Clădirile din București, reabilitate cu forța. Ce prevede Legea fațadelor

Share This:

Gata cu joaca! Bucureștiul intră în rândul orașelor din România care adoptă un regulament referitor la arhitectura clădirilor. Primăria Capitalei este pe punctul de a veni cu reguli clare în ceea ce privește reabilitarea imobilelor din oraș, prevăzute déjà în Legea fațadelor nr. 153/2011, act normativ modificat în 2016. Edilii au anunțat că Bucureștiul va avea o cu totul altă față în momentul în care trei legi importante vor fi aplicate cu strictețe.

E vorba de noul Plan Urbanistic General, care va furniza autorităților locale reguli precise și restricții în avizarea proiectelor urbanistice; Regulamentul local pentru autorizarea, construirea si amplasarea mijloacelor de publicitate, care nu va mai permite operatorilor să-și facă reclamă pe stradă în mod haotic; Legea Capitalei, care are ca scopuri principale eliminarea disfuncționalităților dintre Primăria generală și primăriile de sector, oferirea instrumentelor necesare pentru coordonarea lucrărilor de infrastructură și asigurarea dezvoltării echilibrate în toate domeniile administrației publice.

Legea fațadelor, care va fi aplicată în Capitală începând cu acest an, îi obligă pe proprietarii de imobile să-și reabiliteze fațadele în termen de un an de la notificarea transmisă de primărie. Cine nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei. Totuși, Municipalitatea poate alege să susțină financiar asociațiile de proprietari și pe ceilalți deținători de imobile, însă doar dacă aceștia se angajează să restituie primăriei costurile lucrărilor în termen de maximum zece ani.
Până acum, autoritățile din Capitală nu au aplicat Legea fațadelor fiindcă nu au finalizat inventarierea imobilelor care necesită lucrări de reparații. Până în acest moment, edilii au identificat puțin peste 2.200 de clădiri pentru care lucrările de refacere a fațadelor sunt absolut necesare.

Legea fațadelor are și alte prevederi care nu vor fi pe placul locuitorilor Capitalei. Cu toate acestea, prevederile sunt obligatorii. Iată ce alte reguli trebuie să respecți dacă ești proprietar:

Fațadele trebuie reparate în termen de un an de la notificarea transmisă de primărie. În cazuri excepționale, edilii pot oferi încă șase luni de păsuire.

Fațadele blocurilor din București pun în pericol viața locatarilor

Nu sunt obligați să efectueze aceste lucrări proprietarii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic (acolo se fac altfel de lucrări), ai celor incluse în programul de reabilitare termică și cei care dețin clădiri monument istoric.

Antenele TV nu mai pot fi amplasate pe fațade sau în locuri vizibile din stradă.

Aparatele de aer condiționat nu mai au ce căuta pe fațadele clădirilor.

Conductele de gaze vor fi amplasate astfel încât să nu fie vizibile din stradă.

Legea fațadelor îi obligă pe proprietarii de imobile din zone protejate să folosească culori în concordanță cu specificul zonei. Pentru zona Centrului Istoric, Municipalitatea a adoptat déjà un regulament similar, care impune agenților economici să-și decoreze localurile în culori agreate de primărie.
Proprietarii care nu își permit să susțină financiar astfel de lucrări pot obține credite bancare cu garanție guvernamentală (vezi programul Prima Casă) și dobândă subvenționată. Pentru a accesa un astfel de credit, asociația de proprietari sau proprietarul persoană fizică trebuie să contribuie cu minimum 10% din costul lucrării. Restul banilor (90% din sumă) va fi accesat prin credit garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Însă, în acest caz, banii trebuie restituiți în cel mult cinci ani.

În cazul locatarilor de la bloc, Legea fațadelor s-ar putea dovedi o corvoadă. Decizia de refacere a fațadelor, precum și cea de semnare a acordului de împrumut, au nevoie de acordul a cel puțin 90% din proprietari. Din experiența de până acum, la bloc se obține foarte greu consensul pentru îmbunătățirea calității vieții celor care locuiesc la comun. Deși, aparent, actul normativ lasă impresia că nimeni nu se poate tocmi când vine vorba de siguranța clădirilor de locuit, textul legii instituie condiția „90%”, foarte greu de obținut.

Cum e de așteptat, mai mult de jumătate din proprietari se vor opune lucrărilor de refacere a fațadelor, pe motiv că nu au bani. În acest caz, riscă sancțiuni cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei, amenzi care vor fi achitate de toți locatarii, din fondurile comune ale asociațiilor.2 Comments on "Clădirile din București, reabilitate cu forța. Ce prevede Legea fațadelor"

  1. Ok, vad ca au voie si proprietarii din zone istorice sa refaca fatada. Dar ce autorizari sunt necesare? In cazul cererii certificatului de urbanism pentru anvelopare termica (din banii nostri, ai proprietarilor) ne0au cerut inclusiv expertiza tehnica!!! Pai daca ne costa doar expertiza tehnica 7000 de euro lejer cu toate celelalte avize incluse, de unde bani sa mai si reparam fatada?!

    • O anvelopare nu se poate face fără expertiză tehnică și audit energetic. Astea sunt documente care spun ce fel de lucrări poți să faci pentru a reduce consumul energetic și cum să faci clădirea mai eficientă. Dacă optați pentru reabilitare termică, atunci fațada se rezolvă de la sine, căci e parte din proiectul de execuție. Referitor la costuri….păi nu poți să deții un imobil în proprieate și să ceri primăriei să ți-l repare ea. Deși sunt primării care suportă integral costurile aferente reabilitării termice și, după cum scrie în cuprinsul acestui articol, chiar și lucrările de reparare a fațadei. Dar, în acest caz, proprietarul va plăti costul lucrării în rate, în termen de zece ani. Mai rezonabil de atât nu cred că se poate. O să revin cu un răspuns la chestiunea legată de autorizările necesare pentru imobilele din zone protejate.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.