Pledoarie pentru un viitor sustenabil. Cum arată lumea pe care vrei s-o lași moștenire?

Credit foto: Pixabay

Share This:

Când Abraham Darby I a utilizat pentru prima dată cocsul pentru obținerea fontei, în 1709, nu s-a gândit la uriașele probleme de mediu provocate, trei secole mai târziu, de arderea acestui combustibil. Când Rudolf Diesel a creat motorul cu ardere internă care-i poartă numele nu s-a întrebat dacă invenția sa va respecta normele de poluare ale anilor 2000. Nici dacă se înscrie în linia a ceea ce noi numim viitor sustenabil.

Și unul, și celălalt, ca multe alte minți luminate ale umanității, și-au creat o lume a lor. Viitorul arăta cu totul diferit de cel la care visează oamenii de azi. Noi avem datoria să creăm a lume a noastră și să proiectăm una mai bună pentru generațiile care vor veni după noi. E legea firii. Dar nu putem decât împreună.

Fiecare gest contează în ecuația salvării planetei de la un sfârșit dureros. Și dacă încă ești sceptic că poți contribui cu ceva la crearea unui loc mai bun, aici pe Pământ, iată ce ușor poți deveni, tu însuți, un susținător al cauzei planetei. Pentru că împreună construim o lume mai bună, mai curată, mai verde, în care mai există un mâine.

Gesturi mici pentru o lume încă mare

Ești sătul de vorbe, dar din 4 în 4 ani mergi la vot deoarece crezi în puterea milioanelor de oameni ca tine care vor o viață mai bună. Votul tău contează fiindcă fiecare dintre cei care împărtășesc aceleași valori cu tine e conștient de puterea voastră ca grup. Tot împreună puteți reuși să setați un alt curs planetei, prin gesturi mici, asemenea votului electoral.

Sortarea deșeurilor pentru un viitor sustenabil

Abandonarea deșeurilor în natură are efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător. Flora și fauna planetei, care oferă un echilibru întregului ecosistem, suferă teribil de pe urma agresiunilor repetate ale omului. Obiectivul imediat pe care trebuie să și-l seteze orice familie este generarea unei cantități cât mai mici de deșeuri pasibile a ajunge la gropile de gunoi. Următorul este colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile. Poți să faci asta, nu e greu!

Soluții energetice adaptate vremurilor în care trăim

Un viitor sustenabil presupune identificarea acelor soluții energetice care au un impact mic sau zero asupra mediului înconjurător. E la îndemâna ta să-ți schimbi centrala veche, poluantă, cu una nouă, în condensare. Vei consuma mai puțin combustibil și te vei bucura de un aer mult mai curat. Și vecinul tău, și vecinul lui. Poți să faci asta, nu e greu!

Dar, soluții adaptate vremurilor pe care le trăim înseamnă să ne folosim cât mai mult de soare, apă și vânt pentru a ne aduce confortul în case. Acum, energia verde este mai accesibilă ca oricând, iar furnizorii de electricitate și gaze au găsit metode pentru a ne conecta locuințele la energie provenită din surse 100% regenerabile.

E.ON România a creat abonamentul Green Home, o soluție comodă și avantajoasă la cea mai stringentă problemă de mediu de azi. Cu acest pachet de servicii ai certitudinea că toată energia folosită pentru alimentarea casei tale provine de la soare, apă și vânt. Intră AICI și vezi cât te-ar costa energia verde consumată într-o lună!

Mai mult, compania de electricitate și gaze a lansat campania WE has no limits, prin care ne invită pe toți să construim, împreună, un viitor nelimitat de verde și sustenabil. Poți să contribui, nu e greu!

Mobilitate eco friendly

Nu va fi viitor fără automobile electrice, iar ceea ce vezi în prezent e doar începutul. E începutul unei ere dominate de vehiculele nepoluante. Toate statele Europei încurajează îmbrățișarea acestei tehnologii, iar România are cel mai consistent bonus oferit celor care fac trecerea de la motoarele cu combustie internă la cele 100% electrice sau hibrid. Din fericire, piața vehiculelor nepoluante s-a aliniat la nevoile actuale ale omenirii, iar achizițiile sunt acum din ce în ce mai facile. Poți să faci asta, nu e greu!

Cum contribui eu la crearea unui viitor sustenabil

  • Nu arunc niciodată gunoaie în natură. În familie am învățat să respect tot ce mă înconjoară și să contribui la păstrarea și perpetuarea moștenirii naturale a Pământului.
  • Coletez deșeurile reciclabile și respect principiul de bază al sortării gunoiului: fracție umedă/fracție uscată.
  • Nu fac niciodată risipă de energie electrică și termică și militez pentru eficiența energetică a clădirilor. Vrei să economisești energie și bani? Urmărește AICI un video senzațional și o să rămâi uimit câte secrete sunt la îndemâna ta!
  • Toate facturile mele sunt în format electronic, ceea ce înseamnă că nu mai taie nimeni copaci pentru tipăriera obligațiilor mele de plată. Facturile din hârtie emise pentru un loc de consum necesită sacrificarea a doi copaci în fiecare an. Dacă nu ai plantat niciun arbore până acum, prin activarea facturii electronice poți considera că ai salvat doi de la tăiere.
  • Folosesc becuri LED, chiar dacă sunt mai scumpe, în locul celor economice. Efectul lor nociv asupra mediului este egal cu zero.
  • Evit risipa alimentară, fiindcă știu ce efort și resurse imense sunt necesare pentru a hrăni azi 7 miliarde de pământeni.

Eu sunt unul, dar împreună suntem mulți. Singur nu fac mare lucru, dar cu voi mă simt puternic. Spuneți-mi într-un comentariu la acest articol care sunt obiceiurile voastre care fac din lumea noastră un loc mai verde și ce sfaturi aveți pentru cei din jur!

22 Comments on "Pledoarie pentru un viitor sustenabil. Cum arată lumea pe care vrei s-o lași moștenire?"

  1. Mai avem mult de lucru la capitolul asta noi, romanii, dar cred ca suntem pe drumul cel bun 🙂 si eu bifez cateva din lucrurile enumerate de tine pentru un viitor mai „curat”, dar inca nu am descoperit solutia pentru risipa alimentara 🙂

  2. Observ ca tot msi multi semeni devin mai constienti si mai implicati cand vine vorba de sustenabilitate.Si asta este minunat! Noi, de pilda, am montat un filtru la robinetul din bucatarie si nu mai cumparam apa plata de peste un an. Adio, mormane de sticle de plastic!
    Economisim apa si spalam vasele si hainele cu functiile eco. Nu mai lasam lumina aprinsa in toata casa.
    Cumparam alimente si produse locale, pe cat posibil. Mai putin si mai bun.
    Nu mai cumpar 5 perechi de pantaloni din mall si mereu optez pentru fibre naturale.
    Reciclam mai mult si mai atent.
    Totul cu gandul la urmasii nostri si la draga noastra planeta Mama.
    Felicitari pentru articol!

  3. O lume plină de sentimente colorate

  4. Foarte bun articolul, incet, incet trebuie sa ne educam si noi sa mergem in directia corecta. Eu de exemplu, nu mai arunc cartoanele, caserolele de plastic, cutiile de plastic/carton, sticlele de la diverse produse, ci impreuna cu fiul meu, le transformam in jucarii de tot felul.

  5. Mi-am învățat copiii să colecteze selectiv (acolo unde se poate, evident), cam de jumătate de an strângem și pet-uri și sticlă și le ducem la centrele de reciclare de la Kaufland, plus clasicele – led-uri și bec-uri economice în toată casa, facturi online, plăți online etc.

  6. Până și cel mic stie sa puna deoparte sticlele de plastic de gunoiul alimentar.
    Am schimbat becurile în toată casa cu cele economice,facturi on-line, plata la fel.
    Alimente cumpărăm cât este necesar, pentru strictul necesar.

  7. Multumesc pentru articol, foarte intereant! sa stii ca mie mi-a dat de gandit campania legata de sustenablitate; ce mai fac eu pe langa ce ai scris tu? uite, de exemplu sunt atenta cand cumpar produse, daca am optiune eco/bio, o aleg pe aceea, de la legume pana la detergenti; si nu cumpar in prostie, am grija sa nu arunc mancare sau lucruri aiurea si sunt atenta sa achizitionez doar ce folosesc

  8. Noi luam pungi de gunoi dupa noi de fiecare daca cand mergem la o drumetie prin padure. Cand gasim plastice, le adunam si apoi le aducem in oras la colectarea selectiva. Apreciez lista de obiceiuri pe care, daca am respecta-o cu totii, s-ar schimba lucrurile. Si e atat de simplu, dar totul pleaca de la educatie si puterea exemplului. Oricum, genul asta de articole si faptul ca vorbim din ce in ce mai mult despre subiectul asta, arata ca totusi suntem pe drumul cel bun.

  9. Lumea pe care vreau să o las moștenire e happy, green și clean! Și pentru asta, eu o să mai adaug pe „To do list” câteva dintre lucrurile enumerate de tine. Îmi încurajez prietenii să folosească becuri LED, să nu arunce uleiul folosit în chiuvetă sau la gunoi, să nu arunce firele de păr în WC și să recicleze pe cât de mult posibil.
    În schimb, recunosc că mai am de lucru la capitolele risipă alimentară și shopping 🙂

  10. 1. Nu arunc gunoi in natura. Sper ca nu ai niciun cititor care fac asta, pentru ca o sa-l caut si o sa-l fac de rusine!
    2. Sortez deseurile si la birou, si acasa.
    3. Nu las lumina aprinsa aiurea.
    4. Facturile si contractele ar fi numai in format electronic daca ar fi dupa mine. Acolo unde gasim parteneri care sa gandeasca la fel e perfect. Unde nu, ne adaptam.
    5. Ma uit dupa o masina hibrid. Mi-ar placea una electrica, dar deocamdata planuim sa ne luam una hibrid.

    Pe astea le fac eu. As putea sa o adaug si pe fii-mea care mananca ft rar, dupa calcule doar de ea stiute, carne de vita. Si asta, pt ca industria cresterii vitelor si prelucrarea cranii de vita este cea mai poluanta industrie dintre toate – stie ea.

  11. Eu sunt de părere că trebuie să începem de undeva şi planurile trebuie să fie etapizate… ca să funcţioneze, e nevoie de EDUCAŢIE, apoi ca oamenii să înţeleagă importanţa colectării separate a deşeurilor. Nu doar în oraşe ci şi în zona rurală, unde cu siguranţă NIMENI nu-şi bate capul cu poluarea şi cu gunoaiele, care sunt aruncate peste tot…

    Pe scurt, mai puţină risipă, mai puţine gunoaie, responsabilitate, grijă pentru natură.. Asta din partea noastră, a cetăţenilor.

    Din partea statului.. aştept AMENZI şi orice alte măsuri necesare care să-i convingă pe toţi că nu e deloc de joacă atunci când viitorul tuturor e pus sub semnul întrebării.

  12. Eu nu arunc niciodată gunoaie pe jos și nu am vrut sa îmi cumpăr mașină personală, așa că folosesc transportul în comun, deși nu e prea plăcut… Plantez în fiecare an flori în curtea blocului și as încerca anul viitor și cu un pomișor, ca oricum în București nu se plantează copaci, doar se taie…

  13. Eu si copiii mei colectam selectiv gunoiul. De asemenea incercam sa nu irosim apa si nici alimentele. Mi-ar placea sa am si o masina electrica, sa nu mai poluez asa mult.

    • Voucherul pentru achiziția de masini electrice ajunge la 10.000 de euro. Acuși vine și modelul auto electric autohton, la un preț f bun, așa că nu vă de ce nu ai face pasul la nepoluante.

  14. Eu arunc gunoiul selectiv de 3 ani, am schimbat centrala cu una in condensatie, folosesc aceleasi sacose mereu, la cumparaturi si imi doresc ca urmatoarea masina pe care o voi achizitiona sa fie macar hybrid, daca nu chiar electrica. Nu arunc lucruri, decat la cosul de gunoi. Si nu ma opresc din a cauta mereu, ce altceva as mai putea face pentru a imbunatati lista asta!

  15. Sortez gunoiul, încerc să reciclez cât de mult pot, donez hainele pe care nu le port, cumpăr mai conștient decât o făceam în anii trecuți, caut produse din ambalaje biodegradabile, am renunțat la dischetele demachiante și folosesc unele reutilizabile 🙂

  16. La noi până și căruciorul copilului GreenTom e din materiale reciclate. Altfel, am fost implicată în zeci de campanii eco-friendly, axate pe sustenabiliate și protecția mediului. Economisim apa, triez gunoiul, nu cumpărăm mai multă mâncare decât e cazul, am înlocuit paiele de plastic cu unele de sticla și metal, copilul nu are jucării de lemn, donam toate hainele pe care nu le mai purtăm și nu mai cumpărăm ca nebunii, am trimis la reciclare toate electrocasnicele stricate, la supermarket mergem cu plasele noastre din textile, iar de aruncat gunoiul în locuri publice sau în natură nici nu poate fi vorba. E o vorbă „aruncă la gunoi, nu fi un gunoi” și cam în spiritul ăsta intenționăm să ne creștem și copilul. 😉

    • Hai că nu știam de paiele din sticlă și metal. O să le caut și eu, doar ca să văd că există, că nu folosesc paie 🙂 Thanks for the tip

  17. Economisim apa, nu folosim peturi, nu cumparam pungi de plastic, nu folosim paie. Incercam sa excludem platisul din viata noastra. Cu selectia gunoiului e mai greu, dar nu imposibil. Incet, incet…

  18. Felicitari Dan pentru articol, sper sa ajunga la cat mai multi cititori care sa inteleaga si sa faca o schimbare. Cred ca noua, romanilor ne lipseste educatia in acest sens. Sunt optimisa si sper ca schimbarea sa se producta, macar la generatia tanara. Pentru a schimba ceva trebuie sa incepi in primul rand cu tine!

  19. Eu unul am ales sa folosesc mai puțin centrala pe gaz: in afara de încălzirea casnica spăl cat mai des vasela cu apa rece. Deplasarea în oraș o fac cu un scuter. Incerc sa plantezi copaci (bradul de Crăciun îl cumpăr numai în ghiveci și apoi în replantez) si mă bucur de aproximativ 50 de salcâmi plantati

  20. Mi-a placut articolul, foarte frumos scris 😉

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.