede” atât de multă lumină, mișcare, culoare, dimensiune și mărime încât încurcă creierul. La prima vedere, o figură bidimensională arată ca și cum ar fi tridimensională. Asta pentru că creierul interpretează imediat că este așa. După investigații suplimentare, creierul își dă seama ce vede de fapt ochiul. Imaginea în cauză nu există în natură.

Știai că durerile de cap pot ascunde probleme de sănătate a ochilor? Programează o consultație gratuită!

Iluziile cognitive se bazează pe ceea ce gândește subconștientul și modul în care relaționează un obiect cu altul. O iluzie optică cognitivă descoperă ceea ce creierul tău deduce și înțelege despre ceva care nu a fost explicat.

Iluzii optice subtile care te vor face să-ți pui la îndoială propria judecată

Când retina intră în contact cu lumina, creierul nostru are nevoie de circa o zecime de secundă să traducă acel semnal în percepție. Neurobiologul evoluționist Mark Changizi spune că această întârziere neuronală face ca creierul nostru să genereze imagini despre cum crede că va arăta lumea într-o zecime de secundă.

Creierul tău este lent, așa că practic trebuie să creezi percepții care să corecteze această întârziere”, a spus Changizi, director de cogniție umană la 2AI Labs.

Michael Bach este un om de știință german cu cercetări avansate în oftalmologie, electroencefalografie clinică, electroretinografie clinică, teste de acuitate vizuală și percepție vizuală. El a analizat, de-a lungul carierei, sute de iluzii optice care îți dau ție bătăi de cap pe internet. Și le-a explicat. Hai să descoperim câteva!

Șerpii rotativi

Dacă priviți această imagine statică veți avea impresia că aceste cercuri se rotesc, în mare parte, în sens invers acelor de ceasornic. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă nu fixați cu privirea un punct anume. Doar priviți în gol. La origine, imaginea este o iluzie optică creată de Akiyoshi Kitaoka, profesor de psihologie la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto.

Pentru a funcționa, această iluzie de mișcare necesită o succesiune asimetrică a elementelor individuale, susține Michael Bach. De exemplu: negru-galben-alb-albastru-negru. Când secvența asimetrică este înlocuită cu una simetrică, și anume: negru-albastru-galben-alb-galben-albastru-negru... iluzia dispare.

Dansatoarea

Aveți mai sus silueta unei dansatoare care se rotește. Puteți stabili dacă se rotești în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers? OK. După ce ați stabilit asta, încercați să o faceți să se învârtă invers, doar privind-o! Cecetătorii spun că e posibil, dar s-ar putea să fie nevoie să apelați la câteva trucuri. Cum ar fi să clipiți de mai multe ori. Sau nu. Poate apărea chiar spontan.

Șirul nesfârșit de scări

Scara fără sfârșit sau Scara Penrose este o iluzie optică incredibilă. E creația a trei oameni – Oscar Reutersvärd (1915 – 2002), un artist grafician suedez, Lionel Sharples Penrose (1898 -1972), psihiatru, genetician și matematician britanic și fiul său, Sir Roger Penrose (n. 1931), matematician, fizician și om de știință.

În acest video se poate vedea o reprezentare 2D a unei scări, pe care o siluetă se deplasează executând 4 viraje de 90 de grade. Figura pare o buclă nesfâșită de scări, ceea ce este imposibil de realizat în realitate.

Surse: cleareyes.com / seeker.com

Be the first to comment on "Cele mai înșelătoare iluzii optice explicate de oamenii de știință. Ce se întâmplă când creierul îți joacă feste"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.