Site icon Așa și pe dincólo

Cum funcționează aplicația VIA Împreună, care îi încurajează pe tinerii bolnavi de cancer să comunice între ei

Credit foto: Facebook Asociația Little People

Share This:

Bolnavii de cancer din România au un colțișor al lor din mediul online în care se pot întâlni virtual pentru a-și împărtăși, de la distanță, experiența de viață și lupta zilnică cu afecțiunile care i-au „deturnat” temporar de pe orbită. E vorba de o aplicație de mobil disponibilă gratuit în Google Play și AppStore care îi conectează pe toți pacienții de peste 18 ani care au trăit sau trăiesc experiența cancerului. Aplicația VIA Împreună este platforma online dezvoltată de Asociația Little People și, dacă nu ați testat-o încă, sunt gata să vă spun cum funcționează.

Aplicația a fost gândită pentru a-i conecta pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani care suferă sau au un istoric de cancer, în încercarea de a-i stimula să comunice pe teme de interes comun. Utilizatorii se pot împrieteni aici ca și pe alte rețele sociale, însă conversațiile lor sunt mult mai discrete și se pot concentra pe anumite subiecte tabu. Aplicația are scopul de a-i ajuta pe cei care suferă de o formă de cancer sau alta să cunoască tineri care au trecut prin experiențe similare și să găsească noi tratamente sau resurse pentru a face față luptei crâncene cu maladiile agresive. Până în acest moment nu am înțeles de ce aplicația se adresează doar persoanelor de până la 39 de ani, însă voi afla răspunsul la această întrebare.

Pentru a te conecta cu persoane care au experiențe similare cu tine, trebuie să descarci aplicația VIA Împreună din Google Play sau AppStore. După descărcare, contul se creează în cel mult trei minute, iar informațiile solicitate sunt legate de nume și prenume, adresă de e-mail, parolă, data nașterii și afecțiunea existentă sau peste care ai trecut cu bine. După crearea contului îți poți alege un nume de utilizator, care poate fi altul decât cel real sau apropiat de cel real. Poți adăuga o fotografie de profil și informații referitoare la domeniile tale de interes. De exemplu, dacă ești pasionat de pescuit sau călătorii ai putea trece aceste informații la capitolul preocupări. În acest fel poți începe conversații cu persoane care au preocupări similare.

Crearea unui cont se poate face și prin sincronizarea contului de Facebook, însă recomand varianta prin e-mail și parolă. Pentru a descoperi persoane cu care ai putea purta discuții interesante e suficient să introduci niște termeni de căutare. Aceștia pot fi un nume de localitate (dacă vrei să inițiezi un dialog cu un utilizator dintr-un anumit oraș) sau o afecțiune (dacă suferi de cancer de colon, te-ar putea interesa cum se descurcă alți tineri care au această boală).

Conform dezvoltatorilor acestei aplicații, discuțiile care au loc în spațiul virtual sunt 100% securizate și le garantează utilizatorilor discreția absolut necesară în acest context. Aplicația VIA Împreună, creată cu sprijinul Lidl România, găzduiește în prezent 127 de persoane care suferă de mai multe tipuri de cancer.

Cine e Asociația Little People

Asociația Little People face lucruri mari, iar asta se vede cel mai bine pe site-ul organizației neguvernamentale. În prezent, asociația derulează un program de suport psihosocial pentru copii și adolescenți din zece secții oncopedriatice din România și Republica Moldova. Ceea ce este cu adevărat remarcabil este că programul se derulează din 1996 și de atunci voluntarii nu au avut nici o zi de pauză. Ei merg în toate aceste centre oncologice, de luni până duminică, și desfășoară activități de grup sau activități la patul copiilor aflați sub tratament.

Fiecare zi pe care o petrec reprezentanții asociației în spital lângă copiii bolnavi și părinții lor înseamnă enorm pentru ei, fiindcă le dă speranța și puterea de a crede că totul va fi bine.

Pe lângă suportul voluntarilor, asociația se bazează pe ajutorul unor celebrități ale muzicii, cinematografiei și teatrului, care fac vizite în spitalele în care sunt internați copiii. Adesea, micuții primesc invitații la concerte, meciuri de fotbal sau spectacole, la care nu ar putea avea acces în condiții normale. Iar copiii din cele zece centre oncologice s-au bucurat până acum de întâlniri memorabile cu celebrități precum Beyonce, Sir Alex Ferguson, INNA, Smiley, Oana Pellea și Buena Vista Social Club.

Spune sincer! De când n-ai mai auzit ceva atât de măreț?




Exit mobile version