Covid free | Viața în China post-epidemică: „Am fost și suntem liberi, fără restricții stupide” - Pagina 3 din 3 - Așa și pe dincólo

Covid free | Viața în China post-epidemică: „Am fost și suntem liberi, fără restricții stupide”

Share This:

China a vindecat ușor cazurile de Covid-19, însă va avea nevoie de mult timp pentru a vindeca o altă rană: acea a vinei aruncate de Occident asupra sa în legătură cu originea acestui coronavirus. Cât de mult afectează asta Beijingul?

„Ne aflăm în fața unei probleme de separare de identitate. Să mă explic. Disputa privind sursa pandemiei Covid-19 este una plasată de SUA, sub administrația Trump, pe un palier politic. Așa cum observ mesajele politice lansate de Beijing, China nu se pierde în detalii de acest ordin. Chiar dacă reacționează la atacurile lansate de Occident sub tema virusul chinezesc.

„Primele cazuri din țările europene, dar și din SUA, nu au avut legătură cu focarul de la Wuhan”

Sunt deja zeci de studii științifice, prezentate de cele mai mari universități ale lumii, în care se arată că, spre exemplu, Spania, Italia, Brazilia, SUA, Franța, au avut cazuri de infecție cu noul coronavirus înaintea Chinei, însă au fost tratate ca simple viroze. În Spania a fost depistat Covid-19 într-un eșantion de ape uzate din Barcelona, colectat în luna martie 2019. În Italia a fost depistat în probe prelevate în septembrie 2019. În Brazilia – în noiembrie 2019, în SUA și Franța – în decembrie 2019.

Prin urmare, ce responsabilitate globală ar trebui asumată de China în pandemia Covid-19? Poate aceea de a semnala, prima, apariția noului coronavirus și de a acționa puternic pentru limitarea și eliminarea epidemiei interne.

Sunt extrem de multe de spus pe tema bătăliei politice duse de SUA pe tema Covid-19 și nu poți să nu observi că Occidentul se ocupă mai ales de vorbe. În timp ce oamenii mor, iar cei care rămân în viață suferă tot mai mult.”

„În România totul e volatil. Situația Covid e scăpată de sub control”

Ca rezident în China, ai simțit vreodată că statul sau instituțiile sale îți ascund adevărul? Percepția asta e frecventă în România, de aceea întreb

„Am acest sentiment doar dacă mă raportez la România, nu în ceea ce privește China. Aici știu ce am de făcut, până unde și cât mă pot exprima și manifesta în limitele epidemice, în timp ce în România totul este volatil. După un an, situația este total scăpată de sub control, dovadă că toți cei care s-au ocupat de problemă sunt nu doar depășiți de situație, dar poartă și grava vinovăție morală a celor peste 20.000 de morți indexați Covid-19.

Vorbim de un genocid în numele democrației pentru care nu răspunde nimeni. La fel cum nu răspunde nimeni pentru dezastrul economic. Ba, dimpotrivă! Ministrul responsabil cu Economia este promovat premier, ca să definitiveze dezastrul național.

Împreună cu toată familia, am fost în situația de a mă testa Covid-19, pentru că altfel nu urci în trenuri sau avioane, nu te poți caza la hoteluri. Vara trecută, familia mea a fost în vacanță, a fost la mare, nu a întâmpinat probleme, pentru că totul aici este transparent. Știi ce ai de făcut și, mai ales, ce nu poți face fără să intri în contact cu autoritatea.

Însă, este extrem-extrem de trist să văd, inclusiv în mass media din China, cum românii sunt agresați, bătuți, amendați, la ordinul guvernărilor de la București pentru că tocmai guvernarea a pierdut și controlul, și încrederea oamenilor.”

Când ai fost ultima dată acasă? Ce-ți lipsește cel mai mult din România?

„Din primăvara anului 2019, de Paște, când am venit în țară să o botezăm pe Smaranda.

Am un sentiment de generală confuzie când mă gândesc la ce înseamnă acum acasă. Este un sentiment de teamă legat de arbitrarul care domină tot ce înseamnă autoritate medicală, administrativă, de ordine. Pentru noi, acum, acasă cu A mare este la Beijing. Pentru că aici avem liniștea socială firească. Certitudinile și reperele clare atunci când avem de rezolvat o problemă. Chiar dacă suntem legați de România prin dezastrul de reprezentare diplomatică și consulară asigurat de București.

Dar, cu eforturi și costuri suplimentare, reușim să facem față problemelor care nu ar trebui să existe sub nicio formă.

„Acasă, cu A mare, este la Beijing”

Îmi lipsesc toți cei din familie, îmi lipsesc prietenii cu care comunic frecvent, îmi lipsesc anumite locuri și anumite gusturi, mirosuri, emoții, pe care doar în România le pot avea. Mă tem că vorbesc despre o cu totul altă țară România, o țară care se transformă tot mai mult în Ferma animalelor de Orwell, la fel cum involuează tot Occidentul.

De asta, îmi este și nu-mi este dor de România. Atât cât vom putea, vom sta cât mai mult departe de țara România de astăzi. Asta îmi spun toți românii aflați în China și care duc dorul de țară, cu atât mai mult românii care au revenit în ultimele luni din țară.

Am un dor amestecat cu teama de realitatea asigurată de guvern și de clasa politică. O realitate dominată de nesiguranță, de incertitudine, de brutalitate generalizată, de o ciudată fugă a pământului țării de sub picioarele românilor care devin străini în propria țară, ca o întoarcere programată la final de secol XIX, început de secol XX.”

Cine e Dan Tomozei

Dan Tomozei este jurnalist din 1992, născut în Sibiu. A activat în presa locală și centrală până în anul 2010, când s-a stabilit la Beijing. A scris la publicații precum Tribuna (Sibiu), Mediafax, Dacii Liberi (fondator) și Jurnalul Național. A fost desemnat în repetate rânduri jurnalistul anului în presa locală și națională și recompensat cu burse naționale și europene pentru activitatea jurnalistică.

Din octombrie 2010 este expert al secției române a Radio China Internațional. În 2012 a lansat volumul Descoperind China-Beijing, iar un an mai târziu a scos Dialoguri la Beijing, volum dedicat relațiilor româno-moldo-chineze.

A mai scris volumele Statul în secolul XXI, Timpul Chinei și Diplomația Panda. Toate cărțile sale sunt disponibile în limba română.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.