Cum funcționează aplicația care taie cheful de chiul al elevilor. Totul despre catalogul digital

Credit foto: Ciprian Manea

Share This:

Dragii mei, urmează o știre de maxim interes pentru elevii și părinții din sectorul 3 al Bucureștiului. Miercuri s-a lansat aplicația care permite părinților să afle în timp real ce note iau copiii lor la școală și când aceștia chiulesc. Catalogul digital, care îl va înlocui pe cel clasic, va funcționa din acest an școlar doar în sectorul 3, cu derogare de la Ministerul Educației.

Pentru a ști tot ce face copilul lui la școală, un părinte are nevoie de un calculator sau telefon mobil conectat la internet. La prima ședință cu părinții, acesta va primi un nume de utilizator și o parolă (care se poate schimba), cu ajutorul cărora își va face cont pe portalul ecatalogs3.ro. Aici va furniza o adresă de e-mail și un număr de telefon mobil valid, necesare pentru informări zilnice despre situația școlară a odraslei sale. Dacă nu au acces la internet, părinții pot primi informări prin SMS, iar dacă nu dețin nici telefon mobil atunci trebuie să meargă la școală pentru a se interesa de situația școlară a copiilor.

Catalogul clasic va fi înlocuit cu catalogul digital de la începutul acestui an. Credit foto: Ciprian Manea
Catalogul clasic va fi înlocuit cu catalogul digital de la începutul acestui an. Credit foto: Ciprian Manea

La rândul lor, profesorii au conturi separate pentru fiecare clasă la care predau care le permit să treacă note, absențe și observații legate de comportamentul ori evoluția școlară a elevilor. Toți cei 2.000 de dascăli din sistemul preuniversitar au primit câte un laptop, cu ajutorul cărora se loghează în sistem. Aplicația înlocuiește astfel clasicul catalog din carton, considerat un mijloc depășit de notare și monitorizare a situației școlare.

„Dacă vă vine să credeți, în prezent avem arhivate cataloage începând cu anii 60. Foști elevi ai școlii noastre vin să ceară adeverințe privind situația lor școlară fiindcă le-au pierdut pe cele eliberate la absolvire. Noul catalog digital e mult mai bun pentru noi fiindcă nu mai pierdem așa de mult timp cu notarea elevilor la clasă”, îmi spune Ștefania Voicu, directorul Școlii 195 din sectorul 3 al Capitalei.

Toate școlile din sectorul 3 au fost dotate cu acest sistem. În imagine Școala nr. 195
Toate școlile din sectorul 3 au fost dotate cu acest sistem. În imagine Școala nr. 195

Catalogul digital a fost lansat în prezența ministrului educației, Sorin Câmpeanu. Acesta a declarat că își dorește ca acest proiect-pilot să fie extins la nivel național. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie de investiții serioase în achiziționarea de calculatoare, telefoane inteligente, acces liber la internet și softuri.

„Am fost de acord cu introducerea catalogului electronic pentru că, indiferent de voinţa noastră, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla. Este un pas important atât pentru şcolile din sectorul 3, cât şi pentru şcolile din sistemul naţional. Sistemul de evaluare prin intermediul catalogului electronic este unul dintre instrumentele principale de modernizare a învăţământului românesc. Ministerul Educaţiei va modifica şi va completa implementările ce intră în aria de competenţă, aşa încât acest proiect-pilot să fie posibil din acest an şcolar”, a spus Câmpeanu. Deocamdată, sectorul 3 al Capitalei rămâne singurul care va începe anul școlar adoptând catalogul digital.

Contul fiecărui copil e securizat și poate fi accesat doar în baza numelui de utilizator și parolei primite. Părintele poate vedea doar situația școlară a propriului copil, nu și a colegilor lui. La sfârşitul fiecărui semestru, catalogul fiecărei clase se va printa şi se va asuma prin semnătură. O „copie” a acestuia se va regăsi pe serverul securizat al ministerului. „Acest lucru se va face într-un sistem bine controlat, iar de monitorizare se va ocupa Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Se va obţine avizul Autorităţii pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal”, a declarat ministrul educației.

Costurile acestui proiect, o necunoscută

Întrebat în legătură cu banii alocați de primărie pentru finanțare acestui proiect, primarul Robert Negoiță s-a ferit să ofere un răspuns precis. Edilul s-a mărginit la a declara că aceste costuri sunt „neglijabile”, având în vedere beneficiile acestui program. „Costul de implementare a softului e neglijabil, e vorba de câteva mii de lei pentru fiecare școală în parte”, a declarat Robert Negoiță. Amintim că 70 de școli din sectorul 3 au fost incluse în acest proiect-pilot. Toți cei 2.000 de dascăli au primit câte un laptop pentru a putea folosi acest sistem.

Firma care a primit contractul de furnizare a softului, Inteli Management Systems, a fost aleasă pe ochi frumoși, nu în urma unei licitații, cum prevede legea. Mai mult, reprezentanții firmei au declarat azi că, „momentan”, nu percep nici un ban primăriei pentru funcționarea și mentenanța sistemului, ceea ce ne duce cu gândul că edilii de la 3 mai pregătesc contracte cu dedicație pentru această firmă de software.

În paralel, Primăria sectorului 3 a dotat toate sălile de clasă cu sisteme de monitorizare audio și video (folosite în timpul examenelor de capacitate, titularizare și bacalaureat). În plus, toate școlile din sector sunt conectate la internet WiFi.

UPDATE

Contactați telefonic, reprezentanții firmei Inteli Management Systems, au declarat că softul nu a costat primăria nici un leu, proiectul fiind suportat în întregime de această societate.

„Proiectul e unul pilot, de încercare. Noi am venit spre autoritățile locale cu această propunere, pe care au acceptat-o. Toate costurile de implementare au fost suportate de firma noastră, fără impact asupra bugetului local. În aceste zile urmează discuții cu fiecare școală din sector interesată de acest serviciu, în vederea semnării de contracte de prestări servicii, ne-a spus Constantin Simion, managerul firmei.

Cu alte cuvinte, școlile vor fi cele care vor decide ce fel de servicii vor accesa prin intermediul acestei platforme. În acest moment nu toate instituțiile de învățământ au bani pentru a plăti acest serviciu, motiv pentru care e de așteptat ca acestea să apeleze la primărie pentru sprijin.

6 Comments on "Cum funcționează aplicația care taie cheful de chiul al elevilor. Totul despre catalogul digital"

  1. Goldhaghen Constantin | 9 octombrie 2015 at 16:33 | Răspunde

    Buna seara…
    Va rog frumos ma poate ajuta cineva sa gasesc conturile copiilor de catalog .

    • Bună. Cu mare drag v-am ajuta, însă acest lucru îl poate face doar reprezentantul școlii în care învață copiii dvs. La prima ședință cu părinții ați primit câte un nume de utilizator și câte o parolă pentru a le introduce în sistem pe site. Dacă nu le mai aveți, vă rog să luați legătura cu școala/școlile pentru că, în afară de dvs., doar ei mai știu datele de logare.

  2. Se pot integistra doua conturi cu un singur cod?

  3. Buna seara,voi fii instintata prin sms de notele fiului meu?

    • Bună ziua. Bună seara. Dacă aveți copil/copii la o școală din Sectorul 3 ați fi aflat acest lucru la prima ședință cu părinții. Dacă nu aveți încă un copil la școală, veți afla la anul, le ședința cu părinții, care e procedura. Pentru a primi notele copilului prin SMS aveți nevoie de telefon mobil (nu neapărat Smart) și o conexiunela Internet ca să vă faceți cont de utilizator pe portalul ecatalogs3.ro. la ședința cu părinții veți primi un nume de utilizator și o parolă (care se poate schimba), cu ajutorul cărora vă veți loga în site-ul respectiv. Acolo vă veți trece numărul de telefon pe care doriți să primiți înștiințări. Sau puteți să le spuneți la școală să vă ia numărul de telefon în evidență pentru a vă trimite SMS.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.