După ce proiectul guvernamental care își propunea să asigure o masă caldă pentru elevi a fost amânat pe termen nedefinit, reprezentanții unei primării din București au reușit să-și finanțeze propriul program de susținere a copiilor. Proiectul „Școala după școală” funcționează după același principiu al programului Masă caldă pentru elevi. Nu mai puțin de 5.000 de copii primesc mâncare caldă în pauza de prânz, în fiecare zi, și încă ceva care îi bucură nespus. În cele ce urmează aflați cum un proiect mare poate fi transpus cu succes la scară mică.
Prima oară când am scris despre suplimentul alimentar pe care îl pregătește Guvernul pentru elevi am fost foarte încrezător că acesta va debuta la 12 septembie, în prima zi de școală. Oficialii din Ministerul Educației mi-au tăiat avântul când mi-au spus că proiectul nu e gata, că se află încă în „circuitul de avizare”. Având în vedere că alegerile parlamentare bat la ușă, nu trag nădejde că el va mai fi pornit în acest an. Pe fondul acestor detalii organizatorice care țin proiectul pe loc o primărie de sector a găsit bani în buget pentru a implementa propriul program Masă caldă pentru elevi. E vorba despre reprezentanții Primăriei Sectorului 6, care au inaugurat „Școală după școală” la 17 octombrie.
Prin acest program, care se derulează încă din anul 2012, edilii locali asigură o masă caldă pentru elevi în cadrul școlilor în care învață. Primăria a alocat 10,62 de milioane de lei în acest an, bani care ajung pentru 5.000 de porții de mâncare pe zi. La apelul lansat de primărie au răspuns 18 școli generale și cinci licee, care s-au înscris pe baza cererilor depuse de părinți. „Acest program a fost inclus ca necesitate în Legea Naţională a Educaţiei, fiind un sprjin important în lupta cu abandonul şcolar. Cu toatre acestea, Ministerul Educaţiei nu a găsit fonduri pentru a bugeta, măcar parţial, “Şcoala după şcoală”. Noi am reuşit să alocăm fonduri atât pentru hrană, cât şi pentru plata profesorilor şi să nu mai împovărăm părinţii elevilor din Sectorul 6”, declară primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

5.000 de elevi mănâncă la școală în fiecare zi. Preparatele provin de la firme de catering. Credit foto: Primăria Sectorului 6
Mâncarea pe care o primesc copiii la școală provine de la firme de catering, cu care unitățile de învățământ au semnat contracte de prestări servicii. Însă, pe lângă masă caldă, elevii beneficiază și de activități educative, pe sistemul afterschool. E vorba de sprijin în efectuarea temelor pentru a doua zi și suplimentare; ateliere de creație, de pictură, de dansuri și de teatru; meditații și consultații la diferite materii, oferite de profesori. În plus, proiectul „Școala după școală” vine cu activități de formare a personalității; de menținere a legăturilor cu părinții, cu familia lărgită sau cu alte persoane, dar oferă și posibilitatea evaluării periodice a copiilor înscriși.
Serviciile educative și mâncarea sunt asigurate până la sfârșitul anului școlar. Părinții care vor să-și înscrie copiii în acest program o pot face abia la anul, înainte de startul cursurilor în învățământul preuniversitar. Continuarea acestui proiect depinde în mare măsură de fondurile pe care primăria le va avea la dispoziție anul viitor. Edilii au declarat că în prezent își permit să susțină financiar masa caldă doar pentru 5.000 de copii. Mai multe informații despre proiectul Masă caldă pentru elevi în sectorul 6 puteți obține contactând Administrația Școlilor Sector 6. Adresă: Splaiul Independenței nr. 315-317 (în incinta Liceului Mircea Eliade); Telefon: 021/430.51.42; 021/430.51.43. Adresă e-mail: office@as6.ro.
Discriminare pt totiii copii.Nu este corect toti sunt copi di ar trebuii sa beneficieze de acest program.