Un flagel al secolului XXI, care ne transformă copiii în adulți complexați, fără inițiativă și cu temeri greu de surmontat, face ravagii și în școlile din România. Un copil român din trei e umilit la școală, de colegi sau chiar de profesori, în văzul tuturor.
Nimeni din sistemul nostru de educație nu pare a intui pericolele perpetuării acestui comportament devastator printre copiii de grădiniță și școală. Primul seminar despre bullying și efectele sale are loc în această lună în capitală și tocmai despre el vreau să vă vorbesc în cele ce urmează.
Bullying-ul este un fenomen de hărțuire, de tachinare cu scopul de a umili pe cineva care, de obicei, este în incapacitatea de a se apăra. Este o acțiune conștientă și voluntară, repetitivă care poate aduce victimei răni emoționale și scăderea încrederii în propria persoană, dar și în mediul înconjurător.
Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la școală și chiar dezvoltă gânduri suicidale. De altfel, resimt și consecințe fizice, printre care dureri de stomac și de cap, tulburări de apetit și insomnii. Cele mai recente cercetări arată că pasivitatea adulților amplifică fenomenul în rândul tinerilor.
În școala generală am fost victima unui astfel de comportament, însă nici eu, nici cei care mă umileau, nu știam că se cheamă bullying. Fiindcă am fost ultimul venit în clasă, la ora de Educație fizică eram pus mereu în poartă. În postura de goalkeeper, mai luam și goluri. Uneori cam multe, e adevărat. Și pentru fiecare gol primit, îmi luam o mamă de bătaie zdravănă după ore.
N-am spus nimănui prin ce treceam, iar asta m-a costat mult, fiindcă m-a determinat să mă feresc de ceilalți și să mă închid în mine. Nu exista nici un seminar despe bullying atunci. Am reușit să scap de bătăi și umilințe înhăitându-mă cu cei care mă prigoneau. Atât m-a dus capul. În scurt timp devenisem, din asuprit – asupritor și un membru al găștii extrem de apreciat și chiar respectat.
Nu recomand nimănui să-mi ia exemplul, fiindcă unele răni interioare nu se vindecă niciodată. Acum există specialiști care îi ajută pe copii să treacă peste acest chin, iar pe părinți să identifice din timp problemele pe care le au copiii lor.
Primul seminar despre bullying și pericolele sale va avea loc sâmbăta aceasta (13 mai), între orele 10.00 și 13.00, la Teatrul Apollo 111 (strada Ion Brezoianu nr. 23-25). El este destinat părinților, dar și copiilor cu vârste între 5 și 12 ani. Participarea costă, iar detalii despre prețuri și înscrieri găsiți AICI.
Ce veți învăța la acest seminar despre bullying
Seminarul face parte din campania „Viața secretă a copilului tău”, demarată de GMP PR și Itsy Bitsy, cu sprijinul specialiștilor în psihologie și psihoterapie Ioana Agachi și Cătălin Durlă. În cadrul atelierelor, psihologii vor purta discuții separate cu părinții și copiii.
În calitate de specialist în psihoterapia pentru adulți, Ioana Agachi le va spune părinților care sunt semnele care ar trebui să le dea de gândit că odraslele lor sunt victime ale bullying-ului la grădiniță, școală, în familie sau pe stradă. De asemenea, psihologul le va oferi soluții concrete de gestionare și rezolvare a acestor situații nedorite.
În paralel, psihologul Cătălin Durlă îi va învăța pe copii, prin joacă, să facă față unor situații de bullying. Tot prin joacă, cei mici vor afla cât de puternică este empatia și cum poate ea să ajute în eradicarea fenomenului de bullying. În cadrul atelierului pentru copii vor fi formate două echipe: una pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani, iar alta pentru copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani.
De ce avem nevoie de un seminar despre bullying
Conform unui studiu realizat de Salvați Copiii în 2017, în România un copil din trei a fost umilit în fața colegilor. Cei mai afectați de acest abuz emoțional sau fizic sunt băieții cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. Copiii se confruntă cu astfel de abuzuri din ce în ce mai des, începând chiar de la grădiniță, cu consecințe care pot fi ireversibile în dezvoltarea lor.
“Studiile internaționale arată că în 75% din cazurile în care s-a intervenit, bullying-ul s-a oprit. Astfel, cel mai important rol îl joacă “martorii” fenomenului de bullying și lor o să încercam să ne adresăm pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca până la finalul anului să putem avea o comunitate de părinți, copii și profesori aptă să lupte cu forțe proprii împotriva bullying-ului și destul de puternică pentru a interveni atunci când observă un astfel de fenomen”, spune Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.
Cyberbullying-ul sau hărțuirea în mediul online
La primul seminar despre bullying veți afla ce rol joacă Internetul în viața copiilor voștri și de ce rețelele de socializare sunt platforme ideale pentru dezvoltarea unui comportament agresiv și nedrept față de cei din jur. Statisticile arată că șase din zece tineri vor experimenta cyberbullying-ul în viitorul apropiat. Fie din postura de agresor, fie din cea de victimă.
„246 de milioane de copii la nivel global sunt anual victime ale bullying-ului. Din păcate, România se află pe primul loc în Europa pe harta cyberbullying-ului, cu o incidență a fenomenului de 37,3%. Încă de mici, copiii au conturi de mail, facebook și youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Părinții trebuie să se implice în viața online a copilului, iar cei mici trebuie să înțeleagă puterea cuvintelor online. Prin această campanie, ne propunem să spunem DA bullying-ului: DA conștientizării, DA intervenției, DA implicării”, spune Ana Maria Diceanu.
Citește și:
Am găsit soluția pentru a nu mai cumpăra jucării. Cum funcționează sistemul „jucării cu abonament”
Dacă ți-a plăcut acest articol, știi ce ai de făcut. Îți prea foarte mulțumesc pentru apreciere!
Be the first to comment on "Copilul tău e ciuca bătăilor și umilințelor la școală? Du-te la acest seminar despre bullying!"