Mă dau în vânt după emisiuni ca „How its made” sau „Food factory”, de pe canalele Discovery și, dacă aș ști că am o șansă, mi-aș depune CV-ul pentru a lucra la una din aceste emisiuni. Miercuri am fost să văd cum se fabrică la noi unul dintre cele mai vândute produse alimentare, chiflele McDonalds.
Deși nu sunt consumator înrăit de produse fast-food, modul în care se fac pâinicile pentru acest popular lanț de restaurante m-a făcut să-mi schimb părerea despre mâncarea gătită rapid.
Povestea chiflelor pufoase începe în două tancuri de trei tone fiecare, cu prepararea maielei (apă cu drojdie), care e apoi amestecată cu făină albă, ulei de floarea soarelui, sare și zahăr. Când am auzit de zahăr, mi s-a zburlit pielea pe mine, căci personal am o răfuială cu ingredientul ăsta. Nu știu de ce, dar îl asimilez întotdeauna cu diabetul, cu boala, cu amăgirea.
Așa că prima mea întrebare a fost: „Cât zahăr?”. În compoziția aluatului se regăsește zahăr în proporție de 6%. Aluatul se trece printr-un malaxor de mari dimensiuni, unde se amestecă până amețește supraveghetorul. Datorită unui program computerizat, aluatul ăsta are aceeași compoziție și consistență de fiecare dată când se mixează ingredientele.
Gomoloațe de aluat care potolesc foamea
Când pasta e gata, ea se trece la porționare și la modelarea viitoarelor chifle, acum sub forma unor gomoloațe nu mai mari decât o minge de golf.
„Mingile” de aluat sunt rostogolite pe o bandă transportoare, unde sunt pudrate, ca năsucul unei doamne de salon, cu făină albă. Toate aceste operațiuni cad în sarcina a doi-trei oameni, care nu fac altceva decât să supravegheze tot ce execută roboții și mașinăriile care merg ceas.
De aici, chiflele ajung în niște tăvi rezistente la temperaturi ridicate, unde sunt depozitate într-o cameră de dospire. Dospirea durează între 48 și 50 de minute, în funcție de dimensiunile lor. De exemplu, o chiflă de Big Mac trebuie să petreacă mai mult timp în camera de dospire, decât o chiflă pentru McPuișor.
În funcție de sortiment, ele pot fi îmbunătățite cu semințe de susan înainte de a ajunge în cuptor. O legendă locală spune că o chiflă de la Mac conține fix 168 de semințe de susan. Oamenii din fabrică n-au putut confirma informația, adăugând că este aproape imposibil ca numărul lor să poată fi controlat.
Citește și: McDonalds recrutează vânzători de hamburgeri de pe băncile liceelor
După dospire, pâinicile sunt trimise în „iadul” de coacere, unde petrec între 7 și 9 minute. Din cuptor sunt transportate tot pe bandă până la camera de răcire, unde pierd din umiditate și ajung la temperatura optimă pentru ambalare. Aici se întâmplă un fenomen care m-a șocat inițial, dar am primit asigurări că „nu e mare pagubă”.
Chiflele McDonalds – nu e loc de imperfecțiuni
Înainte de a fi ambalate în pungi din plastic vidate, chiflele sunt verificate minuțios de doi-trei angajați. Cele care au imperfecțiuni (picături de apă, sunt crăpate sau diforme) sunt eliminate de pe bandă și aruncate într-o cuvă. Surpriza mare a fost când am aflat că toate produsele neconforme ajung la porci, după ce sunt preluate de o firmă care are contract cu fabrica.
Păi și de ce nu le donați unor azile de bătrâni? Nu sunt bune de mâncat?, întreb. „Sunt comestibile, fără îndoială, însă nu le putem da de pomană așa. Atunci când sunt aruncate în cuvă ele se strivesc. Ca să putem face acte caritabile, trebuie să le strâgem separat cu grijă, să le ambalăm, și asta ar însemna costuri suplimentare pentru fabrică”, ne spune Laurențiu Mihalcea, directorul fabricii. Uite așa măncâncă și porcii de la Mac.
După ce s-au asigurat că toate pâinicile sunt conforme, ele ajung la tăietor. Toate chiflele sunt tăiate pe jumătate (cele pentru Big Mac trec prin două secționări) cu niște cuțite care sunt schimbate la fiecare opt ore. S-a constatat că după acest timp lamele nu mai taie la fel de bine. E de așteptat, dacă pe banda de producție trec circa 36.000 de chifle în fiecare oră. După tăiere ajung pe linia de ambalare, în țiplă, câte 30 de bucăți.
Citește și: 14 lucruri pe care le afli despre produsele McDonalds doar dacă intri în bucătărie
După ambalare, chiflele McDonalds sunt introduse în lăzi din platic, stivuite, trase în țiplă și congelate la minus 24 de grade Celsius. Ele pot sta la congelator între trei și șase luni, iar după decongelare, în restaurant, trebuie consumate în cel mult 48 de ore.
Explicația e simplă: chiflele McDonalds nu au conservanți. Însă fabrica Titan face și chifle care conțin conservanți, pentru alți clienți, produse pe care le găsiți pe rafturile supermarketurilor.
Ce conțin chiflele McDonalds (pagina următoare)
Buna ziua
As dori sa am o discutie cu dumneavoastra pentru o colaborare pe partea de chifle
Ati putea sa-mi lasati un contact
Va multumesc.
Bună ziua. Îmi puteți scrie la adresa media@danbrumar.ro. Mulțumesc