Cine sunt tinerii care s-au jucat cu yoyo pe scena de la Românii au talent

Yoyo Squad la Românii au talent

Share This:

Am mai spus-o, joaca poate fi uneori o treabă serioasă, iar acest lucru a fost confirmat de patru tineri pe scena de la Românii au talent. Un românaș și trei cehi s-au jucat cu yoyo cum nu am făcut-o noi niciodată, deși mulți dintre noi am avut o asemenea jucărie în mâini în copilărie. Povestea lor este una extrem de frumoasă și începe în 2017, când românul Tiberiu Apai (19 ani) l-a cunoscut pe Vashek Kroutil (28 de ani) la ediția din 2017 a East European Comic Con de la București, la standul de demonstrații yoyo organizat de Giftology. Atunci, tânărul din Cehia, mânuitor profesionist de yoyo (da, există campionat de yoyo), l-a observat pe Tibi și i-a propus să vină la Praga să facă un schimb de experiență (adică se se joace organizat) cu alți doi tineri teribili ai Cehiei – Robert Kučera (30 de ani) și Matouš Tomeš (19 ani).

Timp de trei zile și-au împărtășit din trucuri, trick-uri și au pregătit numărul pe care l-au executat pe scena show-ului de talente de la Pro TV. Așa au devenit Yoyo Squad, titulatură sub care vor concura la Românii au talent și în etapa următoare, căci au primit patru de DA de la jurați. Exercițiul prezentat de ei a fost apreciat de juriu și l-a făcut pe Andi Moisescu să exclame: „S-a mai atins o premieră în emisiunea noastră și s-a atins în condiții foarte, foarte bine”. Iată reprezentația lor mai jos!

Tibi Apai este din București și a început să se joace cu yoyo în 2011. Avea 12 ani. Eu la 12 ani am lăsat baltă jucăria asta, considerând că e pentru țânci. În schimb, Tibi a descoperit alte valențe ale ei și a aflat că se fac și competiții de mânuit bestia asta cu sfoară.

Tiberiu Apai, 19 ani

S-a documentat temeinic pe internet, realizând cam ceea ce înțeleg și eu abia acum: că yoyo este, de fapt, total diferit de modul în care este perceput de cei mai mulți oameni. Acum deține circa 20 de jucării de acest fel, cu care exersează în fiecare zi pentru a participa la competiții de profil din țară și din străinătate. Dacă arunci un ochi AICI vei vedea că producția de yoyo a devenit o adevărată industrie și pot să bag mâna în foc că va dura mai mult decât kendama. Explicația e că yoyo are deja o existență de aproape 400 de ani.

Vashek Kroutil, vedeta grupului, este un tânăr premiat internațional pentru abilitățile sale de a mânui jucăria yoyo, cu care a intrat în contact la vârsta de 13 ani. Praghezul are acasă o colecție de peste 200 de yoyo-uri, o parte dintre acestea având o semnificație deosebită pentru el: au fost folosite în competiții sau au fost semnate de jucătorii lui preferati, conform yoyo-factory.ro. Yoyo-ul său preferat este Czech Point, fiind o linie de jucării care îl reprezintă și care îi poartă semnătura.

Designul modelelor Czech Point a fost creat de fratele lui, împreună cu prietenul său japonez Kentaro Kimura, iar producția a fost realizată de YoYoFactory. Un yoyo pentru profesioniști poate să coste chiar și 630 de lei în România. Tu nu trebuie să dai atâția bani dacă ești la început. Până îți faci mâna și până să te prindă „microbul” poți testa modele mai ieftine, disponibile AICI.

Vashek Kroutil, 28 de ani

Vashek este reprezentantul YoYoFactory în Europa, administrând reprezentanța din Cehia. De-a lungul anilor, praghezul a câștigat nenumărate premii și distincții. Printre cele mai importante titluri câștigate la divizia 1A se numără locul I la Campionatul European din 2010, locul 13 la Campionatul Mondial și 5 titluri naționale în țara natală.

Robert Kučera face parte din echipa YoYoFactory Europe și a participat la competiții de renume la nivel local și european. A fost distins cu locul 1 la Concursul Național de Yoyo din Italia, la divizia Performanță Artistică (AP), și la Concursul Național de Yoyo din Cehia la divizia 1A, în 201; locul 3 la Concursul Național de Yoyo din Cehia, la divizia 1A, în 2016; locul 5 la Campionatul European din 2015. Yoyo-ul sau preferat este Nightmare.

Robert Kucera, 30 de ani

Matouš Tomeš se joacă cu yoyo din 2010, iar această pasiune i se datorează lui Vashek Kroutil, care a organizat primele cursuri de yoyo în Praga. Și Matouš face parte din echipa YoYoFactory Europe, în numele căreia a participat la numeroase competiții locale și internaționale. Printre cele mai importante premii se numără locul I la KYC, în 2015; locul I la Slusny Junior Cup, în 2012; finalist al Campionatului Mondial din 2015, conform sursei citate. Cel mai mult se joacă cu yoyo din gamele Nightmare, HOT și Replay.

Matous Tomes, 19 ani

Față de colegul său român din Yoyo Squad, Matouš are experiență de scenă, el participând la Cehii au talent. La fel și ceilalți componenți ai trupei, care sunt foarte familiarizați cu aparițiile televizate în Cehia. Să le urăm multă baftă și în România cu numărul lor special cu yoyo!
Be the first to comment on "Cine sunt tinerii care s-au jucat cu yoyo pe scena de la Românii au talent"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.