Cum faci contorizare separată la gaze naturale. E greu, dar nu imposibil

Share This:

Suzana, o cititoare a blogului, mi-a sugerat să scriu un articol despre procedura de contorizare separată la gaze naturale. Nu mi-a luat mult să mă execut, însă mărturisesc că a durat ceva până am strâns toate datele de care ai nevoie dacă vrei să separi consumul la gaze. Anterior am scris cum se face contorizarea separată la energia electrică, așa că poți citi un articol dedicat și acestei chestiuni, dacă subiectul prezintă interes. Dar să revenim la problema de față.

Încă de la început se impune să facem o distincție clară între doi actori de pe piața de gaze. Foarte multă lume confundă furnizorul de gaze cu distribuitorul de gaze și nu știe unde să se adreseze cu solicitări la diferitele probleme pe are le are.

Distribuitor de gaze naturale, numit și operator de distribuție, este acea persoană juridică, titulară a unei licențe de distribuție, care are ca specific activitatea de distribuție a gazelor naturale, într-una sau mai multe zone delimitate. Acesta asigură accesul clienților săi la rețeaua de distribuție, emite acordul de acces la rețea, realizează branșamentul și extinde conducte (dacă e cazul). La sfârșitul anului 2017, în România funcționau circa 30 de distribuitori de gaze.

Furnizor de gaze naturale este acea persoană juridică, titulară a unei licențe de furnizare, care comercializează gaze naturale în baza unui contract de furnizare. Cu acesta ai contract pentru alimentarea cu gaz a casei/apartamentului. Furnizori de gaze naturale sunt mai mulți, 135 mai exact, iar o listă cu toți titularii licențelor de furnizare găsești AICI.

Acum că ai înțeles care e diferența dintre furnizor și distribuitor, să vedem cum faci contorizare separată la gaze naturale și ce rol are fiecare dintre cele două entități în această poveste. Contorizarea separată este posibilă și e prevăzută de legislația în vigoare. Condiția esențială este ca acest lucru să fie posibil din punct de vedere tehnic.
PASUL 1

În primul rând trebuie să depui o cerere de acces gaz. Cererea, care se poate descărca de pe site-ul distribuitorului de gaze, se depune fie online, fie prin poștă, fie direct la unul din centrele de relații cu clienții pe care le deține distribuitorul. Alături de cerere mai trebuie să depui un acord scris al proprietarului (dacă este unul singur) și o declarație notarială, în cazul în care instalația de gaze traversează proprietatea altcuiva. Și acestea sunt documente-tip, care sunt puse la dispoziție de distribuitor. Le găsești fie pe site, fie la ghișee.

PASUL 2

Analizarea documentației. Distribuitorul va analiza dosarul depus de tine în termen de 30 de zile de la primire. Dacă totul e ok vei primi acordul de acces, în baza căruia se poate face procedura de contorizare separată la gaze naturale.

PASUL 3

Proiectarea instalației. În această etapă trebuie să consulți site-ul ANRE în vederea identificării unei firme autorizate, specializată în proiectarea și realizarea instalației de gaze naturale. Aceste lucrări se fac dacă nu există instalație de utilizare sau dacă instalația necesită modificări (în cazul separării consumului modificările sunt necesare). Ai AICI o listă cu toate firmele agreate și autorizate de ANRE pentru efectuarea lucrărilor de acest gen. În acest moment nu dețin informații exacte referitoare la costul lucrărilor de modificare a instalațiilor de gaze. Orientativ, pentru proiect și execuție se plătește în jur de 700-850 de lei, în vreme ce realizarea unei instalații noi poate costa 2.000-3.000 de lei. Prețurile variază mult, deoarece sunt prea multe variabile în joc.

PASUL 4

Caută un furnizor de gaze naturale (ți-am dat mai sus lista completă) și negociază cu el un contract de furnizare la un preț și la un nivel al serviciilor care îți convin. Poți continua cu același furnizor pe care l-ai avut înainte de separarea consumului sau poți alege un altul. Sfatul meu este să negociezi la sânge cu furnizorul actual, căci nu va dori să te piardă de client.

PASUL 5

În procesul de contorizare separată la gaze urmează o etapă care nu e mai puțin importantă. Solicită firmei autorizate care a efectuat lucrările de modificare a instalației să nu uite să ceară distribuitorului o programare pentru punerea în funcțiune a instalației de gaze!
PASUL 6

Montarea contorului. Dacă ai trecut cu bine peste pașii de până acum, distribuitorul de gaze are la dispoziție șapte zile să monteze contorul. Pentru această operațiune, dar și pentru punerea în funcțiune a instalației de utilizare, vei plăti un preț stabilit de distribuitor. Pentru a-ți face o idee despre ce sume e vorba, m-am adresat reprezentanților Distrigaz Sud Rețele, care mi-au răspuns: „Estimativ, costul punerii în funcțiune a instalației de utilizare și a contorului variază de la un minim de 238,9 lei, la un maxim de 413,9 lei, în funcție de tipul de centrală”, îmi spune Isabela Măgureanu, manager de comunicare al Distrigaz Sud Rețele.

Pentru celelalte tarife practicate de acest distribuitor, poți consulta o listă, care e disponibilă pe site-ul companiei.

Pentru a face contorizare separată la gaze naturale nu mai ei nevoie de alte documente sau avize. Totodată, nu mai trebuie să achiți nimic în afară de costul lucrărilor și serviciilor de care am pomenit. Tot ce trebuie să faci e să găsești un furnizor pe măsura așteptărilor tale și să te rogi ca prețul gazului să nu explodeze, fiindcă va arunca în aer facturile tuturor. (Am glumit la partea cu rugăciunea; n-are nici un efect, am încercat deja).

Dacă ți s-a părut util articolul și crezi că și alții ar putea fi interesați de această procedură, dă-l mai departe! Eu și cei care îl vor citi îți vom fi recunoscători.

Citește și:

De ce e obligatoriu să ne punem detectoare de gaze în casă?4 Comments on "Cum faci contorizare separată la gaze naturale. E greu, dar nu imposibil"

  1. Am avut contract de gaze pe numele meu sotia sa dus la primarie si a luat o adeverinta ca si ea a propitaru casei prin certificatu de casatorie si mia scinbat contractu pe numele ei si eu am ramas fara gaze ce pot face acum sal scinb sa am gaze

  2. Am avut contract de gaze pe numele meu sotia sa dus la primarie si a luat o adeverinta ca si ea a propitaru casei prin certificatu de casatorie si mia scinbat contractu pe numele ei si eu am ramas fara gaze ce pot face acum sal scinb sa am gaze

  3. Am nevoie de acord locataridaca sunt singura care vrea sa-si faca separarea?

    • Nu ați specificat dacă locuiți la casă ori la bloc. Contorizarea individuală la bloc este mai complicată fiindcă e nevoie de acordul asociației de proprietari, dat în cadrul unei ședințe de adunare generală. E nevoie de acordul asociației, fiindcă la bloc, pentru contorizare separată, e nevoie de realizarea unei coloane noi de gaze naturale, care să permită racordarea pe viitor a tuturor locatarilor din bloc/scară/coloană. Puteți suporta din buzunatul dvs. aceste costuri, însă sunt foarte mari (circa 2.000 de lei/apartament), iar atunci când vecinii vor să se racordeze la coloană să vă recuperați banii de la ei. Asociația de proprietari trebuie să înțeleagă nevoia dvs și a altor locatari de a-și separa consumul de gaze, pentru a fi de acord cu aceste lucrări de amploare la nivelul rețelei comune de gaze. După acordul asociației trebuie să vă adresați furnizorului de gaze pentru acordul de acces la rețea; solicitați certificat de urbanism și autorizație de construire de la primărie; urmează realizarea unui proiect tehnic de o firmă autorizată ANRE, care se depune la furnizorul de gaze; execuția lucrării de separare, realizată de o firmă autorizată ANRE.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.