Covid free | Viața în China post-epidemică: „Am fost și suntem liberi, fără restricții stupide” - Pagina 2 din 3 - Așa și pe dincólo

Covid free | Viața în China post-epidemică: „Am fost și suntem liberi, fără restricții stupide”

Share This:

Care e percepția chinezilor despre vaccinare?

Credit foto: Ketut Subiyanto/ Pexels.com

„Este o percepție de expectativă, pentru că aici nu există tema vaccinării obligatorii. În prima etapă a fost vaccinat personalul din zonele de risc: sistemul medical, vamă, lanțul rece, forțe de odine în contact direct cu masele. Chiar dacă Ministerul chinez de Externe a prezentat recent și o variantă de Certificat de Călătorie care include și informații legate de vaccinare, vaccinarea nu este obligatorie și, încă, nu se aplică în masă. Dacă privim declarațiile oficiale, abia în vara anului viitor China va ajunge la 70-80% vaccinare.

Până acum, doar 70 de milioane de chinezi au fost vaccinați cu vaccinuri produse intern, ceva mai mult de jumătate primind și a doua doză. Raportările oficiale nu au semnalat cazuri de deces, ci doar o serie de reacții adverse care nu au pus în pericol viața celor vaccinați.

70 de milioane de chinezi (din 1,4 miliarde) s-au vaccinat

Autoritățile au repetat că țara își adaptează nevoile de vaccinare la nevoile interne, China nefiind în competiție cu nicio altă țară nici în privința procesului de vaccinare, nici în privința producției de vaccinuri. Singurul mesaj privind lumea privește dorința Chinei de a face din vaccin un bun public global, la care să aibă acces, în mod egal, toate țările, fie bogate, fie sărace.”

Au încredere cetățenii în serurile aprobate de statul chinez sau le privesc cu reticență? E societatea chineză la fel de polarizată ca cea din Europa?

„În mod cert există și aici oameni care pot privi cu reticență unele decizii, unele măsuri. Nicio țară nu este perfectă, niciun sistem nu poate mulțumi 100%. Totuși, în China există o relație de solidă încredere între om și administrație.

Observă că aici nu vorbesc deloc despre factorul politic. Relația pe tema epidemică este asigurată de administrație, fie ea medicală, de cercetare sau de ordine internă. Prin urmare, oamenii văd specialiștii, toți cu vârste respectabile, cu experiență profesională recunoscută la nivel național și internațional, nu politicienii.

Ca să îți dau un reper, în perioada crizei epidemice interne, președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang au apărut în centrul imaginii o singură dată, fiecare. Atunci când au fost prezenți în focarul de la Wuhan. De aici încrederea de care vorbesc. Factorul politic există, este prezent, dar coordonează și responsabilizează. Nu intervine prostește, abrupt și violent, așa cum se întâmplă tot mai frecvent în România și Occident.

Observ că bătaia, violența, agresivitatea, au devenit regulă în dialogul pe care guvernanții îl poartă cu oamenii din interiorul Uniunii Europene. Spre uimirea chinezilor care privesc cu nedumerire aceste realități devenite o cvasi-normalitate occidentală.”

Cum sunt vaccinurile Covid produse de China, față de cele disponibile în UE?

„Astăzi, China are patru vaccinuri anti-Covid-19 dezvoltate intern pentru care a fost acordată aprobarea condiționată de piață. Sunt vaccinuri inactive, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu necesită înghețare extremă la depozitare, distribuție.

De asemenea, China a adoptat cinci abordări tehnologice în dezvoltarea vaccinurilor, având nu mai puțin de 17 vaccinuri anti-Covid-19 care fac obiectul studiilor clinice. Dintre acestea, șapte sunt supuse studiilor clinice de Fază III.

Nu în ultimul rând, în planul de diagnostic și tratament împotriva noului coronavirus, China are în vedere și o listă cu 11 medicamente și metode de intervenție medicală anti-Covid-19. Prin urmare, China urmărește o soluționare multilaterală, căutând și aplicând diverse metode, în tratarea și eliminarea Covid-19. Inclusiv medicina tradițională chineză.

Dacă sunt sau nu mai bune decât cele produse în alte părți îmi este imposibil să evaluez. Ce pot observa este că în raportările oficiale din China nu apar morți în urma vaccinării anti-Covid-19.”

„La început am avut un sentiment de frustrare”

Care este explicația pentru care măsurile de izolare au funcționat în China și nu funcționează în Europa? Sunt țări care au relaxat măsurile de siguranță, iar numărul cazurilor noi a crescut alarmant…

„Măsurile de izolare au funcționat pentru că au fost aplicate acolo unde a fost necesar. Am mai explicat că, în România și Europa, a fost aplicat un program pentru exacerbarea haosului, nu pentru soluționarea problemelor epidemice. Nu cred să existe om bucuros când află că i se restrânge libertatea de mișcare. Chiar și aici, la început, până am înțeles ce se întâmplă, am avut un sentiment de frustrare, de exagerare a pericolului.

Însă, privind evenimentele, modul de intervenție, de susținere din partea autorităților, am luat totul ca pe un fenomen trecător. Cu atât mai mult cu cât chinezii au trecut, în 2003, prin epidemia SARS.

Spre exemplu, ultimul focar înregistrat la Beijing a fost identificat în ianuarie 2021, legat de o uriașă piață agro-alimentară. Prima măsură a fost testarea în masă, peste zece milioane de oameni fiind testați în trei zile. Apoi, din cazurile depistate pozitiv au fost separate cele asimptomatice și s-a trecut la tratament.

Mai mult, a fost aplicată izolarea teritorială, dar mergându-se după cazuri, nu generalizat. Ca să fiu mai clar, au fost izolate străzi, abia apoi cartiere și districte. Iar asta a însemnat interdicția de mișcare totală pe o perioadă de șapte zile sau mai mult, cum a fost la Wuhan. Mergeai la magazine pentru aprovizionare sau la medic, iar munca se făcea de acasă, acolo unde se putea.

Dan Tomozei: „Aici nu au fost impuse restricții de mișcare pe timp de noapte”

Dar, nu poți închide, otova, un oraș întreg, o țară întreagă, pentru câteva cazuri. Cum nu poți plimba cazurile dintr-un județ în altul. De asemenea, aici nu au fost impuse restricții de mișcare pe timp de noapte, situație care stârnește râsul chinezilor cu care discut.”

E China de vină pentru apariția SARS-CoV-2? (pagina următoare)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.