Cum faci contorizare separată la energia electrică dacă în aceeași casă locuiesc două familii

Share This:

Mai mulți cititori m-au rugat să mă interesez pentru ei în legătură cu o problemă căreia nu-i găsesc rezolvare. Ce poți face dacă locuiești în același imobil cu o altă familie (frate, soră, alte rude) și numai tu plătești factura de curent, fiindcă ești titularul? Cum îi poți determina pe cei cu care conviețuiești să-și asume o parte din cheltuielile care rezidă din contractul de furnizare a energiei electrice? Le puteam răspunde și atunci că trebuie făcută contorizare separată, însă nu știam ce presupune.

Am revenit acum cu detalii privind procedura și documentele pe care trebuie să le pregătească cei care vor să facă acest pas.

În cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare, nu ezitați să vă adresați furnizorului vostru de energie electrică. Deși e tot mai greu să intri în contact cu un operator telefonic în zilele astea, reprezentanții firmei cu care aveți contract sunt cei mai în măsură să vă ajute să treceți peste acest impas. Procedura pe care urmeză să o descriu mai jos se adresează celor care sunt abonați ai Enel. În cazul clienților Electrica, CEZ, E.ON sau ai altor furnizori, condițiile de contorizare separată nu ar trebui să fie altele.

*

Locuim în aceeași curte, la țară (pe timp de vară, sezonier) două familii; frate și soră. Contractul de energie este pe numele ei; noi avem contor, dar plătim pe factura ei; Cum ar trebui să procedăm ca să facem o departajare, adica să plătim consumul nostru, direct la furnizor. Care sunt pașii de urmat și ce sfaturi pot primi în acest caz. Vă mulțumesc!”, îmi scria un cititor, care s-a semnat Ștefan.

Așadar, să trecem la obiect! Pentru a încheia două contracte pentru aceeași locuință este nevoie de actul de spațiu aferent părții din locuință pentru care se dorește încheierea contractului. În astfel de cazuri, pentru a face dovada dreptului de spațiu este necesară dezmembrarea de loturi (ieșirea din indiviziune) de la Registrul de Cadastru. Actul de dezmembrare a loturilor se legalizează la notariat. Acesta devine astfel actul de proprietate asupra spațiului, iar cu ajutorul lui poate fi solicitată o racordare individuală, deci contorizare separată.

Citește și: A început Programul Rabla pentru ochelari. Câți bani poți primi pentru înlocuirea ochelarilor de vedere

După obținerea acestui act e necesară prezentarea unor documente la furnizorul de curent. Copia actului de identitate; oferta de furnizare (adică tipul de abonament pe care îl alegi – iată AICI oferta Enel); cererea de întocmire a contractului (este un formular-tip care se găsește la orice punct Enel sau pe site-ul lor, enel.ro); cerere și chestionare pentru obținerea avizului tehnic de racordare (un formular-tip care se găsește la furnizor); mandat gratuit (formular-tip care se găsește tot la furnizor).

Documentele se depun în original (mai puțin copiile actelor de identitate) la orice ghișeu al Enel. De asemenea, actele de mai sus pot fi transmise și prin e-mail, la adresa contacteem.ro@enel.com.

Costurile aferente serviciului de dezmembare (ieșire din indiviziune) diferă de la notar la notar. Orientativ, puteți arunca un ochi AICI. La furnizorul de electricitate plătiți o taxă de emitere a avizului tehnic de racordare, care e circa 210 lei (conform Ordinului ANRE 114/2014).

Ți-a fost de folos acest articol? Apreciază-l cu un LIKE! Crezi că și alții l-ar găsi util? Distribuie-l!

Citește și:

Cum faci contorizare separată la gaze naturale

Cum treci contractul de electricitate pe numele tău

8 Comments on "Cum faci contorizare separată la energia electrică dacă în aceeași casă locuiesc două familii"

  1. buna ziua, daca stiti si vrei, va rog sa scrieti un nou articol despre „Cum faci contorizare separată la Gaz Metan”

  2. Cum se poate trece un contor electric de pe o firma pe alta avand in vedere ca una din ele are 2 iar ce a doua firma plateste consumul de curent primei firme.Adica mai pe inteles reprezentantul celei de a doua firme si ar dori ca unul din contoare sa fie trecut pe firma lui.Multumesc

  3. GOCILTAN CONSTANTIN | 25 martie 2018 at 6:55 | Răspunde

    Buna ziua,locuiesc in aceasi curte cu tatal meu dar in imobile diferite care sunt pe numele tatalui .Din partea enel apar tot timpul incurcaturi intre facturi ba chiar mai mult deunazi am primit o factura restanta din luna a 8-a 2017 desi nu am primit nici o sesizare de neplata pina in prezent ceea ce este atipic!!! VREAU SA MA SFATUITI CUM AS PUTEA SA TREC CONTRACTUL PE NUMELE MEU IN SITUATIA DATA.VA MULTUMESC MULT!

  4. stau la curte.am doua corpuri de casa.un corp separat doua camere inchiriat si vreau sa pun contoar separat sa stiu cat consuma.ce tb sa fac?cat mai simplu

  5. Nu stiu cum e la energie electrica, urmeaza sa ma documentez! Pot sa va spun ca la gaze, proprietarul face un contract de comodat cu celalalt locatar( in cazul meu sora) si cu acest act se face contorizare separata! Sunt convins ca si la curent e la fel! Nu trebuie sa iti vinzi casa pt a face o contorizare separata unui “ chirias” ! Cand aflu amanunte, revon!

  6. Parere despre un contor electric din comert ,detin unul de la cez si mai am unul din comert pt ca suntem 2 familii ,inregistreaza cum trebuie cel din comert?ca mi se pare ca imi vin mai multi kw decet celui care detine unul din comert.multumesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.