Contract electricitate 2021. Ofertă de pe piața liberă sau serviciu universal?

Credit foto: Антон Дмитриев/UNSPLASH

Share This:

Prima zi a anului 2021 a marcat liberalizarea pieței de energie electrică din România. Asta înseamnă că statul nu mai are nicio implicare în stabilirea prețului energiei electrice plătit de populație. Țara noastră a fost ultima din Uniunea Europeană care a renunțat la tarifele reglementate. Însă, circa 6 milioane de consumatori din România încă se întreabă dacă trecerea la piața concurențială le va aduce beneficii sau facturi mai mari. Cum arată un contract electricitate avantajos în 2021.

Ce înseamnă liberalizarea prețurilor la energia electrică

Liberalizarea pieței de energie electrică înseamnă că ANRE nu va mai reglementa prețurile la energia electrică. Ele vor fi dictate de piață, pe baza cererii și ofertei. În acest context, prețul energiei electrice va fi fluctuant. Va depinde de consumator când și cu cine semnează un contract electricitate avantajos. Prețurile pot varia de la o lună la alta. De aceea trebuie să te asiguri că la momentul semnării contractului ai parte de cel mai bun preț posibil.

Din momentul semnării, prețul din oferta concurențială poate rămâne fix pe perioada contractuală (12 luni, 24 de luni, perioadă nedeterminată). Nu la fel se va întâmpla cu tarifele de transport, de distribuție, pentru certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență și accizele. Ele rămân reglementate de stat și, în ciuda faptului că nu se pot negocia, pot varia ca urmare a modificărilor legislative.

Ce se întâmplă dacă nu am optat încă pentru o ofertă de pe piața concurențială

Teoretic, până la 31 decembrie 2020 toți consumatorii casnici din România ar fi trebuit să opteze pentru ieșirea din zona reglementată și semnarea unui contract de furnizare de pe piața liberă. Fiindcă în lunile noiembrie și decembrie ANRE și furnizorii nu au realizat o campanie serioasă de informare a consumatorilor casnici, în legătură cu ce au de făcut până la sfârșitul anului, mulți au fost luați prin surprindere pe final de 2020.

Însă, să nu ne plângem de milă, fiindcă de liberalizare se vorbește de ani de zile. Eu am scris despre asta AICI și AICI.

Cei care nu au semnat încă un contract de pe piața liberă au la dispoziție patru variante:

  • Să nu facă nimic și. Astfel, vor beneficia în continuare de electricitate în regim de serviciu universal oferit de actualul furnizor de ultimă instanță.
  • Să plece de la actualul furnizor și să opteze pentru oferta de serviciu universal a altui furnizor de ultimă instanță (dacă aceasta este mai bună).
  • Să accepte una dintre ofertele de funizare în regim concurențial a actualului furnizor de electricitate (care i se potrivește mai bine).
  • Să renunțe la actualul furnizor și să semneze un contract electricitate, în regim concurențial, cu alt furnizor.

NOTĂ: Consumatorii care rămân în serviciul universal trebuie să știe că vor plăti facturi cu 13-26% mai mari decât cele din prezent. Conform ANRE, cei mai afectați vor fi consumatorii casnici ai Enel Distribuția Banat, care se vor confrunta cu scumpiri de 26%.

Cu cât vor crește tarifele la energie electrică (pagina următoare)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.