Contract energie electrică 2021 | ANRE anunță reducerea birocrației

Credit foto: Anete Lusina/Pexels.com

Share This:

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a simplificat procedura de încheiere a unui contract energie electrică. Autoritatea a anunțat că un consumator casnic nu mai trebuie să prezinte un act de proprietate la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice. Locul său a fost luat de declarația pe proprie răspundere.

Astfel, un contract de furnizare se poate încheiea în baza următoarelor documente:

  • Cerere de încheiere a contractului, în format scris, sau acord telefonic;
  • Copie a actului de identitate (a certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului – pentru persoanele juridice);
  • Declarație pe proprie răspundere, prin care se atestă că:

1.Solicitantul deține un drept locativ (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră etc.)

2.Nu există litigii locative în ceea ce privește spațiul pentru care se solicită încheierea contractului.

Declarația pe proprie răspundere, pusă la dispoziție de operatori, va putea fi actualizată atât online, cât și prin acord tacit. La Enel, declarația pe proprie răspundere arată așa.

Cum se încheie un contract energie electrică

După depunerea documentelor solicitate, consumatorul trebuie să aleagă din oferta operatorului ales un tip de contract de furnizare.  

Oferta de furnizare reprezintă opțiunea viitorului client pentru tariful de facturare a energiei electrice consumate. Există două opțiuni de alegere a ofertei de furnizare:

  • la preț de Serviciu Universal. În acest caz se va transmite completată și semnată oferta casnic SU de furnizare a energiei electrice;
  • la ofertele de preţ din piaţa liberă.

Citește și: Contract electricitate 2021. Ofertă de pe piața liberă sau serviciu universal?

Consumatorii casnici care nu știu încă ce ofertă este mai bună pentru ei, pot accesa instrumentul ANRE comparator preturi energie electrica. Aici pot identifica tipuri de contracte electrica și tarifele energiei electrice la toți furnizorii acreditați de ANRE.

Condiții speciale de încheiere a unui contract electricitate

În situația în care nu dețineți un certificat de moștenitor, iar succesiunea nu a fost făcută, se poate întocmi contract de furnizare în baza unei declarații pe proprie răspundere. Însă, valabilitatea acestuia va fi de maximum un an, cu posibilitate de prelungire.

Dacă între timp s-a schimbat numele sau numărul străzii din adresa înscrisă în actul de deținere a spațiului sau din actualul contract de furnizare, este necesară o adeverință de la primărie. Operatorii au nevoie de noua denumire, noul număr al străzii ori un certificat de nomenclatură stradală.

Schimbarea titularului de contract se poate face online

Numele titularului dintr-un contract energie electrică se poate schimba și fără să te deplasezi în magazinele furnizorilor. Operatorii recomandă consumatorilor să efectueze schimbarea online.

La Enel, toată procedura durează în câteva minute. Mai întâi alegi o ofertă de furnizare – tipul de contract de furnizare care ți se potrivește. Apoi descarci pe PC sau pe telefon oferta respectivă în format PDF.

Completează formularul disponibil online. Vei avea nevoie de datele de identificare ale locului de consum și ale tale: cod de plată, cod de client, nume, prenume, adresă de e-mail și număr de telefon.

După completarea formularului, pe adresa de e-mail vei primi confirmarea înregistrării solicitării. Între timp, pregătește următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • cererea pentru contractul de furnizare;
  • oferta de furnizare a energiei electrice.

Aceste documente vor fi încărcate online după completarea formularului.

Trebuie să știi că o altă persoană decât titularul de contract poate semna contractul de furnizare cu o singură condiție: cu procură notarială.

4 Comments on "Contract energie electrică 2021 | ANRE anunță reducerea birocrației"

  1. RAZVAN GEORGE MUNTEAN | 27 iulie 2021 at 8:45 | Răspunde

    DORESC SA SCHIMB CONTRACTUL DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE

  2. Foarte bine explicat, multumesc pentru informatie!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.