Cum depistezi la timp defectele de vorbire ale copilului tău. Când trebuie să-l duci la logoped

Sursa foto: facebook/Kids University

Share This:

Încă din primii ani de viață, copiii sunt bombardați cu informații din toate mediile. Fiindcă funcționează ca niște „bureți” la stimulii din jur, copiii sunt cei mai expuși asaltului elementelor nocive din mediul comunicațional. Ritmul amețitor în care acestea ajung la ei face imposibilă asimilarea normală a celor necesare dezvoltării sale armonioase.

Pe nepusă masă, copilul dezvoltă deficiențe de vorbire care, netratate la timp, pot duce la bâlbâială, teamă de a vorbi în public, izolare și neîncredere în forțele proprii. Pe parcursul dezvoltării lor, copiii au dificultăți în a pronunța corect cuvintele, le deformează, inversează sau înlocuiesc mai multe sunete din acestea.

Micile erori de pronunție sunt perfect normale la început, când cei mici descoperă darul vorbirii, însă în timp acestea se acutizează, afectându-le grav pronunția și scrierea. Aceste defecte vor avea o influenţă negativă asupra succesului școlar şi al relaţionării cu ceilalţi.

Când trebuie să intervii

Vârsta optimă pentru intervenții în corectarea pronunției este trei ani, spun specialiștii în logopedie. Până atunci, însă, părinții trebuie să monitorizeze modul în care cei mici percep cuvintele, cum le pronunță și ce cuvinte și expresii intră în vocabularul copiilor lor.

Realitatea este că elevii cu probleme de vorbire sunt, de fapt, copiii în cazul cărora nu s-a intervenit la timp. Vârsta optimă de intervenţie este după 3 ani, pentru ca, până în pragul şcolii, copiii să deprindă emisia sonoră corectă. Experienţa arată că părinţii devin îngrijoraţi destul de târziu, când copilul lor ajunge deja la şcoală, iar cadrele didactice le sesizează această deficienţă. Din păcate, astăzi, tot mai mulţi elevi români au o vorbire neinteligibilă”, spune Teodora Meţiu, profesor de dicţie la Kids’ University din București.

Dar care sunt semnele că cei mici trebuie duși la logoped? Dacă micuţii vorbesc foarte repede, sunt agitaţi şi își mișcă amplu mâinile, brațele, uneori chiar întregul corp pentru a exprima ceva, ar putea fi un semn important asupra dificultăţii de vorbire şi chiar al instalării ulterioare a bâlbâielii, ne spune Teodora Meţiu.

De asemenea, dacă cei mici repetă cuvinte sau le lungesc inexplicabil, în mod frecvent, atunci nu ar strica să faceți o vizită la legoped. Chiar dacă nu intenționați să vă transformați copilul în avocat, politician sau actor pe marile scene, e bine ca acesta să fie capabil, în viitor, să vorbească bine în public, să fie natural și să aibă întotdeauna cuvintele la el.

Dacă nu mă credeți pe cuvânt, aflați că sunt unul dintre copiii care au crescut fără să-și corecteze la timp defectele de vorbire. Acum fac eforturi însutit mai mari să vorbesc limpede și să-i determin pe cei din jur să mă asculte, să înțeleagă că am și eu ceva interesant de spus, că nu sunt un bâlbâit plictisitor, că am o voce. O voce care merită auzită.

Consultații gratuite pentru copii

Dacă ați sesizat deficiențe de vorbire la copiii voștri și vreți să știți dacă aveți motive de îngrijorare, mergeți sâmbătă (27 iunie) în Parcul Titanii, din sectorul 3, pentru a beneficia de consultații gratuite pentru cei mici, oferite de specialiștii universității copiilor.

Plecând de la importanţa unei vorbiri corecte în dezvoltarea personală şi a problemelor tot mai dese identificate în această zonă, ne-am gândit să oferim copiilor, în mod gratuit, şedinţe de diagnoze vocale cu specialiştii noştri”, spune Claudia Mateescu, psiholog specializat în consiliere şcolară şi vocaţională şi director Kids’ University.

Consultațiile se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani și se desfășoară între orele 10.00 și 13.00, în zona teatrului de vară din parc. Pe lângă diagnozele vocale, copiii şi părinţii pot participa la şedinţe foto gratuite, pot urca pe scenă în show-ul „Fii Vedeta Verii!” şi pot lua parte la atelierele susţinute de profesorii de la Kids University.

Be the first to comment on "Cum depistezi la timp defectele de vorbire ale copilului tău. Când trebuie să-l duci la logoped"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.