Octombrie este luna de luptă împotriva unei maladii care face ravagii în România. Circa 4.000 de românce mor în fiecare an din cauza cancerului la sân, iar cele mai expuse sunt femeile de la țară sau cele care nu-și fac controale periodic. Alte circa 6.000 de cazuri noi sunt raportate în fiecare an. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) derulează în această lună o nouă campanie de conștientizare a riscurilor la care se expun reprezentantele sexului frumos. Consultații gratuite vor fi oferite de medici și voluntari ai Societății Studenților de la Medicină București în cinci județe.
Campania „Nu am făcut destul”, aflată la a treia ediție, își propune să aducă în cabinetele medicale circa 1.000 de femei din mediul rural.
Campania are ca scop încurajarea femeilor de la țară să meargă la medic pentru consultații de specialitate. Din datele culese în ultimii doi ani a reieșit că româncele care locuiesc în sate și comune fie nu cunosc implicațiile acestei boli, fie nu au acces la servicii medicale din cauza distanței față de zonele urbane.
Primele consultații gratuite pentru depistarea cancerului de sân vor avea loc în perioada 15-16 octombrie, în județul Gorj. Medicii vor încerca să convingă femeile din Glogova, Samarinești, Sivilești și Cătunele să accepte controlul medical. Săptămâna următoare, în perioada 22-23 octombrie, caravana va ajunge în județele Vâlcea (în comuna Șușani) și Brașov, în comuna Prejmer și în comuna Tărlungeni. Ultimul weekend din această lună este dedicat femeilor din comunele Gogoșu, Godeanu (jud. Mehedinți) și Optași (jud. Olt).
Membrii FABC și voluntarii din Societatea Studenților din Medicină București (SSMB) vor oferi consultații gratuite pentru depistarea cancerului mamar; măsurători de glicemie și tensiune; electrocardiograme; consultații oftalmologice și pulsoximetrie, pe care le pot face și bărbații. Anul trecut, în cadrul aceleiași campanii, nu mai puțin de 1.025 de femei au acceptat aceste consultații gratuite. Rezultatele nu au fost deloc liniștitoare.
„Rezultatele acțiunii desfășurate anul trecut au fost îngrijorătoare. Din totalul de 1.025 de femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor. 83,7% nu își făcuseră niciodată un control specializat și doar 37% dintre ele își autopalpau sânii lunar. De asemenea, 4,78% din femeile care au beneficiat de consultul medical al sânilor aveau un istoric de cancer de sân în familie.
Depistarea problemelor la timp poate duce la prevenția apariției cancerului de sân de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la sân este esențială. Chiar dacă problema este cât se poate de personală, instituțiile specializate pot și trebuie să susțină prevenția instalării bolii”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Cancerul de sân este o boală tratabilă și vindecabilă, însă doar dacă e depistat la timp și când pacienta urmează tratamentul prescris. Palparea lunară corectă a sânilor și vizita periodică la medicul specialist pot face diferența dintre o boală fatală și una tratabilă. Chiar dacă s-au înregistrat scăderi semnificative ale deceselor cauzate de cancerul de sân în Europa, în perioada 2000-2010, procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră (36%) este încă mai mare decât media europeană (29%).
Cum poți preveni apariția cancerului de sân
Autoexaminarea lunară a sânilor e esențială. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui sa își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții.
Controlul la medic nu trebuie evitat. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
Mamografia e sfântă. Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
„Nu am făcut destul” este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche și SSMB.
Be the first to comment on "Consultații gratuite pentru depistarea cancerului de sân. Femeile de la țară, mai expuse la îmbolnăvire"