Suzana, o cititoare a blogului, mi-a sugerat să scriu un articol despre procedura de contorizare separată la gaze naturale. Nu mi-a luat mult să mă execut, însă mărturisesc că a durat ceva până am strâns toate datele de care ai nevoie dacă vrei să separi consumul la gaze. Anterior am scris cum se face contorizarea separată la energia electrică, așa că poți citi un articol dedicat și acestei chestiuni, dacă subiectul prezintă interes. Dar să revenim la problema de față.
Încă de la început se impune să facem o distincție clară între doi actori de pe piața de gaze. Foarte multă lume confundă furnizorul de gaze cu distribuitorul de gaze și nu știe unde să se adreseze cu solicitări la diferitele probleme pe are le are.
Distribuitor de gaze naturale, numit și operator de distribuție, este acea persoană juridică, titulară a unei licențe de distribuție, care are ca specific activitatea de distribuție a gazelor naturale, într-una sau mai multe zone delimitate. Acesta asigură accesul clienților săi la rețeaua de distribuție, emite acordul de acces la rețea, realizează branșamentul și extinde conducte (dacă e cazul). La sfârșitul anului 2017, în România funcționau circa 30 de distribuitori de gaze.
Furnizor de gaze naturale este acea persoană juridică, titulară a unei licențe de furnizare, care comercializează gaze naturale în baza unui contract de furnizare. Cu acesta ai contract pentru alimentarea cu gaz a casei/apartamentului. Furnizori de gaze naturale sunt mai mulți, 135 mai exact, iar o listă cu toți titularii licențelor de furnizare găsești AICI.
Contorizare separată la gaze – cum se face
Acum că ai înțeles care e diferența dintre furnizor și distribuitor, să vedem cum faci contorizare separată la gaze naturale și ce rol are fiecare dintre cele două entități în această poveste. Contorizarea separată este posibilă și e prevăzută de legislația în vigoare. Condiția esențială este ca acest lucru să fie posibil din punct de vedere tehnic.
PASUL 1
În primul rând trebuie să depui o cerere de acces gaz. Cererea, care se poate descărca de pe site-ul distribuitorului de gaze, se depune fie online, fie prin poștă, fie direct la unul din centrele de relații cu clienții pe care le deține distribuitorul. Alături de cerere mai trebuie să depui un acord scris al proprietarului (dacă este unul singur) și o declarație notarială, în cazul în care instalația de gaze traversează proprietatea altcuiva. Și acestea sunt documente-tip, care sunt puse la dispoziție de distribuitor. Le găsești fie pe site, fie la ghișee.
PASUL 2
Analizarea documentației. Distribuitorul va analiza dosarul depus de tine în termen de 30 de zile de la primire. Dacă totul e ok vei primi acordul de acces, în baza căruia se poate face procedura de contorizare separată la gaze naturale.
PASUL 3
Proiectarea instalației. În această etapă trebuie să consulți site-ul ANRE în vederea identificării unei firme autorizate, specializată în proiectarea și realizarea instalației de gaze naturale. Aceste lucrări se fac dacă nu există instalație de utilizare sau dacă instalația necesită modificări (în cazul separării consumului modificările sunt necesare).
Ai AICI o listă cu toate firmele agreate și autorizate de ANRE pentru efectuarea lucrărilor de acest gen. În acest moment nu dețin informații exacte referitoare la costul lucrărilor de modificare a instalațiilor de gaze. Orientativ, pentru proiect și execuție se plătește în jur de 700-850 de lei, în vreme ce realizarea unei instalații noi poate costa 2.000-3.000 de lei. Prețurile variază mult, deoarece sunt prea multe variabile în joc.
PASUL 4
Caută un furnizor de gaze naturale (ți-am dat mai sus lista completă) și negociază cu el un contract de furnizare la un preț și la un nivel al serviciilor care îți convin. Poți continua cu același furnizor pe care l-ai avut înainte de separarea consumului sau poți alege un altul. Sfatul meu este să negociezi la sânge cu furnizorul actual, căci nu va dori să te piardă de client.
PASUL 5
În procesul de contorizare separată la gaze urmează o etapă care nu e mai puțin importantă. Solicită firmei autorizate care a efectuat lucrările de modificare a instalației să nu uite să ceară distribuitorului o programare pentru punerea în funcțiune a instalației de gaze!
PASUL 6
Montarea contorului. Dacă ai trecut cu bine peste pașii de până acum, distribuitorul de gaze are la dispoziție șapte zile să monteze contorul. Pentru această operațiune, dar și pentru punerea în funcțiune a instalației de utilizare, vei plăti un preț stabilit de distribuitor.
Pentru a-ți face o idee despre ce sume e vorba, m-am adresat reprezentanților Distrigaz Sud Rețele, care mi-au răspuns: „Estimativ, costul punerii în funcțiune a instalației de utilizare și a contorului variază de la un minim de 238,9 lei, la un maxim de 413,9 lei, în funcție de tipul de centrală”, îmi spune Isabela Măgureanu, manager de comunicare al Distrigaz Sud Rețele.
Pentru celelalte tarife practicate de acest distribuitor, poți consulta o listă, care e disponibilă pe site-ul companiei.
Pentru a face contorizare separată la gaze naturale nu mai ei nevoie de alte documente sau avize. Totodată, nu mai trebuie să achiți nimic în afară de costul lucrărilor și serviciilor de care am pomenit. Tot ce trebuie să faci e să găsești un furnizor pe măsura așteptărilor tale și să te rogi ca prețul gazului să nu explodeze, fiindcă va arunca în aer facturile tuturor. (Am glumit la partea cu rugăciunea; n-are nici un efect, am încercat deja).
Dacă ți s-a părut util articolul și crezi că și alții ar putea fi interesați de această procedură, dă-l mai departe! Eu și cei care îl vor citi îți vom fi recunoscători.
Citește și:
Am avut contract de gaze pe numele meu sotia sa dus la primarie si a luat o adeverinta ca si ea a propitaru casei prin certificatu de casatorie si mia scinbat contractu pe numele ei si eu am ramas fara gaze ce pot face acum sal scinb sa am gaze
Am avut contract de gaze pe numele meu sotia sa dus la primarie si a luat o adeverinta ca si ea a propitaru casei prin certificatu de casatorie si mia scinbat contractu pe numele ei si eu am ramas fara gaze ce pot face acum sal scinb sa am gaze
Am nevoie de acord locataridaca sunt singura care vrea sa-si faca separarea?
Nu ați specificat dacă locuiți la casă ori la bloc. Contorizarea individuală la bloc este mai complicată fiindcă e nevoie de acordul asociației de proprietari, dat în cadrul unei ședințe de adunare generală. E nevoie de acordul asociației, fiindcă la bloc, pentru contorizare separată, e nevoie de realizarea unei coloane noi de gaze naturale, care să permită racordarea pe viitor a tuturor locatarilor din bloc/scară/coloană. Puteți suporta din buzunatul dvs. aceste costuri, însă sunt foarte mari (circa 2.000 de lei/apartament), iar atunci când vecinii vor să se racordeze la coloană să vă recuperați banii de la ei. Asociația de proprietari trebuie să înțeleagă nevoia dvs și a altor locatari de a-și separa consumul de gaze, pentru a fi de acord cu aceste lucrări de amploare la nivelul rețelei comune de gaze. După acordul asociației trebuie să vă adresați furnizorului de gaze pentru acordul de acces la rețea; solicitați certificat de urbanism și autorizație de construire de la primărie; urmează realizarea unui proiect tehnic de o firmă autorizată ANRE, care se depune la furnizorul de gaze; execuția lucrării de separare, realizată de o firmă autorizată ANRE.
Buna ziua. Daca, la bloc, exita deja o coloana de gaze (pentru contorizare separata) la care sunt conectate 12 din 20 de apartamente (8 ramase la pausal/asociatie), procedura de conectare pentru contorizare separata e mai simpla ? Conducta principala trece la 2 m de usa apartamentului + inca vreo 4 m pana in bucacatarie.
In felul acesta care ar fi procedura cea mai simpla , si ce costuri implica ?
Va multumesc.
Îmi cer scuze pentru întârzierea cu care vă răspund. Am uitat să mă interesez pentru dumneavoastră. Dacă nu e prea târziu, revin cât de repede e posibil.
Am o intrebare similara cu cea a lui Dobos George: apartament bloc, coloana de gaze pentru contorizare separata existenta. Procedura, costuri?
In plus s-a facut vreodata o estimare in cat timp se amortizeaza o astfel de investitie, adica economia realizata prin plata individuala fata de pauseala sa justifice costurile pentru separare?
urmaresc
Buna ziua eu am cumparat o casa si sunt propitar gazul si curentul ie pe numele meu casa are 2 corpuri A,B In corpul B locuieste o persoana pe care eu am fost de acord so las sa locui cu uzfruct 1pe 4 adica eu am 3 parti si ia 1 in care are o soba de incalzit si un aragaz si am probleme cu iea nu ie de acord sa plateasca si iea la verificarea de 2 ani spune ca iea nu are obligatie sa platesc eu ca sunt pe numele meu.Specific eu nu locuiesc la aceasta propietate din motive ca casa ie forte veche si acum al in lucru un proiect pentru locuinta noua ce veche o demolez si construiesc cladire noua asi vrea sa stiu eu sunt obligata sa pun si ei contor separat daca eu sunt prpopietar cu acte. mentionez ca asi vrea sa fiu separata cu consumul ce consum eu sa platesc separat. va rog sa imi dati o solutie daca puteti sa stiu ce trebuie facut. Multumesc
În ce localitate stați și care e furnizorul de gaz? Mulțumesc
Buna ziua eu normal am corpul A dar de 2 ani am cumparato la o licitatie si de comun acord am lasat persoana care locuia acol sa locuiasc cu uzfruct si ieu nu pot locui in corpul A ca nu sunt conditi si am inaintat acte pentru o nouaun proiect nou de casa si asi vrea sa stiu cum procedez cu separarea de contor de oare ce persoana cu uzfruct ie rau placnic si am probleme cu iea de exemplu azi am facut reviz la gaze pe 2 ani cu toate ca eu am spus eu anul acesta fac alta constructie si am fost obligata sa fac revizia sa numi ieie ceasul jos.Si eu platesc tot uz fruvtul nu plateste nici macar o parte din suma.Contract E.ON ASIST COMPLET SA
Localitatea Axente Sever jud.Sibiu
Buna ziua eu normal am corpul A dar de 2 ani am cumparato la o licitatie si de comun acord am lasat persoana care locuia acol sa locuiasc cu uzfruct si ieu nu pot locui in corpul A ca nu sunt conditi si am inaintat acte pentru o nouaun proiect nou de casa si asi vrea sa stiu cum procedez cu separarea de contor de oare ce persoana cu uzfruct ie rau placnic si am probleme cu iea de exemplu azi am facut reviz la gaze pe 2 ani cu toate ca eu am spus eu anul acesta fac alta constructie si am fost obligata sa fac revizia sa numi ieie ceasul jos.Si eu platesc tot uz fruvtul nu plateste nici macar o parte din suma.Contract E.ON ASIST COMPLET SA
Asi vrea sa fac sa fie consumul separat la gaze si curent.Va multumesc o zi buna
Buna ziua,
Sunt presedintele unei asociatii de proprietari din Bucuresti, la un bloc de 8 etaje / 52 de apartamente. Am o intrebare. Pe langa proiect, firma autorizata ANRE, proces-verbal in cadrul adunarii generale a asociatie, mai am nevoie de altceva pentru a ridica o teava de gaze?
In legea 196/2018 nu este prevazut acest lucru. Daca este modernizare am nevoie de acordul in scris al tuturor proprietariilor (deci nu se va putea), daca este altceva (eu in lege nu am gasit) atunci este de ajuns PV al adunarii generale?
Cu drag
Fiți mai clar. Cum adică „pentru a ridica o țeavă de gaze?”. Pentru introducerea unei țevi de gaze vă referiți? Pentru racordarea unui apartament? Nu înțeleg ce doriți mai exact. Pentru realizarea unei instalații de gaze la bloc vă trebuie: cerere de racordare, contract de mandat, act de proprietate asupra imobilului, act de identitate, acordul asociației de proprietari. În afară de aceste documente, vă trebuie un proiect tehnic întocmit de un inginer, acord de accces obținut de la Distrigaz Sud. Nu văd nicăieri vreun acord scris al tuturor proprietarilor, ci al asociației de proprietari, ca entitate juridică, asociație care e de acord cu această lucrare. Toate documentele se găsesc la distribuitorul de gaze sau online.