CNAS pregătește schimbări majore în relația medici-pacienți

Credit foto: CNAS/Facebook

Share This:

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au intervenit pe lângă ministrul sănătății, Florian Bodog, în vederea modificării unor legi care definesc relația dintre medici, pacienți și furnizorii de servicii medicale. CNAS a anunțat că e în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, acela care recomandă tratamente și eliberează rețete asiguraților.

Conform instituției, responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă.

Pentru sporirea accesului bolnavilor la tratamente medicale, mai multe categorii de medici vor primi acceptul să elibereze rețete, însă doar pentru anumite medicamente. Pentru ca acest lucru să devină posibil, e nevoie de revizuirea protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008.

„Prin modificările legislative menţionate se are în vedere şi reglementarea situaţiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de scrisoare medicală pentru tratamente a căror iniţiere şi continuare intră în obligaţia medicilor din specialităţile clinice, conform protocoalelor terapeutice”, spun reprezentanții CNAS.

De asemenea, medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că din motive de conştiinţă sau religioase nu doresc ca aceste date să fie stocate.

În proiectul Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS.

Astfel, se va renunţa definitiv la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale. Totodată, se va elimina obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului alocat consultului de pacienți.

Foarte importantă este modificarea modului în care pacienții își pot ridica medicamentele din farmacii. Conform CNAS, se va renunţa la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca şi medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere. Acest lucru înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv de orice laborator de pe teritoriul ţării.

În folosul asiguraților s-a luat decizia ca pacienții să se poată adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicii lor de familie, în situația în care aceștia din urmă nu-și găsesc înlocuitori pentru perioada în care se află în vacanță.

Totodată, perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.