Ce-mi plac proiectele de mediu care sunt derulate la noi. Mai ales acelea de anvergura celui despre care urmează să vă povestesc. La tam-tamul pe care îl fac în presă, ai zice că lumea va fi de mâine un loc mai bun, mai curat și mai sănătos. În Germania sau Austria, evenimentul despre care veți afla în cele ce urmează nu și-ar fi găsit loc nici măcar pe o coloană de ziar.
Dar, pentru că nu suntem în Germania și fiindcă suntem în plop la capitolul reciclarea deșeurilor utile, acțiuni ca cea de vineri sunt demne de toată aprecierea. Așadar, iată care-i treaba!
O mare companie din România (Green Group), care valorifică tot ce se poate reutiliza în materie de ambalaje și aparaturi electrice, electronice și electrocasnice, a convins Cora România să accepte ca o stație de colectat deșeuri reciclabile să fie amplasată în curtea supermarketului de la Lujerului.
Implicați deja într-un alt proiect cu această firmă, cei de la Cora au spus „prezent” și de această dată. De vineri, în incinta supermarketului din Militari funcționează un centru de colectare a ambalajelor de tot felul care vor ajunge, într-un final, la firma cu pricina în vederea reciclării/valorificării.
Așa, și de ce te-ar interesa pe tine? Păi, te interesează pentru că ai șansa să faci din lumea în care trăiești un loc mai bun. Acum că ai lăcrimat un pic, să explic cum funcționează echipamentul și câți bani poți câștiga de pe urma ambalajelor/aparaturii vechi pe care le predai aici.
Orice om conștient că lumea se duce de râpă, sufocată de propriile gunoaie, va merge frumos la centrul de colectare și va preda tot ce-i rămâne de la cumpărături: PET-uri, sticle, cutii de conserve, cartoane și ziare, pungi de plastic, componente de calculatoare, fiare de călcat ori aspiratoare imposibil de reparat și, în general, tot ce se bagă în priză. Stația de colectare are fante pentru fiecare tip de deșeuri reciclabile.
După predarea ambalajelor, printr-o apăsare de buton poți alege să fii recompensat cu bani pentru grija ta față de mediu. Aparatul nu dă fise ori bancnote, ci tichete valorice, pe care le poți folosi în supermarketul Cora, la cumpărături. Valoarea de pe tichet/tichete va fi scăzută din suma totală de plată de pe bonul fiscal.
În altă ordine de idei: De ce campania de colectare selectivă este total greșită și ce-i de făcut cu resturile reciclabile
Am fost la inaugurare și le-am spus inițiatorilor că sumele derizorii pe care le oferă la predarea ambalajelor reciclabile nu-i vor convinge pe tineri să vină la Cora cu traista de sticle sub braț. Mi-au replicat că nici nu visez cât de conștiincioși și receptivi la acest proiect sunt tinerii. Bineînțeles că aveți șansa și ocazia să mă contraziceți și să vă alăturați corului de optimiști de la Cora. Nu mă supăr, ba jur că voi privi lumea cu alți ochi.
Câte sticle trebuie să dai ca să poți lua o pâine
Privind „lista de prețuri” care tronează la loc de cinste pe stația de colectare, am tras concluzia că pentru a obține ceva material de pe urma grijii mele față de mediu am serios de muncă. Trebuie să beau multe sticle cu bere, tone de apă plată și să car toate calculatoarele de la muncă (cam 150) ca să mă aleg cu ceva bani.
De exemplu, pentru fiecare PET predat primești 5 bani, sub forma unui voucher de cumpărături. Nu poți cumpăra nimic din Cora cu 5 bani, dar această sumă îți poate fi scăzută din cumpărăturile pe care le faci ulterior. Pentru o sticlă (nu din plastic) ți se oferă și mai puțin, respectiv 1 (un) ban. Pentru a lua o pâine (eu mă dau în vânt după Grâu întreg de la Vel Pitar), care costă 2,80 lei, ar trebui să predau 56 de bidoabe din plastic sau, atenție!, 280 de recipiente din sticlă (inclusiv borcane).
Cu ce ar trebui să le car pentru a putea lua o pâine? O să râdeți, dar, dacă cele spuse de cei de la Cora sunt adevărate, sunt oameni care se înghesuie la centrul de colectare pentru cei câțiva bănuți.
Câți bani iei pentru deșeuri electronice
Frigider vechi sau scos din uz: 50 bani/kg; Mașină de spălat: 50 bani/kg; Aragaz: 10 bani/kg; Cuptor microunde: 50 bani/kg; Boiler/calorifer: 40 bani/kg; Aparat aer condiționat: 60 bani/kg; Aspirator: 30 bani/kg; Fier de călcat; 30 bani/kg; Filtru cafea: 30 bani/kg; Calculator (unitate centrală): 1 leu/kg; Laptop: 1,2 lei/kg; TV/monitor LCD: 50 bani/kg; Imprimantă: 50 bani/kg; Telefon mobil: 9,7 lei/kg; TV cu tub CRT: 30 bani/kg; Echipamente de iluminat (veioze): 20 bani/kg; Unelte: 30 bani/kg;
Console jocuri video: 1 leu/kg; Cântare: 40 bani/kg; Alte deșeuri electrice: 30 bani/kg; Bidoane plastic: 5 bani/bucată; Cutii/doze aluminiu: 3 bani/bucată; Sticle: 1 ban/bucată; Hârtie/carton: 15 bani/kg; Recipiente polietilenă/polipropilenă: 40 bani/kg.
Iată cum funcționează!
Să ne înțelegem. Nu sunt împotriva acestui gen de campanii de colectare selectivă, însă apreciez mai mult varianta impusă, căci dă rezultate mult mai bune. În lipsa conștiinței, cel mai bine acționează litera legii. Știți vorba: „Nu știi, te învățăm. Nu vrei, te obligăm”. Culmea e că, deși există lege care obligă primăriile să ne pună la dispoziție pubele la bloc și pe noi să colectăm separat, nimeni nu ține cont de ea.
E vorba de Legea 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților, modificată și completată în 2014 prin Legea 99. Actul normativ a introdus noi obligații în ceea ce privește colectarea și sortarea deșeurilor reciclabile, care nu ne ocolesc nici pe noi, persoanele fizice.
Mai întâi, primăriile, prin firmele cu care au contract pentru ridicarea gunoiului, trebuie să ne pună la dispoziție pubele diferite pentru PET-uri, carton, sticlă și aluminiu la scara blocului. Apoi, noi, cetățeni model, trebuie să le și umplem cu resturi reciclabile, căci scopul final nu este îmbogățirea firmelor de profil, ci reducerea cantității de deșeuri care se varsă în gropile de gunoi. Ca țară, avem și niște ținte impuse de prietenii („partenerii strategici”) din Occident.
Până în 2020 trebuie să reciclăm 50% din toate deșeurile pe care le aruncăm, iar până în 2030 trebuie să ridicăm ștacheta la 65%. Prezentă la evenimentul de vineri, Corina Lupu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a afirmat că „suntem departe de aceste ținte”. Nu ne-a spus ce înseamnă „departe”, dar intuiesc că e „far, far away”.
În plus, Legea 99/2014 vine și cu sancțiuni de la 100 la 300 de lei pentru „membrii comunității locale, persoane fizice sau juridice” în cazul în care nu precolectează separat „în recipientele asigurate de operatorul serviciului, distinct inscripționate și amplasate în spații special amenajate, a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară” (conform art. 24, alineatul 6, litera d, din Legea 101/2006).
Ambalajele îți pot aduce și premii
Cu bonurile eliberate de stația SIGUREC, utilizatorii se pot înscrie la concursuri cu premii constând în 2.000 de seturi de sacoșe pentru colectarea deșeurilor, 15 biciclete Pegas, trei tablete iPad mini, două trotinete electrice E-twow, două telefoane iPhone 6 și, marele premiu, o mașină Toyota Yaris Hybrid.
Pentru înscrierea la concursuri, ei trebuie să descarce aplicația SIGUREC și să scaneze codul QR inscripționat pe bon. Mai există opțiunea de a introduce numărul unic de înregistrare de pe bon pe site-ul sigurec.ro, la secțiunea Concursuri. Stația de colectare SIGUREC amplasată la Cora Lujerului face parte dintr-un proiect co-finanțat de Guvernul norvegian, prin Granturile norvegiene, și administrat de compania Total Waste Management, parte din grupul de reciclare Green Group.
Tot în cadrul proiectului au mai fost lansate astfel de sisteme și in Brașov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu-Severin, Iași, Suceava, Focșani, Brăila, Pitești, Ploiești, Cluj-Napoca, Tulcea, Galați și Constanța.
Ridicarea gunoiului va fi gratuită în sectorul 6. Iată de ce!
Tot vineri am prins din zbor un pont că din 2017 ridicarea gunoiului va fi gratuită în sectorul 6, la fel cum se întâmplă deja în sectorul 3. Toate bune și frumoase, doar că va fi mai scumpă. Cum așa? Păi, simplu, căci va include și serviciul de colectare selectivă, pe care autoritatea locală îl va include în caietele de sarcini ale viitoarei licitații pe care o va organiza pentru atribuirea contractului.
Acest lucru se va întâmpla în 2017 (nu știu din ce lună) fiindcă atunci expiră actualul contract de salubrizare cu firma Urban SA. Și fiindcă nimic ce e pe gratis nu e și gratuit, serviciul va fi plătit din bugetul local, nu direct din buzunarele contribuabililor. Dacă mă întrebați pe mine, tot un drac e.
Obișnuiești să colectezi separat deșeuri reciclabile? Te numeri printre aceia cărora nu le e lene să meargă 300 de metri până la pubelele amenajate special pentru reciclare? Spune-ne tuturor de ce o faci și de ce crezi că alții ar trebui să-ți urmeze exemplul!
Citește și:
Ce ai făcut cu primii tăi bani economisiți? Iată povestea mea!
E.ON lansează E.ON Flash, un serviciu online pentru abonamentele de electricitate și gaze
AM 24 de ani si de o luna de cand am aflat ca se colecteaza/recicleaza la cora, am tot strans peturi pentru a le duce. Nu ma intereseaza banii pe care ii obtin pe ele. am vrut doar sa contribui cu cat pot la…sanatatea planetei.
Referitor la ce ai zis, ca multora le e lene sa mearga 300 de metri mai mult pana la pubelele unde se colecteaza selectiv… nu stiu sigur. insa am vazut (nu in bucuresti, ce-i drept) cum oamenii puneau gunoiul in pubela care trebuie insa masina de gunoi le punea pe toate la gramada. pentru ca nu e sistemul facut inca sa accepte gunoiul pe categorii. din ce am inteles el se ‘sorteaza’ la statie.
in fine. in concluzie, schimbarea incepe cu fiecare din noi. cat de putin. insa nu o sa ajungem niciodata nicaieri pt ca avem inca o mentalitate proasta. (am citit un comentariu referitor la faptul ca un pet se recompenseaza cu 0.05 ron care spunea ca in olanda se primesc 25 centi si ca la noi de ce sa se sinchiseasca lumea sa duca sticlele pt 5 bani)
Da, e adevărat că se plătește puțin pentru reciclabile, dar nu banii în plus ar trebui să te stimuleze, ci cu totul altceva. Vei plăti mult mai mult pentru taxa de gunoi atunci când firma de salubritate va scumpi acest serviciu. De ce îl scumpește? Fiindcă și ea, la rândul ei, plătește taxe mai mari pentru fiecare tonă de gunoi pe care o depozitează la groapă. Interesul nostru al tuturor este să repunem în circuit cât mai multe deșeuri reutilizabile pentru economie de materie primă, pentru protejarea mediului înconjurător, pentru reducerea poluării, dar și pentru reducerea taxelor de depozitare. Lucrurile sunt simple, se leagă, trebuie doar să înțelegm rațiunea pentru care ni se cere să facem acest… sacrificiu.
Gradul de reciclare intr-o tara este direct proportional cu gradul de EDUCATIE!
De acord. Bravo
Respect!
Afara se plateste o taxa speciala pentru ambalaj care se recupereaza in momentul in care aduci recipientul la reciclat. Nu are nicio legatura cu gradul de civilizatie. Legile fac diferenta.
Da, așa e. Am recuperat și eu cei câțiva cenți pe sticlă, în Germania. Dar nimic nu te obligă să mergi cu sticla înapoi. Doar gândul că primești înapoi o lețcaie. Zic bine? A, și degeaba tot facem comparație cu alte țări.
Nu e vorba de bani, e vorba de reciclare !
Eu 1 in orasul meu am tomberoane de plastic, din acelea cu o gaura mica pt a arunca petul, il iau,il arunc (nu primesc nici un ban) si vin niste oliggrofeni sa substraga plasticul pt al duce la deponeul de reciclare, pe luna adun saci multi de plastic, beau foarta multa apa cumparata cat si sucuri, etc
Da, știu acest comportament. Și eu văd tomberoanele vandalizate. Însă, dacă stai să te gândești, chiar dacă sunt furate, deșeurile reciclabile tot la reciclare ajung. Ies în pierdere doar firmele de salubritate, fiindcă nu colectează cât ar trebui și cât și-au propus.
Noi incercam o alta abordare. Am creat o aplicatie prin care persoanele doritoare pot publica deseurile colectate de ei spre a fi vandute. Un fel de bursa a deseurilor. Totodata pot cauta si centrele de colectare. Suntem in faza de populare a bazei de date. Avem nevoie de putin ajutor pentru a o face cunoscuta. Poți vizualiza inclusiv prețurile de achiziție ale punctelor de colectare.
Descarcă aplicația din Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.frenzin.BuyMySell
Asta e chiar drăguț. Hai să facem cunoscut proiectul!
Bună ziua, am tot căutat pe rețelele de socializare un centru de primire / reciclare ptr. produse din ceramică în zona Prahova și nu am găsit nimic , dacă cunoaște cineva îl rog să-mi dea și mie un răspuns. Vă mulțumesc.
Ok. Căutăm și vă anunțăm
Statiile de reciclare SIGUREC sunt administrate de niste oameni, care uneori ii gasesti acolo cand te duci sa arunci deseurile. Acestia daca nu ai deseurile curate, parfumate cu levantica te injura si te trimit la origini cu „gunoiul”. Daca insisti si suni la superiori, o sa ia ce cred ei de cuvinta ca fiind murdar si il pun la pubele de menajer, nereciclabil. astfel am aflat ca SIGUREC este un business, iar noi cei care inca ne mai umplem masinile cu gunoaie si investim la fiecare transa minim 10 minute sa bagi fiecare reciclabil la locul lui o cam luam pe coaja de la nea ghita de sta pe la tomberoane si vede ce si cum arunci. Afisajele si instructiunile sunt mult sub limita bunului simt. Dezinformarea este in favoarea lor, marele business este pe reciclabile usoare, se bazeaza pe oamenii strazii care vin cu PET-uri uneori cam 2 metri cubi pe zi de PET-uri.
Trist, foarte trist dacă e așa. Voi verifica și eu asta.
Se pot castiga bani si cu acei 5 bani daca te bagi in gunoaie si tomberoane din parcuri stiu multi studenti din Cluj care fac asta 4 ore pe zi si fac intre 25-30 de lei , in Germania nu strangi tu 2 euro nici in 2 zile ca toti pe duc nu va mai plangeti de acei 5 bani ca la ce flux de pet-uri este in Romania este mult 5 bani daca te arunci in tomberoane 8 ore scoti peste salariul minim pe economie si boschetarii se mai plang ca nu au ce manca .
Articolul asta de rahat nu face decat sa invrajebeasca si mai tare prostimea nemultumita de nimic ca sunt simplii la minte, na!. Ii rog pe toti cei care nu fac efortul acesta pentru bani ci pentru viata marina, animale si planeta sa indese pungi si tot felul de obiecte de plastic in pet-uri si sa le lase la pubele sau langa cosurile de gunoaie din strada pentru ca sunt oameni amarati pentru care aia 50 de bani insamna ceva.
Hai salut, eu zic asa: este un inceput, si trebuie sa incurajam procesul. Pe de-o parte, iti inteleg scepticismul, si are un relativ merit, pe de alta parta, consider ca aici dam dovada de gandire statica (avem impresia ca lucrurile vor fi doar cum sunt in prezent, sau in forma lor trecuta, fara sa luam in considerare cum poate evolua situatia). Eu unul o sa ma duc sa reciclez din proprie initiativa, si probabil voi alege sa donez sumele derizorii. Daca totusi vreti sa faceti ceva misto in legatura cu plasticul si reciclatul, atuci poate ar trebui sa vizitati 4ocean.com
Tipii curata si recicleaza plasticul marin in mai multe locatii in lume, si ii poti sustine cumparand o bratara din plasticul reciclat, care costa 20 de dolari (transportul pana in Romania este 12 dolari).
Sunt multe aplicatii smart care te pot ajuta sa scapi de anumite cheluieli cu gestionarea deseurilor sau chiar sa castigi ceva simbolic acolo. Noi am scris despre asta intr-un articol: https://casadecomertdona.ro/aplicatii-smart-pentru-raportarea-si-colectarea-deseurilor/
Gândești CORECT, pentru un SCLAV. Dar, vezi tu, Actualul SISTEM DE GUVERNARE ȘI MOD DE TRAI, nu este PERFECT. NU ESTE SINGURUL CARE ESTE „BUN”.
NU POȚI TU, BĂI SCLAVULE SĂ MĂ OBLIGI PE MINE SĂ RECICLEZ, ATÂTA TIMP CÂT TU, ȘI OAMENI CA TINE MĂ OBLIGĂ SĂ TRĂIESC INCONJURAT DE PLASTICE SI BETOANE!
Poate e bine, SCLAVULE, SĂ TRĂIEȘTI INTR-UN SISTEM ATÂT DE MARE ÎNCÂT EȘTI TRATAT CA O FURNICĂ ȘI STAI CU CAPUL IN JOS,UMIL IN FAȚA AUTORITĂȚII ȘI SIMȚI NEVOIA SĂ TE CERȚI CU APROAPELE TĂU PT CĂ EȘTI FRUSTRAT. Dar poate, doar POATE, aproapele tău, care sunt EU, nu dau 2 bani pe reciclare nu pt că nu respect natura ci pt că eu IUBESC NATURA ȘI AS VREA SA TRĂIESC PE O INSULĂ DEPARTE DE CIVILIZATIE, SA TRAIESC IN ADĂPOSTURI NATURALE SĂ PESCUIESC SI SA CULEG FRUCTE CA SA SUPRAVIEȚUIESC.
ȘI DACĂ TU CHIAR CREZI CĂ BINELE SISTEMULUI ESTE BINELE SUPREM, MĂ BUCUR, DE CE? CU CÂT VEȚI FI MAI MULȚI ÎNCARCERAȚI ȘI OBSEDAȚI SĂ LUPTAȚI ORBEȘTE PENTRU UN SISTEM MIZERABIL CARE E IM CĂDERE LIBERĂ DE ANI BUNI, CU ATAT ACEST SISTEM VA CĂDEA MAI REPEDE!
Ține bine minte, ZIUA IN CARE SISTEMUL VA CĂDEA ESTE SINGURA ZI IN CARE NATURA VA AVEA CEVA DE CÂȘTIGAT. CU TOATĂ RECICLAREA VOASTRĂ DE CĂCAȚI IPOCTIȚI!
Scuza-mi vehementa, poate ca ești un om ok. Sunt eu prea scarbit de societate.si abia astept Marea Schimbare.
Gheorghe Octavian, și eu aș vrea să trăiesc pe o insulă, departe nu de civilizație, ci de plastic și de tot ce poate genera deșeuri. Mi-am recitit articolul (care e din 2016) și îți mărturisesc că azi nu mai sunt un mare susținător al reciclării. N-avem nici o șansă. Aș vrea, mai degrabă, să văd la nivel mondial o reducere considerabilă a folosirii plasticului, aluminiului, pungilor de tot felul. Doar așa am avea ape și sol mai curate.