Autoritățile române au prezentat modelul celor două documente justificative pe care românii trebuie să le aibă asupra lor dacă sunt prinși afară în intervalul orar 22.00 – 6.00. Începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie 2020, deplasările în intervalul amintit se pot face doar din motive care țin de activitatea profesională, pentru mișcare în preajma casei, cumpărături de strictă necesitate, prezentări la medic, ajutorarea persoanelor vulnerabile sau pentru situații personale urgente.
Fiecare motiv trebuie dovedit cu o declarație pe proprie răspundere sau cu o adeverință eliberată de la muncă (după caz).
Primul document, declarația pe proprie răspundere, poate fi descărcat de pe site-ul stirioficiale.ro sau poate fi completată de mână, respectând modelul aprobat prin OM nr. 3/2020.
„Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei.
Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei”, se arată într-un comunicat al MAI.
Al doilea, adeverința de la angajator care atestă că de deplasezi spre sau de la serviciu, se găsește de pe același site.
Ambele documente pot fi completate și salvate în memoria telefonului mobil și prezentate la control polițiștilor, conform celor declarate de ministrul de interne, Marcel Vela.
„Am introdus un aliniat în acest articol prin care am prevăzut că adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv electronic similar”, a spus acesta.
Acest document trebuie însușit de toți angajatorii din România care au angajați ce prestează activități în intervalul 22.00 – 6.00 sau care se deplasează în acel interval spre sau de la serviciu.
Cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendați cu până la 5.000 de lei, conform OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare.
Prevederile Ordonanței Militare 2/2020 se aplică doar pe durata stării de urgență. Starea de urgență a fost decretată de președintele Klaus Iohannis la data de 16 martie 2020.
Credit foto: Andrea Piacquadio/Pexels
Amenda pleaca de la 100 la 5000 de lei, depinde de politist ce amenda iti da…iar cu documentele, poti sa-ti descarci un pdf pe telefon si sa-l mmodifici adaugand datele tale acolo,cu semnatura si data…iar data o schimbi de fiecare data cand vrei sa iesi! Multumesc!
Mulțumim pentru detalii, Foxi. Sunt sigur că vor fi de folos. Stay safe!