Covidu’ la control! Cât timp rezistă virusul SARS-CoV-2 pe diverse suprafețe

Virusul SARS-CoV-2. Credit foto: Matilda Wormwood/Pexels.com

Share This:

Ingerarea de secreții respiratorii (picături) de la o persoană infectată cu SARS-CoV-2 care strănută, tușește sau vorbește la mică distanță de un om sănătos este principala cale de transmitere a noului coronavirus. Totuși, virusul care provoacă boala COVID-19 poate ajunge în organismul uman și prin contact cu suprafețele exterioare pe care acesta se depune.

Imediat ce SARS-CoV-2 a devenit o problemă de sănătate publică, specialiști din lumea întreagă au încercat să afle cât de contagios este virusul de tip nou și cât timp rezistă în afara gazdei sale.

Cercetătorii de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București au condus propriile studii și au ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 este periculos și dacă se află în afara corpului uman. Ei au studiat comportamentul virusului în afara unui mediu viu și au aflat cât timp rezistă acesta pe diferite suprafețe. Unele dintre ele sunt atinse de noi în fiecare zi.

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe hârtia igienică?

Răspuns: 3 ORE

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe suprafețe de cupru?

Răspuns: 4 ORE

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe carton?

Răspuns: 24 de ORE

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe lemn?

Răspuns: 48 de ORE

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe țesături/stofe?

Răspuns: 48 de ORE

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe inox?

Răspuns: 48 – 72 de ORE

Cât rezistă SARS-CoV-2 pe plastic?

Răspuns: 72 de ORE

Credit foto: Norma Mortenson/Pexels.com

Virusul SARS-CoV-2 NU trece prin ambalaje

Cercetătorii români au realizat încă un studiu, pentru a afla cât de sigură este mâncarea ambalată din magazine. Ei au prelevat probe de la pacienții internați în Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” și le-au pus în contact cu diverse preparate ambalate. Concluzia lor este că virusul SARS-CoV-2 nu trece prin ambalaje, însă poate rămâne pe acestea mai multe ore, în funcție de materialul din care sunt confecționate.

Pentru a te îmbolnăvi după ce ai cumpărat produse din magazin ar trebui să intri în contact cu virusul de pe ambalaj, înainte ca acesta să moară, și să duci mâna nepălată la gură. Însă, după cum se știe, spălatul mâinilor este principala metodă folosită de oamenii din toată lumea pentru a ține noul virus la distanță.

CITEȘTE ȘI:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.