Cu cel mic la stomatolog. Cum știi că un medic e potrivit să-ți trateze copilul

Share This:

Sunt mulți profesioniști în stomatologie, însă nu orice medic are harul de a lucra cu copiii. Cei mici sunt cei mai dificili pacienți, iar unii dintiști nu au nici răbdarea, nici „armele” potrivite pentru a-i convinge că nu li se întâmplă nimic rău când ajung la stomatolog. De mic am dezvoltat o teamă de frezele dentare, iar pe vremea copilăriei mele, adică în anii ’80 și ’90, medicii nu aveau prea mulți nervi tari. Îi spuneau mamei: „Doamnă, ori îl țineți cu forța, ori veniți în altă zi”. Cam asta era abordarea.

Din fericire, în ziua de azi primii pași în cabinetul dentar se fac în joacă. Medicii nu trec direct la tratarea problemelor dentare, ci încearcă să-i acomodeze pe copii cu noul mediu. Îi lasă să atingă ustensilele de lucru, să le pornească și să le asculte zumzetul; le fac mici cadouri, cum sunt jucăriile de pluș; le dau diplome de curaj la sfârșitul consultației. Dacă jocul este totul pentru un copil, de ce să-l privezi de așa ceva când merge la stomatolog? Un medic care lucrează zi de zi cu copiii, pedodontul, trebuie să știe cum să abordeze un mic pacient, mai ales la prima sa vizită la stomatolog. Așa că, how do they do it?

În primul rând, atitudinea personalului medical trebuie să fie prietenoasă, încercând să transforme chiar și prima consultație într-un joc. Evit întotdeauna cuvinte ca: durere, ac, înțepătură, extracție, dar și frazele negative, de genul: Nu o să simți nimic, Nu vom face nimic”, îmi spune dr. Sorina Blaj, specialist Pedodonție și Ortodonție în cadrul clinicii Crystal Dental Clinic din București.

Dr. Sorina Blaj, specialist Pedodonție și Ortodonție

Cei care lucrează în acest domeniu sunt unanim de acord că pedodonții au o misiune mai grea decât dentiștii care lucrează cu adulți. Ei trebuie să aibă niște calități speciale pentru a-și face munca, iar adevărata piatră de încercare este să convingi un copil de 5-6 ani să urce pe scaun. Cred că, înainte de toate, unui medic pedodont trebuie să-i placă la nebunie copiii, ca să le poată înțelege nevoia de a se juca în permanență. Dacă sunt și părinți, atunci condiția de mai sus e aproape sigur îndeplinită. Dar asta nu e totul.

De obicei, medicii cărora le plac copiii ar da orice să lucreze cu ei, în detrimentul adulților. Dar, le trebuie multă răbdare și tact, multă spontaneitate și imaginație, deoarece, de multe ori, sunt nevoiți să apeleze la povestiri pentru a-i acomoda pe cei mici cu mediul în care au pășit ori pentru a le distrage atenția de la lucrurile de care se tem. Nu în ultimul rând, ar trebui să aibă prezență de spirit și să se adapteze oricărei situații”, mai spune dr. Sorina Blaj.

La sporirea încrederii în medic contribuie și crearea unui climat de siguranță pentru cei mici, confortabil și jucăuș. Personalizarea unui cabinet dentar, cu desene care întruchipează personaje cunoscute din filmele de animație, cu amenajarea unui loc de joacă sau de refugiu, are un rol foarte important. Sunt cabinete din care muzica ambientală nu lipsește, nici acvariile cu peștișori decorativi.

Am vorbit de frică, dar n-am pomenit de ceea ce o generează: durerea. De cele mai multe ori, frica de durere e nejustificată, având în vedere că azi există metode extraordinare de a o combate (durerea). Dacă adulții uită de ea după o injecție cu xilină, de copii nu te poți apropia cu seringa. Așa a apărut inhalosedarea, poate cea mai tare invenție de la coroanele dentare din porțelan încoace. Când se apelează la inhalosedare și care e reacția copiilor, ne spune dr. Sorina Blaj.

Da, inhalosedarea este folosită pe scară largă pentru relaxarea micilor pacienți. Tocmai de aceea, în clinica noastră există două aparate de inhalosedare de ultimă generație. Pentru copiii care necesită o atenție deosebită și manopere mai complexe folosim sedarea profundă, la echipa medicală alăturându-se un medic și un asistent anestezist. De obicei, copiii asociază măscuța cu aparatele de nebulizare sau de aerosoli, pe care le folosesc acasă. Mirosul plăcut al măscuțelor și senzația aproape instantanee de relaxare și fericire îi fac să-și dorească să revină la stomatolog, pentru a repeta experiența. Unii vor să-și rezolve toate problemele dentare într-o singură ședință”.

Inhalosedarea, cel mai bun aliat al copiilor

Mai multe despre tipurile de sedare disponibile puteți afla de AICI.

Citește și: 

Cum arată stomatologul pe care l-aș putea îndrăgi



Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.