Zilele trecute am fost invitat la un eveniment special pentru poporul danez, lansarea colecției de decorațiuni de Crăciun de la JYSK în România. Îi știți: scandinavian sleeping and living. Evenimentul, care s-a dovedit a fi la fel de important pentru poporul român (păi nu eram eu acolo?), a fost găzduit în premieră de Ambasada Regatului Danemarcei la București.
Casă frumoasă, primitoare, cum erau pe vremuri conacele boierești din Muntenia, dar cu balzonul Majestății Sale Margareta a II-a, Regina Danemarcei. Vinul bun, chiar și fiert, decorațiuni de brad cât cuprinde, oameni aleși și un ambasador extrem de jovial în persoana domnului Søren Jensen.
Am avut întotdeauna un cult pentru scandinavi, însă danezii mă impresionează cel mai mult. În primul rând pentru că au, cel mai probabil, cea mai bună bere. Probabil. Apoi fiindcă sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă și, în mărinimia lor, ne-au dezvăluit tuturor rețeta fericirii. Dacă vreți să știți ce-i face pe danezi fericiți, citiți cartea Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii, scrisă de Meik Wiking (e un cadou perfect de Crăciun, indiferent de persoană).
Citește și: De ce copiază România modelul danez de educație timpurie. Totul despre creșele RODACIE
Și, fiindcă vine Crăciunul, m-a interesat să aflu ce fac danezii în această perioadă a anului. Știu și eu… merg cu Capra, cu Ursu’, colindă din casă-n casă pentru covrigi și mere?
Păi, oamenii ăștia, care au pus litera F în cuvântul Fericire, adoră porcul. Atât de mult, încât îl mănâncă până la os. Iubesc șoriciul și sunt foarte pretențioși când vine vorba de prepararea lui. Beau vin fiert, împodobesc bradul, cântă colinde, petrec sărbătoarea în familie. Și când mă pregăteam să exclam în gura mare: păi sunt ca noi, românii… aici vine partea interesantă.
„Un efect secundar al Crăciunului este unul care poate crea multe probleme în familie. Dificultățile care se nasc din diferitele tradiții de Crăciun, fiindcă ele sunt diferite în Danemarca dacă vii din sud, nord, est sau vest. Și diferențele de opinie în ceea ce privește dansul în jurul pomului de Crăciun, dacă rața trebuie gătită în acest fel sau în altul pot conduce la probleme serioase în căsnicii sau relații.
Și există o statistică legată de divorțurile atribuite Crăciunului, care sunt surprinzător de multe. Dar există, desigur, o soluție când te confrunți cu situația de a fi părăsit de soț sa de soție, iar aceea este să mergi la cumpărături”, a declarat marți seară ambasadorul Regatului Danemarcei la București, Excelența Sa dl. Søren Jensen.
Danemarca are o rată extrem de ridicată de divorțuri. Conform statisticilor, cam 50% dintre cupluri se despart, iar divergențele care se nasc din practicarea unor tradiții pot duce la separare. Ciudată chestie! Și eu care credeam că România e o țară excesiv de conservatoare, în care oamenii nu prea suportă compromisul în viața de cuplu.
Petru că mi-a plăcut atmosfera și compania gazdelor mele, l-am provocat pe domnul ambasador la un schimb de experiențe România-Danemarca, pe tema sărbătorii pe care o așteptăm cu toții.
Excelența Voastră, care sunt lucrurile pe care toți danezii le fac de Crăciun?
„Păi, este o tradiție să aduci familia împreună, la aceeași masă, și să mănânci niște preparate specifice. Masa de Crăciun poate varia, dar cei mai mulți danezi mănâncă porc și preferă partea din porc cu șorici, pe care o frig în cuptor până devine crocantă. Este foarte important, altfel Crăciunul este compromis. Apoi, poți mânca asta cu rață sau rața vine separat și, uneori, gâscă. După care gătim cartofi albi și avem un soi de cartofi mici, care se prăjesc în zahăr, astfel încât devin maronii și se caramelizează.
Apoi vine sosul, un sos dens maroniu. Dar și desertul este foarte important, care e special. Avem o budincă de orez, iar tradiția e să pui migdale tocate și doar una întreagă în compoziție și sos de cireșe. Și toată lumea mănâncă pe rupte. Iar cel care găsește migdala întreagă primește un cadou special.”
Am vorbit despre mâncare de-mi plouă în gură. Dar care este momentul hygge de Crăciun?
„În mare parte este despre ceea ce mănânci și despre timpul pe care-l petreci cu cei dragi. Iar după ce mănânci e momentul de împodobit bradul, care va fi decorat cu culori, cu lumânări și ornamente de tot felul. Apoi este momentul în care se pun cadourile sub brad. Tradițional în Danemarca este să înconjori bradul, mână în mână cu cei din familie, și să cânți o serie de colinde, de regulă daneze, dar și internaționale, depinde de la o familie la alta.”
Ați petrecut vreun Crăciun în România?
„Sunt aici doar de un an. Anul trecut nu am fost aici în perioada Crăciunului, dar am fost la câteva evenimente după sărbătoarea Crăciunului. Dar de Crăciun am fost cu familia mea, în Danemarca.”
Lucrează danezii în Ajunul Crăciunului?
„Nuuuu. E o zi în care unele magazine pot fi deschise până la amiază, astfel încât întârziații să-și poată cumpăra cadourile pe care au uitat să le cumpere până atunci. Alte servicii, cum sunt cele publice, sunt închise.”
Be the first to comment on "Crăciunul, danezii și divorțurile. Scurtă incursiune în viața de familie a celor mai fericiți pământeni"