Era un trend în anii ‘90, dar s-a păstrat și după 2000, că dacă n-ai carte n-ai parte. Părinții își dojeneau copiii când se apucau să meșterească prin casă și îi trimiteau să pună burta pe manualul de algebră. De-a lungul deceniilor, nația noastră a crescut o generație de bărbați trendy, feminizați peste măsură, care habar n-au să bată un cui.
Filosofia lor e simplă: las’ că bat cuie ăia care nu-s în stare să obțină o diplomă! Am și eu diplomă, dar de multe ori am fost nevoit să bat cuie ori să schimb o lustră. E mai greu să practici meserii bine plătite când ai două mâini stângi.
Fuga după diplomă e sport național și în veacul XXI. Deși în jurul lor e doar pârjol, tinerii aleargă după titluri și patalama, „că cine știe când am nevoie de ele”. Ei bine, dragilor, dacă nu absolviți vreo școală de automatică sau calculatoare, aflați că țara nu vă vrea.
Oferta eMAG Black Friday 2021
Tot la muncă în străinătate veți ajunge, să fugiți și pe acolo după câini cu covrigi în coadă. E plină România de avocați, arhitecți, manageri de orice, jurnaliști, stomatologi… care nu-și găsesc de muncă după terminarea studiilor.
Tragedia celor care se visează profesioniști în domeniul lor de activitate, pe salarii consistente, este că nu se interesează mai întâi care este nevoia de pe piața muncii.
Ce se cere pe piața muncii?
Un amic stabilit în Franța îmi spunea că în țara care l-a acceptat, cu chiu cu vai, statul nu permite oricui să ajungă medic stomatolog. Francezii știu care este necesarul de specialiști pe această specializare. Chiar dacă absolvă o instituție de învățământ de profil, nu primesc cu toții drept de liberă practică. Școlile noastre „înalte” formează stomatologi, avocați și juriști pe bandă rulantă. Deși e cât se poate de evident că nu avem nevoie de atâția inși pe aceeași felie.
Care e rezultatul? Concurența iscată între ei, în alte situații chiar benefică, devine o armă cu două tăișuri. Pe mulți îi scoate de pe piață. Cred că ați văzut destui avocați fără procese, stomatologi obscuri sau juriști care abia își găsesc un job la vreo firmuliță.
Lipsa asta de viziune este atât de dăunătoare românilor și țării, în general, fiindcă taie orice elan tinerilor care visează cu ochii deschiși la carieră și bani. Am găsit zece meserii excelent de bine plătite pentru care nu ai nevoie de studii superioare. Salariile de încadrare din aceste domenii te vor surprinde, dar nu e vina ta, ci a celor care te-au ghidat greșit în viață.
A celor care ți-au spus că poți avea un viitor strălucit doar dacă faci facultate, chiar dacă e una de rahat. Pun puțină pauză și revin la subiect, fiindcă am un studiu interesant. Un studiu despre percepția studenților și absolvenților despre joburile la care au acces după școală și despre piața muncii în ansamblul ei.
Ce vor studenții și absolvenții de facultate – locuri de muncă bine plătite
Universitatea Româno-Americană din București a făcut acest studiu la începutul lunii aprilie, în urma unui târg de joburi și internship-uri organizat la sediul din Capitală. RAU JOB FAIR este la a patra ediție și continuă să-i surprindă pe profesori și pe managerii universității. Mai mult neplăcut.
La acest târg au fost chemați angajatori din mai toate domeniile de larg interes în zilele noastre. Ei speră, an de an, să recruteze angajați încă de pe băncile facultății, să-i formeze și să-i plătească la adevărata lor valoare. Așa fac universitățile în Europa de Vest, că tot ne place să tindem acolo.
Nevoia companiilor de angajați pe termen lung se simte tot mai acut. Ei conștientizează importanța pe care o joacă un tânăr format în cadrul companiei, adaptat modului de lucru. Beneficiul pe care acesta îl poate aduce business-ului, dacă este preluat la o vârstă fragedă, e evident. Cercetarea a relevat faptul că studenții și absolvenții preferă joburile de scurtă durată, în detrimentul celor full-time. Când aud de program de opt ore, tinerii își pierd interesul.
„Tinerii vor mai mult practică și joburi part-time. Un aspect deloc îmbucurător pentru domeniul hotelier, unde îți dorești pe cineva care să învețe standardul, să se obișnuiască cu echipa și să livreze împreună servicii de cinci stele. Noi asta ne dorim, nu ne ajută foarte mult un om care vine și pleacă la scurt timp”, a declarat un reprezentant al hotelului Intercontinental București.
„Majoritatea angajaților stau șase luni, un an. Nu sunt angajați care să-și dorească să stea în același loc de muncă pentru patru-cinci ani, iar în turism cu atât mai mult. Noi căutăm oameni să ne acoperim toate departamentele, departamentul de turism intern, extern, ticketing, evenimente și marketing. Oferim și programe de internship. Am observat și că tinerii care vor să lucreze pe timpul verii sunt tot mai puțini, cei mai mulți caută doar în timpul facultății, și atunci patru ore”, a declarat Aurel Creangă, Travel Manager navigator.ro.
Citește și: 15 lucruri care fac din Borsec cel mai puternic brand românesc
Show me the money!
Păi da, dar există o explicație. Toți acești studenți care vor joburi part-time nu sunt interesați de o slujbă de lungă durată fiindcă nu au timp pentru ea. Mai trebuie să meargă și la cursuri. În ceea ce-i privește pe absolvenți, ei spun pas unor astfel de „provocări” din cauza salariilor „mizerabile”. Dacă vreau să fiu cinic, atunci spun: așa-ți trebuie dacă ai vrut facultate! Dar nu am nici o intenție să fiu malițios. Iată ce zic angajatorii!
„Salariul nostru este cel practicat la nivelul domeniului hotelier. La recepție, spre exemplu, salariul este de 1.200 lei, dar le oferim și multe alte avantaje. Bonuri de masă contorizate în restaurantul angajaților, programe de training, programe de incentivare (motivare non-financiară – n.red.). Astfel, pe lângă salariul fix, în funcție de cât vând, angajații sunt recompensați”, a declarat reprezentantul hotelului Intercontinental.
„Remunerația oferită este salariul minim pe economie pentru consultant de turism, fără experiență. Dacă au o experiență deja acumulată, atunci vorbim de un alt salariu, care crește în funcție de experiența lor, pentru că pot acoperi mai multe departamente”, spune Aurel Creangă, Travel Manager navigator.ro.
Câți bani câștigi?
Cum era de așteptat, principala nemulțumire a tinerilor care fac primii pași în câmpul muncii e nivelul salarizării. Îmi amintesc o discuție cu un tânăr student, care mă întreba cum e viața de jurnalist. Câți bani câștig? Câți ani îți trebuie să ajungi „pe sticlă” șamd. Când i-am zis ce salariu am mi-a râs în nas. „Pentru banii ăștia nici nu mă ridic din pat”, tuna tânărul frumos și liber. Și fac neghiobia să-l întreb ce salariu l-ar motiva să se anagjeze ca jurnalist. „Cel puțin o mie de euro pe lună, boss, altfel nu rentează”. Bine, boss, succes la facultatea de management!
Să revenim la oile noastre negre, fiindcă situația e cam albastră! Pentru a-i lumina pe cei care încă mai cred că poți duce o viață decentă doar cu studii superioare, am apelat la o firmă de HR. Căreia i-am cerut să-mi spună ce salarii pot câștiga eu mâine. Fără experiență, dar cu o capacitate de învățare și adaptare nemaiîntâlnită, în diverse domenii, fără facultate. Iată ce a ieșit!
Joburi rare, plătite regește, dar fără diplomă
Meseriile rare sunt, de regulă, destinate celor cu studii de specialitate, titluri și diplome cât cuprinde. Falimentul școlilor de meserii din România, început în 1990, a făcut ca o serie de meserii încă actuale să nu mai fie căutate de tineri. Vorbim aici de sudori în argon, macaragii, tractoriști, strungari, frezori, alpiniști utilitari, instalatori sau grefieri. O meserie care poate fi mai bine plătită decât unele cu studii superioare este cea de controlor de trafic aerian.
„Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, aceasta e totuși o meserie specială, care presupune anumite cursuri și calificări. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara unui examen de admitere foarte strict, e nevoie de o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. Însă, odată realizate calificările necesare, salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 lei net/lună. Poate ajunge și la 30.000 lei net/lună, după câțiva ani de experiență”, ne spune Raluca Peneș, coordonator HR al Smartree.
Tractorist cu leafă de pilot de avion
Nu e un secret pentru nimeni că agricultura intensivă a câștigat teren în România în ultimii 25 de ani. Fermierii români și străini care lucrează pământul au reușit performanța de a comasa mari suprafețe și de a le cultiva cu cereale care se vând, cu precădere, în afara țării.
Cei care au depășit stadiul unei ferme de subzistență au nevoie de soluții performante pentru a-și lucra sutele sau miile de hectare. Așa că nu se dau în lături de la achiziția unor utilaje de ultimă generație. Expansiunea acestui sector economic a creat astfel o nouă nevoie pe piața muncii, și anume de „piloți” de tractor.
Spun piloți pentru că o cabină de utilaj modern, care costă în jur de 300.000 de euro, arată precum bordul unui avion de mici dimensiuni.
Fermierii din județul Arad dețin recordul în ceea ce privește nivelul de salarizare a personalului instruit să conducă astfel de mastodonți computerizați. Un tractorist poate câștiga până la 14.000 de lei pe lună.
„Nu poți da pe mâna unui om un echipament atât de scump fără să-l plătești pe măsură. Responsabilitățile sunt foarte mari, dar acești angajați au și cunoșținte speciale. Sunt adevărați profesioniști, care pot opera utilaje complet computerizate. E greu să-i mai numim în ziua de azi tractoriști”, a declarat Dimitrie Muscă, directorul combinatului Curtici, cel mai mare combinat agricol din vestul țării.
Macarale, macarale argintii…
Macaragiii, sudorii în argon și alpiniștii utilitari câștigă, în medie, între 3.000 și 3.500 lei net/lună. Calificările de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, nu-ți trebuie facultate pentru ele.
Somelierul, frate cu vinul
Mărturisesc că dacă n-aș fi optat pentru jurnalism, mi-ar fi plăcut să fiu somelier full-time, dacă există așa ceva în România. Somelierii, în funcție de competențe și nivelul de experiență, pot câștiga în medie 4.500 lei net/lună. Pentru a ajunge somelier trebuie să-ți placă la nebunie vinul. Să trăiești pentru a gusta, nu pentru a bea pe rupte, și să absolvi un curs de formare profesională.
Citește și: Apreciez oamenii și după felul în care beau vinul
Nici grefier nu mi-ar fi părut rău să ajung, căci salariul său poate ajunge până la 4.000 de lei net/lună.
Un electrician care nu încurcă faza cu nulul poate câștiga de la 2.000 de lei în sus, ca angajat. Însă, azi e mai rentabil să te organizezi ca PFA sau SRL dacă ai această specializare. Solicitările vor curge gârlă, dacă ești priceput și de încredere.
Alte meserii bine plătite
Coafezele și hairstyliștii sunt unii dintre oamenii pe care îi prețuiesc mult. Sunt mereu acolo când ai nevoie de ei și, fii fără grijă!, ai nevoie foarte des de ei. Cei mai mulți sunt plătiți la început cu 1.300 – 1.800 de lei pe lună, dar ajung să-și dubleze venitul din bacșiș.
Ultimul, dar nu cel din urmă, job plătit regește le atrage ca un magnet pe domnișoare. Nici nu știu cum să-i zic efectiv, dar cred că operator videochat e destul de aproape de adevăr. Fetele care apelează la angajatori din domeniu ajung să câștige între 4.500 și 9.000 de lei lunar, depinde de cât de dezinhibate sunt în fața monitorului.
O firmă de acest gen care operează în București își recrutează viitoarele angajate cu un mesaj care mă scoate din minți: „Într-un an îți cumperi apartament” (din videochat – n.red.). Îți dai seama câte case poți avea după zece ani de videochat? Îți poți deschide propriul studio.
Dacă ți-a plăcut articolul știi ce ai de făcut. Dacă simți nevoia să-l corectezi, să-ți exprimi părerea ori mai știi și alte meserii bine plătite, poți să scrii un comentariu. Promit că voi răspunde.
Nu cred ca este in ultimul rand, din contra, videochatul a devenit cel mai cautat loc de munca mai ales in marile orase din tara.
Dacă mai întrebați,o sa vă spună că din ’93-’94 la controlorii de trafic aerian trebuie să aibă diploma de inginer și nu știu dacă s-a schimbat asta.In plus,dacă nu ai pe tata sau unchiu’ prin domeniu,poți să ieși la pensie așteptând să găsești un post.
Eu nu inteleg cum poti sa te autorizezi ca electrician ca PFA sau II sau altceva …si sa lucrezi LEGAL in conditiile in care ai un curs de calificare : electrician exploatare medie si joasa tensiune ! – multi pot face acest curs … si ce ? e 0 barat … n-au drept de executie propriu sub PFA sau II …