Cristian Popescu Piedone s-a impus la Primăria sectorului 4 datorită imaginii sale de apărător al celor mulți. La începutul anilor 2000 și-a câștigat renumele de „spaima tarabelor” datorită acțiunilor de control pe care le derula în calitate de președinte al Asociației pentru Protecția Cetățeanului (APC), un OPC mai mic, dar cu activitate intensă.
Astfel că, în campania electorală din 2008 i-a fost ușor să se impună în fața lui Ovidiu Silaghi, pe care l-a învins în turul 2, la o diferență de peste 15 procente. În 2012, a câștigat al doilea mandat cu peste 80% din voturi. O altă cauză a succesului său fulminant a fost eticheta de edili incompetenți pe care le-a pus-o electoratul predecesorilor săi.
De la început, însă, Cristian Popescu Piedone a avut un comportament oscilant, când de saltimbanc, când de justițiar. Oamenii din jurul lui nu știau dacă să se teamă de el sau să râdă cu el. Cei mai mulți au ales să se teamă.
Pentru ziariști, Piedone a fost tot timpul primarul care făcea orice ca să dea bine într-o știre. Dacă îi spuneai să stea în mâini pentru o poză reușită, o făcea fără să ezite. Popularitatea lui a crescut vertiginos, în același timp cu renumele de primar care nu abdică de la reguli, pe care le impune cu de-a sila și subordonaților.
Că legea-i lege, nu un banc spus la șpriț. Nu de puține ori, te chema dimineața la o acțiune pe teren, iar la sfârșitul zilei îl găseai tot acolo, în stradă. Biroul lui era afară, ca să-l vadă oamenii că-l preocupă treburile administrative.
Deși are o colecție impresionantă de mașini de epocă, îi plăcea să se dea în stambă mergând pe scuterul lui verde, pentru că din mașină nu-l vedea nimeni. Așa, era imposibil să nu-l remarci. Un munte de om, pe două roți motorizate.
Alteori se cocoța pe bicicletă sau mergea în inspecție în parcuri cu mașinuța de golf a Poliției Locale. Era tare caraghios, dar nu-i păsa ce zice și crede lumea. El avea o treabă.
Îi place spectacolul, mai ales când îl regizează singur. În octombrie 2010, pentru a testa reacția echipelor de intervenție și de salvare din subordine, dar și a Poliției și Serviciului SMURD, Piedone a sunat la 112 și la Poliția Comunitară să anunțe o altercație între elevi la Liceul „Gheorghe Șincai”. Alarma, dată cu scopul unui exercițiu inopinat, i-a adus o amendă de 500 de lei de la Poliție. Nu l-a interesat sancțiunea, ci doar rezultatul exercițiului.
De la glume trecea ușor la „represalii”, dacă observa că subalternii săi calcă în străchini. În 2008, Piedone i-a destituit pe directorul Direcţiei Administrative din primărie, Nataliţa Dumitru, şi pe adjunctul său, Nicuşor Moise. Edilul a aflat că cei doi au comandat prea multe rechizite, mai ales că în magazia instituţiei existau deja stocuri suficiente, nefolosite.
În urma unui control, edilul a constatat că în magazie existau 2.500 de cartuşe pentru imprimante, aproape 3.500 de topuri de hârtie, zeci de baxuri de detergenţi pentru vase şi geamuri, sute de odorizante de cameră şi bidoane de săpun lichid.
Toate aceste materiale valorau circa 15 miliarde de lei vechi. Un an mai târziu a concediat 27 de angajați ai Direcției de Administrare a Școlilor sector 4, dintre care doi erau directori, iar șase – șefi de servicii. Angajații Corpului de control al primarului au găsit mai multe dosare ascunse într-o toaletă. În urma verificării lor a reieșit că administrația locală a cheltuit 75.000 de euro în 2007 pentru achiziția unor filtre de apă care urmau să fie distribuite unor grădinițe din sector.
La începutul acestui an a pornit o adevărată cruciadă împotriva directorilor instituțiilor subordonate, cărora le-a tăiat din atribuții. Mai mult, i-a amenințat că dacă nu-și fac treaba vor fi dați afară.
„Mulţi dintre dumneavoastră, domnilor directori, v-aţi crezut veşnici în funcţii, atotputernici, doar pentru că sunteţi funcţionari publici şi eraţi definitivaţi pe post. V-am monitorizat permanent şi am constatat că încercaţi să vă creaţi propriile feude, conducând direcţiile din birou! Aţi avut permanent sabia lui Zamolxe deasupra capului, domnilor!
Eu conduc primăria prin voia cetăţenilor sectorului 4 şi o fac din teren, nu din birou! Prin lipsa dumneavoastră de implicare şi decizie m-aţi dezinformat în mod involuntar şi aţi prejudiciat actul administrativ şi interesul cetăţenilor! Eu am fost tot timpul în spatele dumneavoastră, v-am contabilizat greşelile şi astăzi este momentul unui nou început!
Dacă nu sunteţi eficienţi pe actualele posturi, aplicăm un alt principiu: în baza noii organigrame, nu veţi mai fi definitivaţi pe posturi, ci, prin rotaţie, detaşaţi pentru 90 de zile, în cadrul altor direcţii din autoritatea locală. Nu veţi fi afectaţi în ceea ce priveşte grila de salarizare, iar decizia mea de astăzi va conduce la spargerea bisericuţelor pe care vi le-aţi creat în direcţii”, le-a spus Piedone.
Primarul de la sectorul 4 nu s-a luptat doar cu mentalitatea funcționarilor din primărie, ci și cu kilogramele. Deși a profitat din plin de imaginea de „greu” (și-a trecut și numele Piedone în buletin, după îndrăgitul personaj interpretat de actorul Bud Spencer), primarul de la 4 a dezvoltat un adevărat complex din cauza kilogramelor scăpate de sub control.
Pe lângă dietele pe care le-a ținut și pe care le-a plimbat pe la toate televiziunile, edilul a decis să treacă printr-o operație de micșorare de stomac. Concomitent, a adoptat un nou regim alimentar, bazat pe mâncăruri fără grăsime, servite la ore fixe. A scăpat de kile și de frustrări, dar a fost nevoit să-și schimbe toată garderoba.
Nu era iarnă în care să nu se urce la volanul vreunui utilaj ca să le arate șoferilor cum se face deszăpezirea. Petrecea cu vârstnicii la fiecare ediție a „Nunții de aur” și nu se sfia să pună mâna pe lopată să planteze un pomișor când camerele de luat vederi erau în preajma sa.
A înțeles că popularitatea e cea care-i asigură simpatia alegătorilor, astfel că din fiecare acțiune a primăriei făcea nu eveniment mediatic. Avea un stil aparte de a face administrație, model pe care au încercat să-l copieze și alți primari, dar fără prea mare succes.
Ca exemplu, modul în care convingea marile lanțuri de supermarketuri și magazine de bricolaj să finanțeze proiecte de interes public. Parcul „Lumea Copiilor” a fost realizat, în mare parte, cu sponsorizări de la Baumax, Cora, Carrefour, Kaufland.
Nu știu dacă asta era, de fapt, șpaga pentru eliberarea autorizațiilor de construire solicitate de magazine, dar a făcut un titlu de glorie din faptul că a extins spațiile verzi și de joacă din sector fără să cheltuiască bani de la bugetul local. Și oamenii l-au apreciat pentru asta.
8 noiembrie 2015. Cristian Popescu Piedone petrece prima zi în arest preventiv, din cele 30 primite de la judecătorii Tribunalului București, în dosarul tragediei din clubul Colectiv. Anul trecut, la aceeași dată, oficia 52 de căsătorii la primărie, chiar în ziua Sfinților Mihail și Gavril.
Be the first to comment on "Cristian Popescu Piedone, primarul-spectacol. Cum a trecut de la saltimbanc la justițiar"